Избјеглице народ са двије отаџбине и без домовине

- Избјеглице - народ са двије отаџбине и без домовине... Политика људска и социјална права ставиле су популацију избјеглог становништва у грађане другог реда...

Република Српска 20.06.2020 | 19:38
Избјеглице народ са двије отаџбине и без домовине

У свијету се обиљежава Међународни дан избјеглица, који Република Српска/ БиХ дочекује као земља која се и даље бори са рјешавањем проблема људи који су током сукоба на простору бивше Југославије морали да напусте дом, али је заједно са остатаком свијета суочена и са приливом миграната са Блиског истока и Африке.

Политика људска и социјална права ставиле су популацију избјеглог становништва у грађане другог реда.

Душан Стевановић, предсједник Асоцијације удружења избјеглих и расељних лица и повратника Републике Српске, на Свјетски дан избјеглица тврди, да је над избјеглицама извршен геноцид, да је то народ са двије отаџбине и без иједне домовине.

Радом локалне заједнице није задовољан, јер се избјегличка питања рјешавају веома споро.

-Тај један број, од неколико хиљада људи, који нису могли да ријеше питање своје имовине, данас су људи с просјеком старости од 7о година.То су људи пред смрт. Они данас још увијек не могу да добију личну карту, нису ријешили своја статусна питања, пензије, имовину. У Федерацији је још увијек у току масовна продаја српске земље,каже Стевановић.

Удружење “Правда” није имало разумјевање и подршку локалне заједнице, каже Стевановић, иако је то било мјесто гдје су се покретала животна питања избјеглица, међу којима је нашао велики број бораца који су стварали Републику Српску.

-То је некоме сметало,јер су се људи обогатили, стекли милионе на јаду ових људи и сиротиње од ‘92 године. Жалосно је,што се ту налази знатан број борачке популације. Не би данас било Републике Српске, ни у којем облику, да није хиљаде избјеглица изашло са простора Централне Босне, Сарајева, Крајине, подсјећа Стевановић.

Љубан Илић данас има 70 година. Некада је живио и радио у Смолући. За 36 година радног стажа стекао је стан, кућу, два дунума земље. О ономе шта данас има и нема, не жели да говори. Успио је да обезбједи стан, али остао жал за не надокнадивим, а то су снови да старост проведе у својој кући, на тих два дунума земље узгајајући оно што му је потребно за скроман живот.

-Сада нема ни кућу,ни кућишта. Немам земљу, воћњаке, шуму на 12 дунума, све су исјекли.Немам ништа. Само сад имам тај стан, сјетно каже Илић.

Људима попут Љубана, живот у једном тренутку стане и више се никада не настави. Остану не испуњене жеље и сјећања.

Зато,20. јун подсјећа свијет да,осим сукоба деведестих који су владали на просторима бивше Југославије,питање избјеглиштва и миграција становништва Блиског Истока и Африке,постаје глобални проблем Европе, коме би свака земља морала посветити више пажње,све док постоји и једна особа која је због ратних сукоба морала оставити све своје и више никада се не вратити.

БН ТВ

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

србин

20.06.2020 18:18

Ја сам продао земљу и куцу једном босњаку, и купио имање у Војводини, у близини Новог Сада. Са Босном и РС сам заврсио заувијек и то ми је најпаметније сто сам урадио. У мојој близини има јос много срба из Босне који су исто урадили. Сви це вам реци исто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слазем се стобом

20.06.2020 19:16

Босна је теска, Босна је проклета. Најсретнији је ко смогне снаге и напусти је заувјек. Медјутим, на цудан нацин се воли и никад не заборавља!

Name

Аустрија

20.06.2020 19:25

Ја као син јединац имам у Приједору родитељску куцу, воцњаке и земљу коју сам наслиједио од оца, али ми не пада на памет повратак у Додикову криминалну прцију! Бас одвратно колико и залосно..

Name

Андриц

20.06.2020 19:39

Слазем се,то ти је најпаметније сто си урадио...

Name

Највисе у

20.06.2020 19:58

Нови Сад и Београд.Они који нису отисли, висе од половине има некретнине, дјеца су им отисла на вријеме тамо зиве и раде, 2000 се сколује сваке године ,вецина тих студwната има и некретнину, а само у слуцају непотизма за добро радно мјесто се неки врате.

