Обиљежили 50 дана без министра здравља

Бразил је обележио 50 дана без званичног министра здравља, док је у земљи регистровано више од 1,5 милиона случајева коронавируса.

Свијет 05.07.2020 | 14:04
Обиљежили 50 дана без министра здравља

Ту позицију привремено обавља генерал Едуардо Пацуело који нема претходно медицинско искуство, с обзиром да је последњи министар здравља Нелсон Теих поднео оставку 15. маја.

Теих, који је провео мање од месец дана на власти, напустио је ту позицију након критике председника Жаира Болсонара да је "превише плашљив за поновно отварање економије и да се заложи за употребу хлорокина", преноси.

Теих, међутим, није навео разлог своје оставке, а његовог претходника Луиза Мандету, Болсонаро је отпустио, подсећа ЦНН.

Болсонаро, који често пркоси смерницама за социјално дистанцирање које препоручује већина здравствених стручњака и одбацује вирус као "мали грип", критикован је да је умањио озбиљност епидемије.

Под привременом командом Пацуела, више од 20 стратешких положаја у Министарству замењено је војним особљем. Ипак, највећа критика против њега уследила је када је, пратећи наредбе Болсонара и жељу да се смање негативне последице великог броја смртних случајева, променио формат презентације података. Након снажног домаћег и међународног притиска, Врховни савезни суд Бразила пресудио је да се подаци морају објављивати као и до сада.

Са више од 1,5 милиона потврђених случајева и најмање 63.174 смртних случајева, Бразил има други највећи број заражених и умрлих на глобалном нивоу после САД.

(Тањуг)

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Андриц

05.07.2020 13:29

И ста сад с тим.Као,да су имали министра здравља,боље би просли.Аааааа,па какве везе има да ли у тој столици сједи неки доктор или токар,свеједно министри раде оно сто им надредјени казе...

ОДГОВОРИТЕ