Тешка ситуација: Европској држави пријети банкрот

Републици Сан Марину, једној од најмањих европских држава, прети банкрот због економске кризе која је наступила након пандемије вируса корона, као и губитак самосталности због дуга.

Свијет 05.07.2020 | 21:43
Тешка ситуација: Европској држави пријети банкрот

Република Сан Марино је на почетку пандемије оклевала, из економских разлога, да уведе карантин, а након што је заражено 1.200 грађана од укупно 33.000 и процентуално скочила на прво место по броју заражених у свету власти су биле присиљене да уведу рестриктивне мере, пише санмарински дневни лист „Ил Фато Котидијано“, а преноси Тањуг.

Још пре пандемије, банкарски систем Сан Марина био је у колапсу, дугови земље су нарасли на 360 милиона евра, а сада да би избегли финансијску пропаст, власти Сан Марина траже помоц́ од првог суседа Италије, и „БанкИталије“.

Република Сан Марино била је дугогодишњи порески рај, идеално место за сакривање новца и заметања трагова фирми чије богатство власници нису у могли доказати.

Милиони су нестали, „појеле су их банке“, тврди Ђузепе Марија Морганти, саветник опозиционе Демократске партије.

Од 11 банака, шест је банкротирало, губитке је морала да надокнади држава, а једна банка је национализована.

У последњих пет година, богатство Републике је преполовљено, друштвени производ пред пандемију пао је за 28 одсто, а због заразе и карантина опао је за још 12 процената.
Да би ублажила економску кризу, Република Сан Марино је штампала државне обвезнице у вредности од 500 милиона евра, али ни то није довољно, недостаје новца за исплату пензија и за живот, пише лист.

Чак се размишља и о увођењу пореза на додату вредност, што би био преседан у историји ове минијатурне државе.

„Ил Фато Котидијано“ пише да уколико се Сан Марину не помогне, могао би „пасти“ у руке кинеском или руском капиталу, што би ови онда могли користити за куповину гласова у међународним институцијама као што су УН, ОЕБС...

У Сан Марину живи око 10.000 Италијана који имају двојно држављанство, па је и ово један од мотива што део италијанских политичара апелује „да се помогне, јер ако пропадне Сан Марино биц́е то трагедија и за Италијане“, тврди члан Демократске партије Марко ди Мајо.

(Тањуг)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Кирил

05.07.2020 20:24

Неце тако лако не заварајте се

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

05.07.2020 20:27

Како то да Путин хоће мигранте,а овај наш неће?Нешто ми ту не штима или можда наш водја мало лагуцка да их неће?Остаје да видимо шта ће бити, баш ће бити занимљиво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е цуј

05.07.2020 21:46

Лоповске, тј криминалне творевине,изгубе сврху постојања, а конкуренција зестока......

ОДГОВОРИТЕ
Name

И није то нека трагедија

05.07.2020 21:48

За лопове,ма има тога за избор колико хоце.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

05.07.2020 21:57

Сљедеци који це банкротирати смо ми. Запамтите сто сам реко!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хришћански, нема шта.

05.07.2020 22:52

Католици, цркве, аман нека култура... А све се своди ко има више новца... Тако је ваљда то са хришћанском вјером. Крију се иза вјере, да би се економски окористили. Црква је и створена како би се од народа узимало. Кроз вијекове, људо се навикли да постоји нека зграда која се зове црква па све по инерцији... Божић, Ускрс, Нова година... Све да се заради, превари, отме, да се убије... Али ста се ту може, злобна је та религија хришћанство...

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

06.07.2020 03:31

Јаке државе и го**на. Баш би штета била да банкротира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нормално

06.07.2020 04:42

Мала земљица неспособна да пљацка друге дрзаве. Сто не пропадну ови велики сто примјењују силу на мале

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нено

06.07.2020 07:38

Нек пропадну доста је висе и њиховог зулума Док једном не смркне другом не сване