Балкан тек сад погађа први талас пандемије?

Медији са њемачког говорног подручја пишу о наглом порасту броја новозаражених корона вирусом у југоисточној Европи? Ради ли се о тзв. другом таласу од којег сви толико стрепе? Или првог није ни било?

Регион 05.07.2020 | 10:18
Балкан тек сад погађа први талас пандемије?

"Регија југоисточне Европе је на врхунцу пандемије прошла релативно добро. Је ли то разлог због којег се пандемија сад враћа пуном снагом'", пита се "Спиегел Онлине".

Додаје како су у цијелој регији бројеви новозаражених у наглом порасту: у Србији у поређењу с претходном седмицом за 125, у Босни и Херцеговини 75 а у Хрватској "чак 232 посто" више новозаражених.

Аутор наводи како је због ових бројака Аустрија прије неколико дана увела строга ограничења за све који се враћају из Србије, БиХ, Сјеверне Македоније. Исто вриједи и за Њемачку која је, успркос препорукама Савјета ЕУ, задржала забрану уласка за оне који долазе из Србије.

За ЕУ земље Хрватску и Словенију вриједе друга правила. "Спиегел" наводи како хрватске власти указују на то да су сви нови случајеви заразе "увезени" из сусједства.

"Постоји интензивни прекогранични промет међу балканским сусједима, али ни грађани Хрватске се наводно не придржавају правила о хигијени", пише "Спиегел".

У чланку се закључује како се можда у случају наглог пораста броја зараза на југоистоку Европе уопште не може говорити о другом таласу јер првог заправо није ни било.

"На Балкану заправо не може бити ријечи о другом таласу. Корона вирус једноставно долази са закашњењем. Владе су, свјесне слабости својих здравствених система, врло рано увеле лоцкдоwни тиме број зараза дуго држале на врло ниском нивоу. Прошле седмице су власти попустиле притиску привреде и грађана. Осим тога се у неким земљама одржавају и избори", каже "Спиегел".

Све због избора и туризма

Али колико год био строг лоцкдоwн, посебно у Србији гдје је на снази чак био и полицијски сат, толико су неразумљива нагла попуштања, пише "Спиегел" и наводи фудбалске утакмице у Београду с 20.000 навијача или турнир Новака Ђоковића. И спомиње и сумњу у званичне бројке везане уз корона вирус у Србији.

У службене бројке у Србији сумња и јужноњемачки дневни лист "Хеилброннер Стимме" који цитира локалне новинаре и извјештаје о смањеним званичним бројкама новозаражених, посебно уочи избора.

"Разлика између службене и стварне бројке је, кад су у питању умрли, најмање за 600 случајева. Број дневних зараза је био десет пута већи него службени", каже за "Хеилброннер Стимме" једна новинарка која је имала увид у скривене бројке.

Исто тако се говори и о забавама након избора без икакве заштите.

"Ситуација у Србији је све драматичнија. Роберт Коцх Институт Србију сматра ризичним подручјем", пише "Хеилброннер Стимме".

И утицајни швајцарски њуз портал "Нау.цх" тематизује повећане бројке у регији југоисточне Европе те указује на "увезене" случајеве заразе у Швајцарској који се повезују с особама које су боравиле у Србији. И "Нау.цх" говори о лажираним службеним бројкама у Србији.

"Примјећујемо посебну концентрацију зараза код оних који су допутовали из Србије", каже Стефан Кустер из Савезне канцеларије за здравство Швајцарске. Амбасадор Србије у Швајцарској Горан Градић демантује наводе:

"Ситуација у Србији је стабилна", каже он.

Смрт за туризам

Главни њемачки јавни сервис "АРД" на страницама свог дописништва за југоисточну Европу са сједиштем у Бечу доноси опсежан досје о стању с корона вирусом у региону. И такође шпекулише о другом таласу заразе.

"Ради ли се овдје о другом корона таласу или само о врхунцу првог? Око дефиниција се може расправљати но чињеница је да напетост у погледу епидемиолошке ситуације у југоисточној Европи није попустила. Напротив", закључује се у уводнику прегледа стања у овом дијелу Европе.

Разлоге за овакав развој ситуације "АРД" наводи на примјеру БиХ:

"Посвуда се може видјети зашто се зараза шири: у кафићима, ресторанима, трговинама и у јавном превозу многи не носе заштитне маске, а ни правила о размаку се нико не придржава".

Што се тиче Хрватске, "АРД" наводи како је контрола корона кризе посљедњих седмица жртвована због политике и туризма.

"Хрватска је једна од земаља које су брзо и ефикасно реаговале на пандемију и које је словила као 'корона фри'. Али од прије недјељу дана Хрватска спада међу пет ЕУ земаља (уз Шведску, Пољску, Француску и Шпанију) с највећим бројем новозаражених на 100.000 становника", пише "АРД" и закључује:

"Ово засигурно није баш добра реклама за туристичку земљу Хрватску и сигурно један од разлога зашто туриста нема".