Name

Бее

20.06.2020 20:33

Нека је неко био паметан. С овом памети, могли сте и мало даље отићи. Све је ово тамни вилајет, и та Војводина гдје сте отишли.

Name

смолуца

21.06.2020 07:05

Овај све продо у Смолуци и онда кука да је без игдје ицега....

Name

марко

20.06.2020 18:25

Избјеглице смо ми,који смо побјегли од вас из својих куца,а ви сте добили све од радована,којије говорио,то су наси људи,дајте им посао и смјестај.Сад домаци,домицилни људи,Срби немају посла а ви радите.Ми смо вратили своје куце и сад смо господа,јер радимо вани и имацемо добре пензије итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

20.06.2020 19:23

Ал си се усрећио...

Name

Бее

20.06.2020 20:34

Ти не знаш ни ко си ни шта си, ни шта пишеш...

Name

Ре за Марко

21.06.2020 06:05

Тако је Марко. Али немој се секирати, вечина избјеглих због размишљања као што је твоје је заувијек напустило Босну или се спрема да то учини. Због таког размишљања дјеца избијеглих заврше школе у Србији и у њој остају не помишљајући на повратак. Такође, ми пред пензијом (међу којим сам и ја), чим је остваримо такође ћемо напустити Босну за увијек. Нисам био глуп да због таквих као ти новац од прадате имовине уложим у РС. Тако Маркане да ће за 15-так година твоја дјеца, твоји унуци живјети искључиво са комшија са којим си ратовао. Поздрав Маркане, а пошто вам није довољно српских подјела већ су такви као ти направили и ову уживајте без избјеглих, а и ми без вас у Београду, Новом Саду.....

Name

Ре Марко

21.06.2020 09:33

Марко, желим ти из све душе да ускоро постанеш избјеглица и уживаш у свим избјегличким привилегијама.

Name

деда

20.06.2020 18:28

тако је Дусане над нама је изврсен геноцид а нико није ни прстом мрднуо да се сви вратимо на своје нема везе ко је и одакле је у то убрајам и избјеглице из хрватске.Срам било Хрватску сто нико није од њих никада ни поменуо питање јадног српског народа кога су протјерали ко стоку са њихове дједовине. Исто тако нека је срамота и федерацију сто не поврати све становниство на њихово без обзира на вјеру,нека је срамота и РС сто немају остали народи мало висе права,мозда нисам у праву али ја тако мислим а имам право да мислим... Деда Избјеглица...ај здраво

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

20.06.2020 18:40

не смао да нико није мрдно прстом, него се и активно ради да се спријеци повратак избјеглица.

Name

ре

20.06.2020 18:53

Оно насло о геноциду прицати,....

Name

Ра

20.06.2020 18:59

Нико србима небрани да се врате а нарочито гдје су у већини били муслимани се враћају и нормално доста их ради у еу али сви су своје куће поправили и у бања луци и у сенберији да не набрајам срби неће да се врате јер треба шетат по сенберији ја сам из зенице идем редовно нормално је све а наше србенде одма разлог надју чиста лаж нека они са додиком србују зеница је отворен град за све нит је било неких злочина ваљда је љепше у јањи поздрав за сву рају у зеници

Name

забринута

20.06.2020 19:23

Све је по последица пројекта велика србија послије бања нема кајања.

Name

Ре деда

20.06.2020 22:24

Је ли теби јасно да овима на власти не одговара повратак,је ли ти јасно да повратком РС губи смисао,Сарајево би било мултиетницко ста би Додик без Техерана,Зворник,Братунац,Сребреница би постали (мислим нисам сигуран)босњацки градови.Само вадење л.к.у мјестима прије ратног пребивалиста срусило би садасње уредење БиХ

Name

ре ра

20.06.2020 22:26

Тако је ра ја се повремено врацам из ЦХ у Братунац и нигдје није боље

Name

Ее

20.06.2020 19:56

Ал се некад могло зарадити за куце и станове Тито је некима све зиво давао и позиције и имовину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

777

22.06.2020 05:57

Поздрав мом комшији у БН чика Љубану желим му добро здравље.

ОДГОВОРИТЕ