Balkan tek sad pogađa prvi talas pandemije?

Mediji sa njemačkog govornog područja pišu o naglom porastu broja novozaraženih korona virusom u jugoistočnoj Evropi? Radi li se o tzv. drugom talasu od kojeg svi toliko strepe? Ili prvog nije ni bilo?

Region 05.07.2020 | 10:18
Balkan tek sad pogađa prvi talas pandemije?

"Regija jugoistočne Evrope je na vrhuncu pandemije prošla relativno dobro. Je li to razlog zbog kojeg se pandemija sad vraća punom snagom'", pita se "Spiegel Online".

Dodaje kako su u cijeloj regiji brojevi novozaraženih u naglom porastu: u Srbiji u poređenju s prethodnom sedmicom za 125, u Bosni i Hercegovini 75 a u Hrvatskoj "čak 232 posto" više novozaraženih.

Autor navodi kako je zbog ovih brojaka Austrija prije nekoliko dana uvela stroga ograničenja za sve koji se vraćaju iz Srbije, BiH, Sjeverne Makedonije. Isto vrijedi i za Njemačku koja je, usprkos preporukama Savjeta EU, zadržala zabranu ulaska za one koji dolaze iz Srbije.

Za EU zemlje Hrvatsku i Sloveniju vrijede druga pravila. "Spiegel" navodi kako hrvatske vlasti ukazuju na to da su svi novi slučajevi zaraze "uvezeni" iz susjedstva.

"Postoji intenzivni prekogranični promet među balkanskim susjedima, ali ni građani Hrvatske se navodno ne pridržavaju pravila o higijeni", piše "Spiegel".

U članku se zaključuje kako se možda u slučaju naglog porasta broja zaraza na jugoistoku Evrope uopšte ne može govoriti o drugom talasu jer prvog zapravo nije ni bilo.

"Na Balkanu zapravo ne može biti riječi o drugom talasu. Korona virus jednostavno dolazi sa zakašnjenjem. Vlade su, svjesne slabosti svojih zdravstvenih sistema, vrlo rano uvele lockdowni time broj zaraza dugo držale na vrlo niskom nivou. Prošle sedmice su vlasti popustile pritisku privrede i građana. Osim toga se u nekim zemljama održavaju i izbori", kaže "Spiegel".

Sve zbog izbora i turizma

Ali koliko god bio strog lockdown, posebno u Srbiji gdje je na snazi čak bio i policijski sat, toliko su nerazumljiva nagla popuštanja, piše "Spiegel" i navodi fudbalske utakmice u Beogradu s 20.000 navijača ili turnir Novaka Đokovića. I spominje i sumnju u zvanične brojke vezane uz korona virus u Srbiji.

U službene brojke u Srbiji sumnja i južnonjemački dnevni list "Heilbronner Stimme" koji citira lokalne novinare i izvještaje o smanjenim zvaničnim brojkama novozaraženih, posebno uoči izbora.

"Razlika između službene i stvarne brojke je, kad su u pitanju umrli, najmanje za 600 slučajeva. Broj dnevnih zaraza je bio deset puta veći nego službeni", kaže za "Heilbronner Stimme" jedna novinarka koja je imala uvid u skrivene brojke.

Isto tako se govori i o zabavama nakon izbora bez ikakve zaštite.

"Situacija u Srbiji je sve dramatičnija. Robert Koch Institut Srbiju smatra rizičnim područjem", piše "Heilbronner Stimme".

I uticajni švajcarski njuz portal "Nau.ch" tematizuje povećane brojke u regiji jugoistočne Evrope te ukazuje na "uvezene" slučajeve zaraze u Švajcarskoj koji se povezuju s osobama koje su boravile u Srbiji. I "Nau.ch" govori o lažiranim službenim brojkama u Srbiji.

"Primjećujemo posebnu koncentraciju zaraza kod onih koji su doputovali iz Srbije", kaže Stefan Kuster iz Savezne kancelarije za zdravstvo Švajcarske. Ambasador Srbije u Švajcarskoj Goran Gradić demantuje navode:

"Situacija u Srbiji je stabilna", kaže on.

