Све чешћи притисци на новинаре независних медија

Притисци и напади на новинаре, као и честе тужбе за клевету, најчешћи су видови притиска на независне медије и истраживачке новинаре, поручено је на едукативној радионици Јуесејда и Центра за промоцију цивилног друштва о стандардима и слободи изражавања и превенцији клевете.

Република Српска 26.06.2020 | 16:18
Све чешћи притисци на новинаре независних медија

Чак и када су испоштовани сви професионални стандарди, тужбе за клевету су честе као вид притиска, упозоравају новинари истраживачи, а дешавају се и друге врсте ометања рада независних медија. .

Због тога је, неопходан максимум професионалности приликом извјештавања, нарочито о осјетљивим питањима. Европска судска пракса је јасна,  кажу правници, а подразумијева да правосуђе треба да заштитиа новинара који објави истину и садржаје који су написани у доброј намјери и у  јавном интересу.

Због тога је неопходна подршка независним медијима у циљу јачања слободе изражавања у Босни и Херцеговини. На едукативној радионици је поручено и да је у циљу заштите од клевете у евентуалним судским процесима неопходно   скупљање свих доказа који ће да стоје иза сваке тезе која се износи у јавност.

 

БН ТВ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Пилко

26.06.2020 14:52

Код нас је веома тешко заштитити истраживачко новинарство и независне медије јер се правда дијели у стилу: кадија те тужи, кадија ти суди. Читаоци, слушаоци и гледаоци углавном препознају и подржавају истину коју им пласирају независни медији, али шта вреди када је правда у рукама моћника који подржавају и финансирају само оне медије што о њима пишу хвалоспјеве, а њихове противничке ривале пљују и омаловажавају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паметњаковић млађи

26.06.2020 15:47

Независно новинарство не постоји. Сви пишу шта им одговара, а ти јадни читаоче одлучи којој ћеш сплачини вјеровати.