Хрватска: Обавезна самоизолација за грађане из БиХ

Власти Хрватске промијениле су одлуку која се односи на прелазак грађана из Босне и Херцеговине, односно свих оних који долазе из БиХ те се новом наредбом тражи одлазак у самоизолацију од 14 дана.

Регион 24.06.2020 | 15:23
Хрватска: Обавезна самоизолација за грађане из БиХ

На редовној конференцији за медије министар унутрашњи послова Давор Божиновић казао је како се на дневној бази прати стање, наравно не само на подручју Хрватске, већ сусједства, Европе и свијета, те како би тиме доносили најбоље мјере.

"У том смислу ће данас бити донесена одлука о посебаном режиму особама из БиХ, Србије, Косова и Сјеверној Македонији, од којих се тражи одлазак 14 дана у самоизолацију", казао је Божиновић те навео да се одлука примјењује на све грађане без обзира на држављанство.

Одлука о самоизолација се не примјењује на путнике у транзиту. Божиновић ову одлуку правда увезеним случајевима корона вируса, посебно из ове четири земље, а она ступа на снагу од поноћи.

Како је казано број заражених је најважнији критериј којим се Хрватска водила. Односно из Хрватске су поручили да су водили рачуна колико је раст заражених у некој од сусједних земаља утјецао на раст броја заражених у Хрватској. Тренд пада мора бити значајан да би се укинула уведена мјера.

Наглашено је како онај ко ради у Хрватској неће морати у самоизолацију.

Медији су извјештени и о новим случајевима у посљедњих 24 сата. Епидемиолог Маја Грба Бујевић казала је да имају позитивне 22 особе, што је 2.388 укупно.

Највише новообољелих је у граду Загребу, чак 11. У Осјечко-барањској жупанији забиљежено је четворо новозаражених, у Крапинско-загорској жуопанији 1, у Загеребачкој жупанији 1, у Вуковарско-сријемској 1, у Задарској и Истарској 2 новообољела.

У болници је 18 особа, на респиратору није нико. И даље је укупно 107 преминулих, нема нових умрлих. У Хрватској тренутно имамо 139 активних случајева.

(Клиx)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Бил Гатес

24.06.2020 13:40

Још више тестирајте, још више,, заражених проналазите,, да вас прије изолирамо да прије пропаднете . ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кап у мору

24.06.2020 14:40

Одлука вам је права! Који цинизам према првим комшијама који вам праве приход у туризму. Срамота.

Name

Свети Илија

24.06.2020 13:53

А на Аеродром Дубровник слијетаце вам галебови...

ОДГОВОРИТЕ
Name

бурке

24.06.2020 14:42

Средња Далмација је живјела од туриста из БиХ...молиће хрвати да се гости из БиХ врате...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

24.06.2020 17:46

Казу тренда пада мора бити знацајан да би се мјера укинула.Па како тренд пораста није морао бити знацајан да би се мјере увеле,јер број обољелих је скоцио са 8 на 10 посто.Уууу,замисли,који пораст.Е багро једна бјелосвјетска,само мудрујете несто.

ОДГОВОРИТЕ