Smrt za turizam

Glavni njemački javni servis "ARD" na stranicama svog dopisništva za jugoistočnu Evropu sa sjedištem u Beču donosi opsežan dosje o stanju s korona virusom u regionu. I takođe špekuliše o drugom talasu zaraze.

"Radi li se ovdje o drugom korona talasu ili samo o vrhuncu prvog? Oko definicija se može raspravljati no činjenica je da napetost u pogledu epidemiološke situacije u jugoistočnoj Evropi nije popustila. Naprotiv", zaključuje se u uvodniku pregleda stanja u ovom dijelu Evrope.

Razloge za ovakav razvoj situacije "ARD" navodi na primjeru BiH:

"Posvuda se može vidjeti zašto se zaraza širi: u kafićima, restoranima, trgovinama i u javnom prevozu mnogi ne nose zaštitne maske, a ni pravila o razmaku se niko ne pridržava".

Što se tiče Hrvatske, "ARD" navodi kako je kontrola korona krize posljednjih sedmica žrtvovana zbog politike i turizma.

"Hrvatska je jedna od zemalja koje su brzo i efikasno reagovale na pandemiju i koje je slovila kao 'korona fri'. Ali od prije nedjelju dana Hrvatska spada među pet EU zemalja (uz Švedsku, Poljsku, Francusku i Španiju) s najvećim brojem novozaraženih na 100.000 stanovnika", piše "ARD" i zaključuje:

"Ovo zasigurno nije baš dobra reklama za turističku zemlju Hrvatsku i sigurno jedan od razloga zašto turista nema".

(DW)

 

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Hm

05.07.2020 08:27

Zasto imam utisak da je Balkan poligon za testove svih vrsta.

ODGOVORITE
Name

Ocito im

05.07.2020 08:30

Ljudi na medijima prolupali. Tacka.

ODGOVORITE
Name

Xxl

05.07.2020 08:33

Ma bitno je da je opet Srbija najgora i ako ima statistiku 100- i nesto a Hrvatska 200-i nesto.

ODGOVORITE
Name

As

05.07.2020 08:54

Ko zna koji je talas i do kada ce trajati? Gdje su vam ti vidoviti nek oni kazu nesto. Oni znaju samo obraditi napaceni narod.

ODGOVORITE
Name

Andric

05.07.2020 09:15

E,rekose nama fasisti iz EU.Meni samo nije jasna ova nasa vlast,koja bi i gace prodala,samo da im se dodvori.Ma goni ih u pm,vidis da ni Hrvatsku ne fermaju jedan posto,uzdaj se u se i u svoje kljuse,kakva EU,kakve gluposti...

ODGOVORITE
Name

Re

05.07.2020 09:51

Ajde Andricu nosi se vise. Jel moras ti sve komentarisati? Covjece pa ti pojma ni o cemu nemas, odakle ti hrabrost da sve komentarises, znanja o procesima nikako nemas, al zato samopouzdanja kao da si u najmanju doktor prava i specijalista epidemiologije. Sta nije tacno u ovom clanku osim sto se tebi ne svidja sta oni kazu? Pa sav se svijet iscudjavao na derbi sa publikom, na Novakov turnir i slicne slike koje su obisle cijeli svijet jer se nigdje na svijetu ne odrzavaju dogadjaji sa publikom? Naravno da ih interesuje i da se raspituju o stanju na Balkanu jer imaju veliki broj doseljenika iz tih zemalja i hoce da skrenu paznju javnosti da se ne desi uvoz infekcije nakon godisnjih odmora. A sto se tice EU i donacija iz iste izadji malo prosetaj pa pogledaj table zahvalnosti na raznim javnim ustanovama o tome ko je sta renovirao i obnovio, bice ti jasnije, dalje ta pisurija od zemlje veci dio trhovinske razmjene ima sa zemljama EU, devizni priliv po osnovu doznaka stanovnistvu iz inostranstva iz EU je veci bego devizni priliv od cjelokupnog izvoza, sto znaci kad bi se mi uzdali u se i u naseg Andrica mi bi bez EU bili i gladni i zedni i goli i bosi, a Andric bi lipsao cekajuci da nasa trava naraste.

