Срби из Швајцарске кивни: Етикетирају их због короне

Срби у Швајцарској вјерују да су под лупом због тога што је у протекле двије недјеље чак седам случајева корона вируса из Србије увезено у Швајцарску. Сада Срби кажу да није лепо “да сви буду стављени у исти кош” и да корона не стиже само из Србије.

Република Српска 30.06.2020 | 11:57
Срби из Швајцарске кивни: Етикетирају их због короне

У Швајцарској и даље има доста људи који су заражени корона вирусом. Према подацима званичника 15 до 20 одсто нових случајева је увезено. Неки од заражених стигли су и из Србије. Како пишу тамошњи медији, у протекле двије недјеље, чак седам људи који су инфицирани короном дошло је у Швајцарску из наше земље.

Драган Гаврић, предсједник Заједнице Срба у Швајцарској каже да ови притисци нису пожељни и истиче да је ситуација у Србији стабилна.

– У Србији је ситуација под контролом, баш као и у другим земљама које се граниче са Швајцарском – каже Гаврић.

Гаврић каже да у Србији, баш као и у Швајцарској постоје поједина жаришта и да то што је седам позитивних људи стигло из Србије у Швајцарску не преставља ризик.

– Стављати све Србе у исти лонац је бесмислено. Сви са Балкана су сумњиви, то није фер – истиче Гаврић.

Очекује забрану уласка 

Заједница Срба у Швајцарској очекује забрану уласка за наше држављане.

Најављене граничне контроле, које прописује федерална влада, могло би да доведе до повећане контроле на аеродромима и граничним прелазима. Појачане контроле подржава и сам Гаврић.

– Немамо ништа против тестирања приликом уласка и изласка из земље. То штити све нас – каже Гаврић за Блицк.цх.

Други сценарио који можда ступи на снагу јесте да ће људима који долазе из Србије бити дозвољен улаз само уколико посједују негативан корона тест, или ће им бити одређиван двонедјељни карантин. Ипак, Гаврић вјерује да може да се догоди да за Србе граница буде у потпуности затворена.
– Забрана уласка ће ускоро ступити на снагу – каже Гаврић и додаје да сматра да таква одлука не би била фер.

Како истиче “увезени случајеви” стижу и из других земаља, не само из Србије.

Питају ме кад сам била код мојих 

Јелена Л., која живи и ради у Цириху истиче да не може да каже да се као Српкиња осјећа као да је под лупом у Швајцарској, али каже да ју је пар пријатеља, с којима није у редовном контакту, питало да ли је недавно била у Србији.

– Срела сам прије неколико дана бившег колегу са којим нисам у блиским односима и он ме је први питао да ли сам “била код својих”. То сам схватила као знак пажње и рекла му да од зимус нисам одлазила у Србију. Међутим, већ сутрадан сам видјела једну познаницу и она ме је одмах питала то исто, тачније, кад сам посљедњи пут била у Србији – каже Јелена.

Она исто сматра да није фер да се у Швајцарској страхује од Срба јер је чињеница да заражени путници пристижу и из других земаља Европе. Ипак, због неизвијесности око тога шта ће се догађати, мисли да ове године неће доћи код својих.

– Читала сам негдје да очекују да се ситуација погорша када радници крену у отаџбину. Јасно је да се ту мисли и на нас који живимо и радимо у Швајцарској, и страх ме је да ми, ако дођем у Србију, неће допустити да се вратим. Ја овде имам радну дозволу и не бих се играла, тако да ћу ове године вјероватно прескочити долазак у Србију – искрена је Јелена.

Подсјетимо, бура око “српске короне” у Швајцарској се подигла након што је установљено да су шесторица младића, који су били у београдским клубовима, вирус вратили у Швајцарску у кантон Граубинден. Након што је код првог регистрован вирус, кренуло се са праћењем контаката и на крају је више од 70 људи завршило у карантину.

И није ово једини случај увезен из Србије. У кантону Цириха до петка је већ регистровано 11 случајева који се повезују са Србијом, што је за четири више колико је било обољелих на територији целе државе само дан раније.

Доктор Кристијан Мејер рекао је за Зüрицхсее-Зеитунг  да очекује да ће ситуација додатно да се погорша када “досељеници крену током љетњих одмора својим кућама”.

(Српскаинфо)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Семберија

30.06.2020 12:17

Каква контрола у Србији,пратис ли ти нове податке,видис да се јос увјек затаскују подаци,а знају Свајцарци какви смо

ОДГОВОРИТЕ
Name

срна

30.06.2020 12:27

Немас ти појма, ста стабилна ситуација љајиц зове помоц из босне

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦХ

30.06.2020 18:13

Не видим разлог засто се дизе толика хајка на Свицарце. Пратим Медије јесу објавили да су позитивни који су досли из Србије. Али то је нормално, собзиром колико је позитивних. А са сигурносцу тврдим да није тацно да нам пријете карантином,.. јер у највецем јеку короне смо улазили у ЦХ без карантина. Радна виз или дрзављанство услов. Овде неко претјерује са изјавама, без потребе, да би упао у медије. И тај који је наводно прндседник удрузења Срба, даје простор Свајцарцима да стекну јос гору слику о нама! Само да се његово име процита у медијима а никад цули за њега нисмо. Зиви били па видјели!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уф, који безобразлук.

30.06.2020 21:45

Типично српски! Не желите да вâс етикетирају, а кад би били у питању Бошњаци или Албанци, Срби би били први да их нападају! Срам да вас буде! Багро једна!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

01.07.2020 00:56

Доктору!

Name

Др

02.07.2020 02:39

Јадан је Србин ,јер ови као да наси разјаукали се те свијесно увећавају цифре обољелих ,те траже од породица да се потпусу када неко умре да је од короне. Сигурно неко их плаћа а они приказују као нацију болесну. Видите да нема нигдје у свијету да се крађе и пљачка народ. Ја знам да је дијаспора дала глас Вучићу,а сада ови из РС дајте бурли.