Мјере у Италији ослабиле, опет се вирус корона шири

У најмање 15 италијанских провинциа ширење заразе корона вирусом је у порасту, тврди директор Фондације "Давид Хумане", професор Лука Риколфи, а преносе италијански медији.

Свијет 22.06.2020 | 15:21
Мјере у Италији ослабиле, опет се вирус корона шири

Фондација је објавила три главне тачке тренутне епидемиолоске ситуације у Италији: број преминулих опада, али споро, број особа у одељењима интензивне неге стагнира, и расте број нових заражених, у апсолутном износу једнако као и по броју извршених тестирања.

Фондација "Хумане" је непрофитна организација, а главна њена активност је анализа података који се односе на теме и проблеме који су вазни за друштво.

Професор Риколфи тврди да се из података које свакодневно објављује цивилна заштита, види генерално стање на националном нивоу, један просек, али ако се гледа по провинцијама онда се у неким деловима, тврди директор "Хумене", види да је број заражених у порасту.

На првом месту, према анализама Фондације је северна покрајина Ломбардија, где је у 8 опстина забележен пораст заражених, укључујући и град Милано. Анализа података Цивилне заштите, који су према тврдњама директора Риколфи сиромашни и недовољни, може се закључити да и у градовима као сто је Фиренза и Падова, или јужна провинција Кјети има знакова да се болест шири и да би требало пооштрити мере заштите.


Према мишљењу директора фондације "Хумане" главни разлог ширења заразе је слабљење мера заштите, повећано кретање људи, отварање ресторана, забавне активности где се окупља већа група људи.

Потребно је, каже професор , "напасти" одмах и без одлагања мала заришта вируса, ако желимо да нам се на јесен не врати епидемија пуном снагом.

Професор Лука Риколфи каже да је пандемија корона вируса показала да популистичке владе прво минимизирају проблем, затим касне у предузимању мера заштите, а карантин уводе када је већ касно.

"То је био случај у САД, Енглеској и сада у Бразилу", тврди директор фондације "Хумане".

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар