Sve češći pritisci na novinare nezavisnih medija

Pritisci i napadi na novinare, kao i česte tužbe za klevetu, najčešći su vidovi pritiska na nezavisne medije i istraživačke novinare, poručeno je na edukativnoj radionici Juesejda i Centra za promociju civilnog društva o standardima i slobodi izražavanja i prevenciji klevete.

Republika Srpska 26.06.2020 | 16:18
Sve češći pritisci na novinare nezavisnih medija

Čak i kada su ispoštovani svi profesionalni standardi, tužbe za klevetu su česte kao vid pritiska, upozoravaju novinari istraživači, a dešavaju se i druge vrste ometanja rada nezavisnih medija. .

Zbog toga je, neophodan maksimum profesionalnosti prilikom izvještavanja, naročito o osjetljivim pitanjima. Evropska sudska praksa je jasna,  kažu pravnici, a podrazumijeva da pravosuđe treba da zaštitia novinara koji objavi istinu i sadržaje koji su napisani u dobroj namjeri i u  javnom interesu.

Zbog toga je neophodna podrška nezavisnim medijima u cilju jačanja slobode izražavanja u Bosni i Hercegovini. Na edukativnoj radionici je poručeno i da je u cilju zaštite od klevete u eventualnim sudskim procesima neophodno   skupljanje svih dokaza koji će da stoje iza svake teze koja se iznosi u javnost.

 

BN TV

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Pilko

26.06.2020 14:52

Kod nas je veoma teško zaštititi istraživačko novinarstvo i nezavisne medije jer se pravda dijeli u stilu: kadija te tuži, kadija ti sudi. Čitaoci, slušaoci i gledaoci uglavnom prepoznaju i podržavaju istinu koju im plasiraju nezavisni mediji, ali šta vredi kada je pravda u rukama moćnika koji podržavaju i finansiraju samo one medije što o njima pišu hvalospjeve, a njihove protivničke rivale pljuju i omalovažavaju.

ODGOVORITE
Name

Pametnjaković mlađi

26.06.2020 15:47

Nezavisno novinarstvo ne postoji. Svi pišu šta im odgovara, a ti jadni čitaoče odluči kojoj ćeš splačini vjerovati.