Počinju dogovori o funkcijama u Savjetu ministara BiH, kome će pripasti UIO?

Nakon što je budžet BiH prošao Predsjedništvo BiH, lideri političkih partija u narednim danima trebalo bi da postignu konačan dogovor u vezi s imenovanjem rukovodilaca institucija BiH, a moguće je da već danas Savjet ministara BiH na dnevni red stavi neka imenovanja koja se već mjesecima povlače sa dnevnog reda.

Bosna i Hercegovina 30.06.2020 | 08:42
Počinju dogovori o funkcijama u Savjetu ministara BiH, kome će pripasti UIO?

Najveći problem je što u ovom trenutku Bošnjaci žele fotelju direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH koja bi po nekom pravilu trebalo da pripadne Srbima, međutim i Hrvati još nisu odustali od te pozicije s obzirom na to da za njih "nema mjesta" u drugim značajnijim institucijama BiH kao što su SIPA, OBA ili Regulatorna agencija za komunikacije BiH.

"Vidjećemo kako ćemo se odnositi prema imenovanju ministra bezbjednosti u Savjetu ministara BiH. Niko ne može biti pojedinačno imenovan dok ne budu riješena sva imenovanja na nivou BiH koja su prošla proceduru", rekao je nedavno Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH, najavljujući konkretnije informacije u vezi s imenovanjima za ovu sedmicu.

On je rekao da je krajnje vrijeme da se to desi te da sve ono što je prošlo proceduru bude imenovano i da postoji određena raspodjela među narodima, ali da SDA želi novi dogovor koji podrazumijeva da sve ostane isto, osim pozicije Uprave za indirektno oporezivanje.

"Ako je tako ja se slažem, ali da se deblokira sve to i da se konačno završi ta priča", rekao je Dodik.

Juče smo u pojedinim strankama pokušali saznati detalje u vezi s imenovanjem rukovodilaca institucija BiH, međutim nekoliko zvaničnika nam je reklo da je to sve na liderima partija te da su oni jedini koji mogu govoriti o detaljima.

Ono što se zna jeste da su konkursi i procedure za imenovanje završeni, između ostalih za SIPA i Regulatornu agenciju za komunikacije (RAK) kojom bi trebalo u naredne četiri godine da upravljaju Srbi. Takođe, i kada je riječ o Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova te JP "Službeni list BiH" procedure su pri kraju i samo se čeka da Savjet ministara BiH ta imenovanja stavi na dnevni red.

"Srpski klub u Predstavničkom domu parlamenta BiH neće učestvovati ni u kakvim aktivnostima sve dok na nivou BiH ne budu imenovani srpski kadrovi koji su prošli konkursne procedure", rekao je nedavno Nenad Stevandić, predsjednik Srpskog kluba u parlamentu BiH, dodajući da će tek kada budu imenovani direktor RAK-a i SIPA te drugi srpski kadrovi vidjeti da li će glasati da Selmo Cikotić bude izabran za ministra bezbjednosti BiH.

Prema nezvaničnim informacijama i mišljenju pojedinih parlamentaraca, u narednim danima može se očekivati natezanje upravo u vezi sa Cikotićem s obzirom na to da će SDA koja ga je predložila insistirati na tome pod izgovorom migrantske krize, dok će s druge strane i Hrvati i Srbi tražiti da se rješavaju ostala imenovanja koja već mjesecima čekaju upravo volju SDA da budu riješena.

(Nezavisne)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Andric

30.06.2020 08:57

E popis..ti se na drzavu gdje se stalno mora gledati po kom kljucu kome koja pozicija pripada.Na nivou BiH se gleda kom narodu ide koja funkcija,a u RS se gleda kojoj stranci pripada koja funkcija.Pa mater vam,nije vam to caca u amanet ostavio,da mozete se tako ponasati.Pa ovde ni milimetra ne moze biti napretka dok god je tako...fuj.

ODGOVORITE
Name

А

30.06.2020 09:06

Не псуј већ објасни како би то ти устројио.

Name

Re Andrić

30.06.2020 09:12

Napretka i neće biti. Ako pogledate sadašnju kadrovsku situaciju vidjećeta da se na određene funkcije postavljaju ljudi koji su na jedva jedvite jade završavali nekakve škole i fakultete ali je nacionalni i stranački kriterij zadovoljen. Znači da je potrošen sav školvan lopovski kadar i rupe se začepljaju običnim džeparošima. Ovo je država u kojoj od svih želja možeš očekivati da ti se ispuni samo jedna a to je da možeš umrijeti kad kod poželiš.

Name

Andric

30.06.2020 09:17

Re A:ustrojio bih fino.Svako na svoju stranu,kad se mogla podijeliti SFRJ,moze i BiH,i polako.Pa vidis da su sve zemlje razvijenije od nas.A onda u toj samostalnoj RS mogu postojati stranke,izbori,ali se ne moze postavljati npr.direktor skole po stranckoj liniji.Moze samo skupstina,poslanici,itd.,a sve ispod toga po znanju,iskustvu,radnoj sposobnosti,itd...Treba li jos da ti pojasnjavam?

Name

RE Andrć

30.06.2020 09:37

E vidiš, ja bi to ustrojio drugačije.Ukino bi nacionalnost sa zatvorskom kaznom od 10 godina ko samo i pomisli da se tako izjasni.Pun mi vas je K...Koliko čovjek mora da bude zatucan da mu je važnoji nacionalni identitet od budućnosti vlastite djece.I imena bi vam promjenio u neka afrička ili kinezka ko BH tablice.Mamu vam idiotsku...Bolesni balkanski neandertalci !!!!!

Name

А

30.06.2020 11:14

Нетреба, видиш овога Ре што је одмах запјенио.

Name

modricanin

30.06.2020 11:32

Upravo bog ove podjele je Tegeltija negativno testiran, cim se dogovore postat ce pozitivan sto vjerovatno i jest.

Name

Re A

30.06.2020 11:45

Pa on bi imenovao sve bosnjake ako bi zahvalilo istih doveli bi samdzaklija da to sve popune i onda bi dotičnom valjala drzava

Name

Мирослав

30.06.2020 09:46

Додик је рекао да.Цикотић неће бити мин, безбједности или се варам , ако Милиновић буде дир, Рака , онда може Селмо , само нек је нама добро , нема везе оно што сам ја причао ,није ми први пут, раја моја то мени неће замјерити.

ODGOVORITE
Name

medicina

30.06.2020 09:58

a kome ce pripasti agencija za ljekove kad je ovaj zolak sad ide u zatvor

Name

Re re andric

30.06.2020 10:19

Zna se ko je 92 bio zatucan, pusti sad te suplje price kako nacija nije bitna.Jok sta je bitno 9nda.Samo razlaz pa onda da svako sebi uredjuje drzavu.Ne moze niko onda reci proseuiraju Srbina e on je nas ili Bosnjaka to je zato sto je nas

Name

Ре медицина

30.06.2020 11:16

Теби сигурно неће иако знаш да ће он у затвор, као и сви остали функционери, затвор је за рају као ти што трчиш за политичарима за обичне мрвице.

Name

Re Miroslav

30.06.2020 11:22

Jak je kadar Milinovic,po strucnosti mislim,dok nas takvi predstavljaju cemu se boljem nadati

Name

MRKI MRKIĆ

30.06.2020 11:51

Najbitnija stvar je da gavranovi podijele funkcije! To što sve tone i propada je nebitno.

ODGOVORITE
Name

dott

30.06.2020 13:20

Kemi je ponestalo para ,postavite njega.

ODGOVORITE