Hrvatska: Obavezna samoizolacija za građane iz BiH

Vlasti Hrvatske promijenile su odluku koja se odnosi na prelazak građana iz Bosne i Hercegovine, odnosno svih onih koji dolaze iz BiH te se novom naredbom traži odlazak u samoizolaciju od 14 dana.

Region 24.06.2020 | 15:23
Hrvatska: Obavezna samoizolacija za građane iz BiH

Na redovnoj konferenciji za medije ministar unutrašnji poslova Davor Božinović kazao je kako se na dnevnoj bazi prati stanje, naravno ne samo na području Hrvatske, već susjedstva, Evrope i svijeta, te kako bi time donosili najbolje mjere.

"U tom smislu će danas biti donesena odluka o posebanom režimu osobama iz BiH, Srbije, Kosova i Sjevernoj Makedoniji, od kojih se traži odlazak 14 dana u samoizolaciju", kazao je Božinović te naveo da se odluka primjenjuje na sve građane bez obzira na državljanstvo.

Odluka o samoizolacija se ne primjenjuje na putnike u tranzitu. Božinović ovu odluku pravda uvezenim slučajevima korona virusa, posebno iz ove četiri zemlje, a ona stupa na snagu od ponoći.

Kako je kazano broj zaraženih je najvažniji kriterij kojim se Hrvatska vodila. Odnosno iz Hrvatske su poručili da su vodili računa koliko je rast zaraženih u nekoj od susjednih zemalja utjecao na rast broja zaraženih u Hrvatskoj. Trend pada mora biti značajan da bi se ukinula uvedena mjera.

Naglašeno je kako onaj ko radi u Hrvatskoj neće morati u samoizolaciju.

Mediji su izvješteni i o novim slučajevima u posljednjih 24 sata. Epidemiolog Maja Grba Bujević kazala je da imaju pozitivne 22 osobe, što je 2.388 ukupno.

Najviše novooboljelih je u gradu Zagrebu, čak 11. U Osječko-baranjskoj županiji zabilježeno je četvoro novozaraženih, u Krapinsko-zagorskoj žuopaniji 1, u Zagerebačkoj županiji 1, u Vukovarsko-srijemskoj 1, u Zadarskoj i Istarskoj 2 novooboljela.

U bolnici je 18 osoba, na respiratoru nije niko. I dalje je ukupno 107 preminulih, nema novih umrlih. U Hrvatskoj trenutno imamo 139 aktivnih slučajeva.

(Klix)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Bil Gates

24.06.2020 15:40

Još više testirajte, još više,, zaraženih pronalazite,, da vas prije izoliramo da prije propadnete . 😊

ODGOVORITE
Name

Kap u moru

24.06.2020 16:40

Odluka vam je prava! Koji cinizam prema prvim komšijama koji vam prave prihod u turizmu. Sramota.

Name

Sveti Ilija

24.06.2020 15:53

A na Aerodrom Dubrovnik slijetace vam galebovi...

ODGOVORITE
Name

burke

24.06.2020 16:42

Srednja Dalmacija je živjela od turista iz BiH...moliće hrvati da se gosti iz BiH vrate...

ODGOVORITE
Name

Andric

24.06.2020 19:46

Kazu trenda pada mora biti znacajan da bi se mjera ukinula.Pa kako trend porasta nije morao biti znacajan da bi se mjere uvele,jer broj oboljelih je skocio sa 8 na 10 posto.Uuuu,zamisli,koji porast.E bagro jedna bjelosvjetska,samo mudrujete nesto.

ODGOVORITE