(ДW)

 

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Хм

05.07.2020 08:27

Засто имам утисак да је Балкан полигон за тестове свих врста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оцито им

05.07.2020 08:30

Људи на медијима пролупали. Тацка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxл

05.07.2020 08:33

Ма битно је да је опет Србија најгора и ако има статистику 100- и несто а Хрватска 200-и несто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ас

05.07.2020 08:54

Ко зна који је талас и до када це трајати? Гдје су вам ти видовити нек они казу несто. Они знају само обрадити напацени народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

05.07.2020 09:15

Е,рекосе нама фасисти из ЕУ.Мени само није јасна ова наса власт,која би и гаце продала,само да им се додвори.Ма гони их у пм,видис да ни Хрватску не фермају један посто,уздај се у се и у своје кљусе,каква ЕУ,какве глупости...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.07.2020 09:51

Ајде Андрицу носи се висе. Јел морас ти све коментарисати? Цовјеце па ти појма ни о цему немас, одакле ти храброст да све коментарисес, знања о процесима никако немас, ал зато самопоуздања као да си у најмању доктор права и специјалиста епидемиологије. Ста није тацно у овом цланку осим сто се теби не свидја ста они казу? Па сав се свијет исцудјавао на дерби са публиком, на Новаков турнир и слицне слике које су обисле цијели свијет јер се нигдје на свијету не одрзавају догадјаји са публиком? Наравно да их интересује и да се распитују о стању на Балкану јер имају велики број досељеника из тих земаља и хоце да скрену пазњу јавности да се не деси увоз инфекције након годисњих одмора. А сто се тице ЕУ и донација из исте изадји мало просетај па погледај табле захвалности на разним јавним установама о томе ко је ста реновирао и обновио, бице ти јасније, даље та писурија од земље веци дио трховинске размјене има са земљама ЕУ, девизни прилив по основу дознака становниству из иностранства из ЕУ је веци бего девизни прилив од цјелокупног извоза, сто знаци кад би се ми уздали у се и у насег Андрица ми би без ЕУ били и гладни и зедни и голи и боси, а Андриц би липсао цекајуци да наса трава нарасте.

Name

Алекс

05.07.2020 09:54

Ста кукас, па нисте у ЕУ. Сто би вам ЕУ помагала. А мени лицно љепсе медју „фасистима“ него медју таквим фрустираним балканцима као ти

Name

Андриц

05.07.2020 10:43

За ре:хахаха,ти си циркус као и ови које бранис.Ај да кренемо од дербија:ок,дерби је био у Србији,имају повецан број заразених,ста је са осталим земљама,засто остале земље имају повецан број обољелих у односу на крај маја.Даље,па ок,повецан је број у Хрватској за 232 пута,па наравно,неце се у Италији повецати толико кад су они имали на хиљаде мртвих у току дана,па не мозе се код њих повецати 232 пута.И ево да се Италија врати на пола тога,ЕУ би по том рекла да је то добро,није се повецао број у односу на април.Који је то датим мјеродаван да се крене рацунати повецање или смањивање.Па није се појавио неки корона Исус Христ па да се по њему рацуна.Па засто Србија није увела забрану у марту само за ЕУ јер је код њих број растао за 500 пута у односу на тај неки дан који је ето Србија могла узети као кљуцни.Ста трабуњас ти,кад везе немас.Даље,прицас о некаквом страху од увоза инфекције.Па ко је нама у марту увезао инфекцију,да није досла из Руанде,или мозда из исте те ЕУ,па???Даље,засто ти вјерује кад они казу да ми лаземо о броју заразених.Ко казе да они не лазу,ко то мозе доказати.Ста је било са ратом у СФРЈ,је ли све медијска пропаганда да су за све криви срби,да ли уопсте знас колики је утицај медија на ретардираном западу.Тако је и са короном,ми као лаземо а они не лазу,ко то казе да је тако,тамо неки дојце веле.И да ти одговорим на ово задње.РС се налази у Европи,и нормално је да се одвија трговинска размјена измедју земаља,с неким висе,с неким мање,тога је увијек било,и бице,богу хвала.А то о тим дознакама које ти помињес,ко те питао за то,ко је то споменуо,ста мене заболи уво за иностраним дознакама,нити ја имам везе с тим,нити ти имас.Према томе,следеци пут писи главом,не дај да те ситуација понесе...

Name

То само вази

05.07.2020 10:03

За обицне људе са обадвије стране, а за политицке и криминалне месетаре НЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗИЦО

05.07.2020 11:22

ГДЕ ЦЕ НАС СРБЕ ВОЛЕТ СВАБЕ НАЦИСТИ ? ВИДИС ДАЈЕ СВЕ ИЗМИСЉЕНО ПРОТИВ СРБА .МИ СТА РАДИМО ФАСИСТИ НЕ ВЕРУЈУ .АУСТРИЈА КРИЛА ПОДАТКЕ У ОБЛАСТИ ТИРОЛ РАДИ ТУРИЗМА . ОНИ ДОБРИ, СРБИ НЕВАЉЛИ МОМЦИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

МД

05.07.2020 16:52

Свугдје је пандемија у порасту. За сваку земљу постоје разлози који су различити. Углавном је разлог пропуштање мјера, а у Србији је то веома упадљиво укидање свега и то преко ноћи ради привида да је зарад избора, све у реду. Не знам коме то још није јасно и ко ту теорију, сем владара заразе, уопште оправдава на други начин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КИКИ

06.07.2020 23:31

А ЈЕС ОНО , СТАРА ПРИЧА . МИ СМО УГРОЖЕНИ А НЕ ЗНАМО ЗАШТО .ТРЛА БАБА ЛАН , ДА ЈОЈ ПРОЂЕ ДАН . БУЂЕЊЕ ЋЕ БИТ ПРИЛИЧНО ТЕШКО .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Светлана

07.07.2020 15:16

Ево сад у Русији. Нико не носи маске, ни у аутобусу, ни у продавници, ни у банци, а број заразених смањује се. И?????

ОДГОВОРИТЕ