Teška situacija: Evropskoj državi prijeti bankrot

Republici San Marinu, jednoj od najmanjih evropskih država, preti bankrot zbog ekonomske krize koja je nastupila nakon pandemije virusa korona, kao i gubitak samostalnosti zbog duga.

Svijet 05.07.2020 | 21:43
Teška situacija: Evropskoj državi prijeti bankrot

Republika San Marino je na početku pandemije oklevala, iz ekonomskih razloga, da uvede karantin, a nakon što je zaraženo 1.200 građana od ukupno 33.000 i procentualno skočila na prvo mesto po broju zaraženih u svetu vlasti su bile prisiljene da uvedu restriktivne mere, piše sanmarinski dnevni list „Il Fato Kotidijano“, a prenosi Tanjug.

Još pre pandemije, bankarski sistem San Marina bio je u kolapsu, dugovi zemlje su narasli na 360 miliona evra, a sada da bi izbegli finansijsku propast, vlasti San Marina traže pomoć od prvog suseda Italije, i „BankItalije“.

Republika San Marino bila je dugogodišnji poreski raj, idealno mesto za sakrivanje novca i zametanja tragova firmi čije bogatstvo vlasnici nisu u mogli dokazati.

Milioni su nestali, „pojele su ih banke“, tvrdi Đuzepe Marija Morganti, savetnik opozicione Demokratske partije.

Od 11 banaka, šest je bankrotiralo, gubitke je morala da nadoknadi država, a jedna banka je nacionalizovana.

U poslednjih pet godina, bogatstvo Republike je prepolovljeno, društveni proizvod pred pandemiju pao je za 28 odsto, a zbog zaraze i karantina opao je za još 12 procenata.
Da bi ublažila ekonomsku krizu, Republika San Marino je štampala državne obveznice u vrednosti od 500 miliona evra, ali ni to nije dovoljno, nedostaje novca za isplatu penzija i za život, piše list.

Čak se razmišlja i o uvođenju poreza na dodatu vrednost, što bi bio presedan u istoriji ove minijaturne države.

„Il Fato Kotidijano“ piše da ukoliko se San Marinu ne pomogne, mogao bi „pasti“ u ruke kineskom ili ruskom kapitalu, što bi ovi onda mogli koristiti za kupovinu glasova u međunarodnim institucijama kao što su UN, OEBS...

U San Marinu živi oko 10.000 Italijana koji imaju dvojno državljanstvo, pa je i ovo jedan od motiva što deo italijanskih političara apeluje „da se pomogne, jer ako propadne San Marino biće to tragedija i za Italijane“, tvrdi član Demokratske partije Marko di Majo.

(Tanjug)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Kiril

05.07.2020 20:24

Nece tako lako ne zavarajte se

ODGOVORITE
Name

Mirkan

05.07.2020 20:27

Kako to da Putin hoće migrante,a ovaj naš neće?Nešto mi tu ne štima ili možda naš vodja malo lagucka da ih neće?Ostaje da vidimo šta će biti, baš će biti zanimljivo.

ODGOVORITE
Name

E cuj

05.07.2020 21:46

Lopovske, tj kriminalne tvorevine,izgube svrhu postojanja, a konkurencija zestoka......

ODGOVORITE
Name

I nije to neka tragedija

05.07.2020 21:48

Za lopove,ma ima toga za izbor koliko hoce.....

ODGOVORITE
Name

BL

05.07.2020 21:57

Sljedeci koji ce bankrotirati smo mi. Zapamtite sto sam reko!

ODGOVORITE
Name

Hrišćanski, nema šta.

05.07.2020 22:52

Katolici, crkve, aman neka kultura... A sve se svodi ko ima više novca... Tako je valjda to sa hrišćanskom vjerom. Kriju se iza vjere, da bi se ekonomski okoristili. Crkva je i stvorena kako bi se od naroda uzimalo. Kroz vijekove, ljudo se navikli da postoji neka zgrada koja se zove crkva pa sve po inerciji... Božić, Uskrs, Nova godina... Sve da se zaradi, prevari, otme, da se ubije... Ali sta se tu može, zlobna je ta religija hrišćanstvo...

ODGOVORITE
Name

А

06.07.2020 03:31

Јаке државе и го**на. Баш би штета била да банкротира.

ODGOVORITE
Name

Normalno

06.07.2020 04:42

Mala zemljica nesposobna da pljacka druge drzave. Sto ne propadnu ovi veliki sto primjenjuju silu na male

ODGOVORITE
Name

Neno

06.07.2020 07:38

Nek propadnu dosta je vise i njihovog zuluma Dok jednom ne smrkne drugom ne svane