Почињу договори о функцијама у Савјету министара БиХ, коме ће припасти УИО?

Након што је буџет БиХ прошао Предсједништво БиХ, лидери политичких партија у наредним данима требало би да постигну коначан договор у вези с именовањем руководилаца институција БиХ, а могуће је да већ данас Савјет министара БиХ на дневни ред стави нека именовања која се већ мјесецима повлаче са дневног реда.

Босна и Херцеговина 30.06.2020 | 08:42
Почињу договори о функцијама у Савјету министара БиХ, коме ће припасти УИО?

Највећи проблем је што у овом тренутку Бошњаци желе фотељу директора Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ која би по неком правилу требало да припадне Србима, међутим и Хрвати још нису одустали од те позиције с обзиром на то да за њих "нема мјеста" у другим значајнијим институцијама БиХ као што су СИПА, ОБА или Регулаторна агенција за комуникације БиХ.

"Видјећемо како ћемо се односити према именовању министра безбједности у Савјету министара БиХ. Нико не може бити појединачно именован док не буду ријешена сва именовања на нивоу БиХ која су прошла процедуру", рекао је недавно Милорад Додик, предсједник СНСД-а и члан Предсједништва БиХ, најављујући конкретније информације у вези с именовањима за ову седмицу.

Он је рекао да је крајње вријеме да се то деси те да све оно што је прошло процедуру буде именовано и да постоји одређена расподјела међу народима, али да СДА жели нови договор који подразумијева да све остане исто, осим позиције Управе за индиректно опорезивање.

"Ако је тако ја се слажем, али да се деблокира све то и да се коначно заврши та прича", рекао је Додик.

Јуче смо у појединим странкама покушали сазнати детаље у вези с именовањем руководилаца институција БиХ, међутим неколико званичника нам је рекло да је то све на лидерима партија те да су они једини који могу говорити о детаљима.

Оно што се зна јесте да су конкурси и процедуре за именовање завршени, између осталих за СИПА и Регулаторну агенцију за комуникације (РАК) којом би требало у наредне четири године да управљају Срби. Такође, и када је ријеч о Агенцији за школовање и стручно усавршавање кадрова те ЈП "Службени лист БиХ" процедуре су при крају и само се чека да Савјет министара БиХ та именовања стави на дневни ред.

"Српски клуб у Представничком дому парламента БиХ неће учествовати ни у каквим активностима све док на нивоу БиХ не буду именовани српски кадрови који су прошли конкурсне процедуре", рекао је недавно Ненад Стевандић, предсједник Српског клуба у парламенту БиХ, додајући да ће тек када буду именовани директор РАК-а и СИПА те други српски кадрови видјети да ли ће гласати да Селмо Цикотић буде изабран за министра безбједности БиХ.

Према незваничним информацијама и мишљењу појединих парламентараца, у наредним данима може се очекивати натезање управо у вези са Цикотићем с обзиром на то да ће СДА која га је предложила инсистирати на томе под изговором мигрантске кризе, док ће с друге стране и Хрвати и Срби тражити да се рјешавају остала именовања која већ мјесецима чекају управо вољу СДА да буду ријешена.

(Независне)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Андриц

30.06.2020 06:57

Е попис..ти се на дрзаву гдје се стално мора гледати по ком кљуцу коме која позиција припада.На нивоу БиХ се гледа ком народу иде која функција,а у РС се гледа којој странци припада која функција.Па матер вам,није вам то цаца у аманет оставио,да мозете се тако понасати.Па овде ни милиметра не мозе бити напретка док год је тако...фуј.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

30.06.2020 07:06

Не псуј већ објасни како би то ти устројио.

Name

Ре Андрић

30.06.2020 07:12

Напретка и неће бити. Ако погледате садашњу кадровску ситуацију видјећета да се на одређене функције постављају људи који су на једва једвите јаде завршавали некакве школе и факултете али је национални и страначки критериј задовољен. Значи да је потрошен сав школван лоповски кадар и рупе се зачепљају обичним џепарошима. Ово је држава у којој од свих жеља можеш очекивати да ти се испуни само једна а то је да можеш умријети кад код пожелиш.

Name

Андриц

30.06.2020 07:17

Ре А:устројио бих фино.Свако на своју страну,кад се могла подијелити СФРЈ,мозе и БиХ,и полако.Па видис да су све земље развијеније од нас.А онда у тој самосталној РС могу постојати странке,избори,али се не мозе постављати нпр.директор сколе по странцкој линији.Мозе само скупстина,посланици,итд.,а све испод тога по знању,искуству,радној способности,итд...Треба ли јос да ти појасњавам?

Name

РЕ Андрћ

30.06.2020 07:37

Е видиш, ја би то устројио другачије.Укино би националност са затворском казном од 10 година ко само и помисли да се тако изјасни.Пун ми вас је К...Колико човјек мора да буде затуцан да му је важноји национални идентитет од будућности властите дјеце.И имена би вам промјенио у нека афричка или кинезка ко БХ таблице.Маму вам идиотску...Болесни балкански неандерталци !!!!!

Name

А

30.06.2020 09:14

Нетреба, видиш овога Ре што је одмах запјенио.

Name

модрицанин

30.06.2020 09:32

Управо бог ове подјеле је Тегелтија негативно тестиран, цим се договоре постат це позитиван сто вјероватно и јест.

Name

Ре А

30.06.2020 09:45

Па он би именовао све босњаке ако би захвалило истих довели би самдзаклија да то све попуне и онда би дотичном ваљала дрзава

Name

Мирослав

30.06.2020 07:46

Додик је рекао да.Цикотић неће бити мин, безбједности или се варам , ако Милиновић буде дир, Рака , онда може Селмо , само нек је нама добро , нема везе оно што сам ја причао ,није ми први пут, раја моја то мени неће замјерити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

медицина

30.06.2020 07:58

а коме це припасти агенција за љекове кад је овај золак сад иде у затвор

Name

Ре ре андриц

30.06.2020 08:19

Зна се ко је 92 био затуцан, пусти сад те супље прице како нација није битна.Јок ста је битно 9нда.Само разлаз па онда да свако себи уредјује дрзаву.Не мозе нико онда реци просеуирају Србина е он је нас или Босњака то је зато сто је нас

Name

Ре медицина

30.06.2020 09:16

Теби сигурно неће иако знаш да ће он у затвор, као и сви остали функционери, затвор је за рају као ти што трчиш за политичарима за обичне мрвице.

Name

Ре Мирослав

30.06.2020 09:22

Јак је кадар Милиновиц,по струцности мислим,док нас такви представљају цему се бољем надати

Name

МРКИ МРКИЋ

30.06.2020 09:51

Најбитнија ствар је да гавранови подијеле функције! То што све тоне и пропада је небитно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дотт

30.06.2020 11:20

Кеми је понестало пара ,поставите њега.

ОДГОВОРИТЕ