Leglo pčela i meda u dimnjaku

Porodicu Jovanović iz Bijeljine zadesio je neobičan problem koji je zadao prave muke. Na krovu njihove porodične kuće pčele su napravile košnicu u dimnjaku, a da bi čudo bilo veće kada su otvorili štucnu odžaka, pronašli su veliku količinu saća.

Republika Srpska 30.06.2020 | 10:10
Leglo pčela i meda u dimnjaku

Nesvakidašnja slika zabilježena je kod porodice Jovanović. Naime, Lazo i Snežana su primijetili da im je dimnjak nakon kiše prokisnuo. Kada se Lazo popeo na krov, vidio je da crijep koji je postavio na vrh dimnjaka ne može da se pomjeri. Tada nastaju prvi problemi.

“Kada sam sa dvije ruke, upotrijebivši puno snage, uspio da je odvojim, vidio sam komade saća. Odmah mi je jasno bilo da su pčele napravile saće, a i same su izjurile kada sam otkinuo to i napale me. Jasno mi je bilo da su pčele ušle u odžak i spustio sam se sa krova. Dok sam se spuštao, tri pčele su me ujele, što je značilo da moram razviti strategiju šta da radim. Inače sam pčelar i nedaleko, u selu Gornja Čađavica imam pčelinjak, otišao sam tamo i donio opremu i razmišljao šta da uradim”, priča Lazo Jovanović.

Za početak je uzeo jedan sanduk za pčele i postavio na odžak u nadi da će im time napraviti mamac.

“Tako sam ubacio ramova praznog saća i satnih osnova, sa donje strane sam ostavio otvor koji sam naslonio na mjesto gdje je šupljina u odžaku, a odozgo sam stavio hranilicu sa žicom, skinuo sam taj crijep i naslonio sanduk. Onda sam otišao u kuću i otvorio čistilice te počeo da dimim u nadi da će dim da ih istjera. Međutim, kad sam otvorio dole hranilice vidio sam da ima puno čađi i pepela i da se odronjava, pa su u tom šutu počele da se odvajaju i saće koje su pčele već uradile. Nakon što sam uradio to, počeo sam da dimim i uvidio da dim izlazi na štucnu odžaka. Kada sam je otvorio prijatno sam se iznenadio jer sam ugledao komade saća u kojoj je bilo leglo pčela i meda. Shvatio sam da je dimnjak komplet popunjen saćem i pčelama”, dodaje Jovanović.

Nada im je da će pčele naći put iz dimnjaka do košnice na vrhu, ako ne - sačekaće jesen da se leglo umanji pa da uz pomoć vatrogasaca i odžačara očiste dimnjak. Simboliku ne vidi, jer je njegov pčelinjak udaljen dvadeset kilometara i pčele nisu mogle tu doletjeti, ali u šali ovaj pčelar kaže da će ove godine biti čađavog meda iz dimnjaka. 

BN TV

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

he,he

30.06.2020 09:29

...što kažu, kad hoće, hoće...ni u klozetu gladan ne da ostati. Baš lepo!

ODGOVORITE
Name

Кпчо

30.06.2020 13:52

Бог вас видео преко својох очију. Сретно и не дирати, ја би, ако треба направио нови димњак а тај оставио. Поздрав

ODGOVORITE