Obilježili 50 dana bez ministra zdravlja

Brazil je obeležio 50 dana bez zvaničnog ministra zdravlja, dok je u zemlji registrovano više od 1,5 miliona slučajeva koronavirusa.

Svijet 05.07.2020 | 14:04
Obilježili 50 dana bez ministra zdravlja

Tu poziciju privremeno obavlja general Eduardo Pacuelo koji nema prethodno medicinsko iskustvo, s obzirom da je poslednji ministar zdravlja Nelson Teih podneo ostavku 15. maja.

Teih, koji je proveo manje od mesec dana na vlasti, napustio je tu poziciju nakon kritike predsednika Žaira Bolsonara da je "previše plašljiv za ponovno otvaranje ekonomije i da se založi za upotrebu hlorokina", prenosi.

Teih, međutim, nije naveo razlog svoje ostavke, a njegovog prethodnika Luiza Mandetu, Bolsonaro je otpustio, podseća CNN.

Bolsonaro, koji često prkosi smernicama za socijalno distanciranje koje preporučuje većina zdravstvenih stručnjaka i odbacuje virus kao "mali grip", kritikovan je da je umanjio ozbiljnost epidemije.

Pod privremenom komandom Pacuela, više od 20 strateških položaja u Ministarstvu zamenjeno je vojnim osobljem. Ipak, najveća kritika protiv njega usledila je kada je, prateći naredbe Bolsonara i želju da se smanje negativne posledice velikog broja smrtnih slučajeva, promenio format prezentacije podataka. Nakon snažnog domaćeg i međunarodnog pritiska, Vrhovni savezni sud Brazila presudio je da se podaci moraju objavljivati kao i do sada.

Sa više od 1,5 miliona potvrđenih slučajeva i najmanje 63.174 smrtnih slučajeva, Brazil ima drugi najveći broj zaraženih i umrlih na globalnom nivou posle SAD.

(Tanjug)

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Andric

05.07.2020 15:29

I sta sad s tim.Kao,da su imali ministra zdravlja,bolje bi prosli.Aaaaaa,pa kakve veze ima da li u toj stolici sjedi neki doktor ili tokar,svejedno ministri rade ono sto im nadredjeni kaze...

ODGOVORITE