Легло пчела и меда у димњаку

Породицу Јовановић из Бијељине задесио је необичан проблем који је задао праве муке. На крову њихове породичне куће пчеле су направиле кошницу у димњаку, а да би чудо било веће када су отворили штуцну оџака, пронашли су велику количину саћа.

Република Српска 30.06.2020 | 10:10
Легло пчела и меда у димњаку

Несвакидашња слика забиљежена је код породице Јовановић. Наиме, Лазо и Снежана су примијетили да им је димњак након кише прокиснуо. Када се Лазо попео на кров, видио је да цријеп који је поставио на врх димњака не може да се помјери. Тада настају први проблеми.

“Када сам са двије руке, употријебивши пуно снаге, успио да је одвојим, видио сам комаде саћа. Одмах ми је јасно било да су пчеле направиле саће, а и саме су изјуриле када сам откинуо то и напале ме. Јасно ми је било да су пчеле ушле у оџак и спустио сам се са крова. Док сам се спуштао, три пчеле су ме ујеле, што је значило да морам развити стратегију шта да радим. Иначе сам пчелар и недалеко, у селу Горња Чађавица имам пчелињак, отишао сам тамо и донио опрему и размишљао шта да урадим”, прича Лазо Јовановић.

За почетак је узео један сандук за пчеле и поставио на оџак у нади да ће им тиме направити мамац.

“Тако сам убацио рамова празног саћа и сатних основа, са доње стране сам оставио отвор који сам наслонио на мјесто гдје је шупљина у оџаку, а одозго сам ставио хранилицу са жицом, скинуо сам тај цријеп и наслонио сандук. Онда сам отишао у кућу и отворио чистилице те почео да димим у нади да ће дим да их истјера. Међутим, кад сам отворио доле хранилице видио сам да има пуно чађи и пепела и да се одроњава, па су у том шуту почеле да се одвајају и саће које су пчеле већ урадиле. Након што сам урадио то, почео сам да димим и увидио да дим излази на штуцну оџака. Када сам је отворио пријатно сам се изненадио јер сам угледао комаде саћа у којој је било легло пчела и меда. Схватио сам да је димњак комплет попуњен саћем и пчелама”, додаје Јовановић.

Нада им је да ће пчеле наћи пут из димњака до кошнице на врху, ако не - сачекаће јесен да се легло умањи па да уз помоћ ватрогасаца и оџачара очисте димњак. Симболику не види, јер је његов пчелињак удаљен двадесет километара и пчеле нису могле ту долетјети, али у шали овај пчелар каже да ће ове године бити чађавог меда из димњака. 

БН ТВ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

хе,хе

30.06.2020 09:29

...што кажу, кад хоће, хоће...ни у клозету гладан не да остати. Баш лепо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кпчо

30.06.2020 13:52

Бог вас видео преко својох очију. Сретно и не дирати, ја би, ако треба направио нови димњак а тај оставио. Поздрав

ОДГОВОРИТЕ