Међу зараженима вирусом корона највише младих људи

У америчким савезним државама и градовима у којима се ових дана шири зараза корона вирусом, међу новозараженима све већи удио има млађа популација, па званичници поново позивају на примјену превентивних мјера попут ношења заштитних маски и одржавања физичке дистанце, пише Њујорк тајмс.

Свијет 26.06.2020 | 18:04
Међу зараженима вирусом корона највише младих људи

Млађи људи чине нешто испод половине новозаражених у Аризони, а већину у градским центрима Тексаса, док је на Флориди – која готово свакодневно обара рекорде по броју нових случајева – просјечна старост оних који су позитивни на тестирању на корона вирус пала на 35 година, и то пошто је, поређења ради, током марта износила 65 година.

Та промјена представља разлог за забринутост градоначелника, гувернера држава и здравствених званичника који већ размишљају о јесени, будући да би овакав развој догађаја могао пореметити планове за поновно отварање школа и универзитета, одржавање спортских догађаја, као и повратак на уобичајен начин живота и привредне активности у пуном капацитету.

Разлог пораста броја заражених међу млађом популацијом могао би да лежи у једноставној чињеници да су, откако су многе државе у САД дозволиле поновно отварање барова, ресторана и канцеларија, управо људи у трећој и четвртој деценији живота, који воде активнији друштвени живот, постали изложенији зарази у односу на старију популацију, која се у великој мјери одлучује да остане код куће. 

Истовремено, постоји опасност да ће стога инфицирани из редова млађих генерација, а нарочито они без симптома, заразу пренијети здравствено рањивијим Американцима у ситуацији када се бележи опасан пораст броја случајева у јужном и западном делу САД, наводи Њујорк тајмс.
Роберт Редфилд, шеф америчких Центара за контролу и превенцију болести, каже да је млађе становништво заиста допринијело порасту броја потврђених случајева корона вируса, као и да раније велик број случајева међу том популацијом није био дијагностикован.

– По нашој тренутно најбољој процјени, на сваки пријављени случај заправо је долазило још десет других – каже Редфилд.

Како наводи “Њујорк тајмс”, не постоји само један одговор на питање зашто је у порасту број заражених међу млађим Американцима, код којих је проценат хоспитализованих и умрлих и даље знатно нижи него код старије популације.

Према мишљењу једног стручњака из Тексаса, вероватно је реч о комбинацији више фактора, у које се убрајају одлуке извршних власти о поновном отварању, окупљања поводом празника, демонстрације због убиства Афроамериканца Џорџа Флојда, као и активности попут одласка на плажу. 

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар