Золаку се ставља на терет злоупотреба овлаштења

Александру Золаку, директору Агенције за лијекове БиХ, ставља се на терет злоуботреба положаја због уписа у регистар фирме ФХ Сребрена малина за промет респираторима, због чега је данас на Суду БиХ одржано рочиште за одређивање мјера забране састајања са актерима афере "Респиратори".

Босна и Херцеговина 29.06.2020 | 17:24
Золаку се ставља на терет злоупотреба овлаштења

Тужилаштво БиХ, односно тужиоци Мирза Хукељић и Џермин Пашић, затражили су да се Александру Золаку одреди једномјесечна мјера забране састајања са осумњиченима и свједоцима из афере Респиратори, напомињући да би требало да им тај период буде довољан да саслушају свједоке и утврде његову одгворност у афери "Респиратори".

Осим Золака, раније су у овој афери осумњичени премијер ФБиХ Фадил Новалић, премијер ФБиХ, директор Федералне управе цивилне заштите Фахрудин Солак и власник Сребрене малине Фикрет Хоџић, за набавку 100 респиратора из Кине у БиХ. Новалић је, према ријечима тужилаца, захтијевао од Золака да изврши оно што је наведено у оптужници.

Тужилаштво тврди да је незаконито издата дозвола

ФХ Сребрена малина није била регистрована за промет медицинским средствима. Тужилаштво у свом приједлогу тврди да постоји основана сумња да је Золак, као директор Агенције, прекорачио овлаштења и донио рјешење којим се дозвољава упис "Сребрене малине" у регистар велепродаје медицинске опреме.

Према ријечима тужиоца Мирзе Хукељића, Сребрена малина је 3. априла закључила уговор са Федералном управом цивилне заштите, а да је тек 21 дан касније поднио захтјев за увоз медицинске опреме. Доводи се у питање законитост издавања рјешења и начин уписивања у регистар.

"Да би се могла осигурати сагласност за увоз медицинске опреме фирма мора бити регистрована као велепрометник. Основни увјети су да фирма буде уписана у судски регистар и да њена дјелатност буде регистрована за увоз медицинске опреме, што са Сребреном малином није био случај", истакао је Хукељић.

Сребрена малина се, према ријечима Хукељића, није бавила привредном дјелатношћу све до 23. или 24. априла.

Неадекватне особе задужене за опрему

Тужиоци Тужилаштва БиХ потенцирају да "Сребрена малина" није била ни уписана у судски регистар као увозник медицинске опреме, да није имала едуковане стручне особе за ову врсту посла, да није на вријеме добијена потврда о цертификату, као и да већина услова није испуњена.

"Имамо ситуацију да је поднијета изјава, чак ни формално услов није испуњен. Није испуњен услов, али су преузели одговорност да ће обавезу испунити и исказали намјеру да буду цертификовани. Тај процес траје шест мјесеци. Ако су у поступку цертификовања, не значи да су испуњени услови", истакао је он.

Такође је истакнуто да су Агенцији за лијекове маилом достављене фотографије о условима складиштења медицинске опреме и да првобитно нико од представника институције није изашао на терен да види гдје ће бити складиштена медицинска опрема.

Одбрана тврди да је све по закону

Сенка Ножића, адвокатица Александра Золака, истакла је да је Агенција за лијекове поступила законито и донијела рјешење према уобичајеној процедури.

"Нема општег услова, не постоји основана сумња да је мој брањеник починио кривично дјело. Приједлог каже да је Новалић непосредно захтијевао од Золака да противно закону омогући 100 респиратора. Ми не смијемо заборавити да се све дешава кад нема ниједног респиратора за вријеме пандемије", истакла је Ножица.

Поручује како је из приједлога Тужилаштва несхватљиво да је Золак починио кривично дјело на начин да је некоме издавањем дозволе прибавио корист.

"Золаку треба да буде част сто га је премијер звао, јер је звао да спаси животе", рекла је Ножица.

(Клиx)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Бањалука

29.06.2020 16:18

Да ли народ може да схвати шта је ПДП?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Источно Сарајево

29.06.2020 19:32

Шта је он овде згријешио.Било је ванредно стање.Ако није прибавио материјалну корист ,шта је погријешио.Само изашао у сусрет захтјеву владе Федерације да се под хитно увезе 100 респиратора.

Name

@Источно Сарјево

29.06.2020 19:38

27 фирми које су регистроване за увоз медицинске опреме на територији ФБИХ ,,којима не треба никаква дозвола А он даје дозволу малинару .........Јел стварно мислиш да није у талу??????

Name

ре Ист Сарајево

29.06.2020 19:46

Дао је одобрење да се увезу респиратори који се не могу користити на интензивној њези, који су тотално бескорисни и неупотребљиви за ову ситуацију са короном.Малинар је увозио а овај је то одобрио. Кад се сазнало влада ФБиХ одустала од набавке преосталих респиратора из Кине

Name

ре источно сарајево

29.06.2020 21:15

За информацију: То што је неком основна дјелатност производња или трговина воћем, не мора значити да се не може бавити и другом дјелатношћу под условом да је регистрован у судском регистру.

Name

Коментар

29.06.2020 22:00

Дао дозволу на папир директора Цивилне заштите да они гарантују за Сребрну малину,а то шта ће ко да увози није домен агенције,тј.какве респиратора ће увести.А код нас туристичка агенција нит дозволе,нит било каквих респиратора и само 2,5 милиона испарило,све “по закону”.Паметном довољно.

Name

Највећи проблем ПДП

29.06.2020 16:37

Ништа није учинио да лијекова не буду најскупљи у региону, а шурује са лоповима на позицији. ПДП га се мора ријешити моментално!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

29.06.2020 21:16

Ма наравно, 113%.

Name

Како њима мозе

29.06.2020 17:13

а за мобилну болницу није могла дозвола. Није политички никако, није није...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

30.06.2020 06:40

Јако неодговорно

ОДГОВОРИТЕ