Расту девизних резерви највише је допринијела највећа ставка, инвестиције у вриједносне папире, гдје је салдо повећан за 614 милиона КМ на 9,13 милијарди КМ. Иначе, инвестиције у вриједносне папире чине 70,6 посто износа укупних девизних резерви БиХ.

Централна банка, како се наводи у њим извјештајима, инвестира у државне владине обвезнице еврозоне с високим степеном ликвидности кредитног рејтина од ААА до БББ. Портфељ се састоји од краткорочних и дугорочних обвезница влада с фиксном каматном стопом.

Мањи раст девизних резерви регистрован је и у депозитима код нерезидентних банака који су у априлу износили 3,44 милијарде КМ, као и код злата којему цијена на свјетском тржишту расте као сигурне инвестиције у вријеме кризе. Вриједност монетарног злата била је у априлу 288 милиона КМ, након 267,5 милиона КМ у марту.

Одређени мањи пад имала је страна влаута у трезору ЦББиХ и зауставила се на износу од 127,6 милиона КМ. Занемариво мали дио портфеља девизних резерви је у форми специјалних права вучења код ММФ-а, што је обвеза земље по основу чланства у овој међународној финанцијској институцији.

(Фактор)