Name

Aleks

05.07.2020 09:54

Sta kukas, pa niste u EU. Sto bi vam EU pomagala. A meni licno ljepse medju „fasistima“ nego medju takvim frustiranim balkancima kao ti

Name

Andric

05.07.2020 10:43

Za re:hahaha,ti si cirkus kao i ovi koje branis.Aj da krenemo od derbija:ok,derbi je bio u Srbiji,imaju povecan broj zarazenih,sta je sa ostalim zemljama,zasto ostale zemlje imaju povecan broj oboljelih u odnosu na kraj maja.Dalje,pa ok,povecan je broj u Hrvatskoj za 232 puta,pa naravno,nece se u Italiji povecati toliko kad su oni imali na hiljade mrtvih u toku dana,pa ne moze se kod njih povecati 232 puta.I evo da se Italija vrati na pola toga,EU bi po tom rekla da je to dobro,nije se povecao broj u odnosu na april.Koji je to datim mjerodavan da se krene racunati povecanje ili smanjivanje.Pa nije se pojavio neki korona Isus Hrist pa da se po njemu racuna.Pa zasto Srbija nije uvela zabranu u martu samo za EU jer je kod njih broj rastao za 500 puta u odnosu na taj neki dan koji je eto Srbija mogla uzeti kao kljucni.Sta trabunjas ti,kad veze nemas.Dalje,pricas o nekakvom strahu od uvoza infekcije.Pa ko je nama u martu uvezao infekciju,da nije dosla iz Ruande,ili mozda iz iste te EU,pa???Dalje,zasto ti vjeruje kad oni kazu da mi lazemo o broju zarazenih.Ko kaze da oni ne lazu,ko to moze dokazati.Sta je bilo sa ratom u SFRJ,je li sve medijska propaganda da su za sve krivi srbi,da li uopste znas koliki je uticaj medija na retardiranom zapadu.Tako je i sa koronom,mi kao lazemo a oni ne lazu,ko to kaze da je tako,tamo neki dojce vele.I da ti odgovorim na ovo zadnje.RS se nalazi u Evropi,i normalno je da se odvija trgovinska razmjena izmedju zemalja,s nekim vise,s nekim manje,toga je uvijek bilo,i bice,bogu hvala.A to o tim doznakama koje ti pominjes,ko te pitao za to,ko je to spomenuo,sta mene zaboli uvo za inostranim doznakama,niti ja imam veze s tim,niti ti imas.Prema tome,sledeci put pisi glavom,ne daj da te situacija ponese...

Name

To samo vazi

05.07.2020 10:03

Za obicne ljude sa obadvije strane, a za politicke i kriminalne mesetare NE.

ODGOVORITE
Name

ZICO

05.07.2020 11:22

GDE CE NAS SRBE VOLET SVABE NACISTI ? VIDIS DAJE SVE IZMISLJENO PROTIV SRBA .MI STA RADIMO FASISTI NE VERUJU .AUSTRIJA KRILA PODATKE U OBLASTI TIROL RADI TURIZMA . ONI DOBRI, SRBI NEVALJLI MOMCI

ODGOVORITE
Name

MD

05.07.2020 16:52

Svugdje je pandemija u porastu. Za svaku zemlju postoje razlozi koji su različiti. Uglavnom je razlog propuštanje mjera, a u Srbiji je to veoma upadljivo ukidanje svega i to preko noći radi privida da je zarad izbora, sve u redu. Ne znam kome to još nije jasno i ko tu teoriju, sem vladara zaraze, uopšte opravdava na drugi način.

ODGOVORITE
Name

KIKI

06.07.2020 23:31

A JES ONO , STARA PRIČA . MI SMO UGROŽENI A NE ZNAMO ZAŠTO .TRLA BABA LAN , DA JOJ PROĐE DAN . BUĐENJE ĆE BIT PRILIČNO TEŠKO .

ODGOVORITE
Name

Svetlana

07.07.2020 15:16

Evo sad u Rusiji. Niko ne nosi maske, ni u autobusu, ni u prodavnici, ni u banci, a broj zarazenih smanjuje se. I?????

ODGOVORITE