Ово је један доказ да се упорност и борба исплати

Случај који је узбуркао јавност, гдје је радница фабрике обуће из Дервенте, након што је обољела од тешке болести, телефонским путем добила отказ, добио је срећан епилог. Након дуге и исцрпљујуће борбе Слободанка Тодорић је враћена на посао и потписала уговор на неодређено вријеме.

Република Српска 20.06.2020 | 19:05
Ово је један доказ да се упорност и борба исплати

О  борби за њен равноправни статус, новинаре су данас обавијестили предсједник Синдиката управе Републике Српске и супруг отпуштене раднице.

Слободанка Тодорић је три године радила у фабрици обуће у Дервенти, на одређено вријеме. Након што је оболила од карцинома и имала три тешке операције, извађен јој је и бубрег, а телефоном су је обавијестили да уговор о раду неће бити продужен. Синдикат управе, породици која се нашла у невољи ускаче у помоћ, уступајући им адвоката.

“Ми смо након исцрпљујеће и тешке правне борбе путем Инспектората оспорили рјешење, они су уложили жалбу Министарству рада, које је потврдило првостепено рјешење Инспектората. Након тога је “Амика” уложила жалбу и Врховни суд је одлучио да је фирма са Слободанком Тодорић склапала уговор на незаконит начин и да се уговор враћа у првобитно стање са уговором на неодређено вријеме”, појаснио је Божо Марић, предсједник Синдиката управе Републике Српске.

“Ово је тешка борба не само за враћање у правне оквире, него и за њен живот. Болест је тешка и неизвијесна, нажалост и скупа. Ионако тешку ситуацију они су нам додатно загорчали. Њима на част, на срамоту, на душу”, изреволтиран је, супруг раднице, Младен Тодоровић.

Прва правна битка је добијена и Слободанка је на посао враћена потписујући уговор на неодређено вријеме и може почети користити оно што Закон о раду и здравственој заштити омогућава. Остало је да послодавац исплати потраживања која дугује.

“Ко имало има достојанства не би себи допустио оно што су они јуче, да пошаљу једну дјевојчицу од 20 и нешто година, вјероватно некаквог референта, да изађе пред нас, да слијеже раменима и црвени се, прича причу у коју ни она не вјерује, да су они на састанку и немају времена разговарају са нама. Да ми овај уговор о раду на неодређено вријеме потписујемо на пријавници једног конгломерата.

Кад су ми ту на капији рекли, обрати нам се путем суда, мислили су да су ту причу и завршили. Нису знали на кога су наишли. Не истичем себе, нисам ја ни Супермен, ни херој, али сам неко ко је врло, врло тврдоглав, упоран, и неко ко има част и достојанство. Кад ми у част дирнете, нема цијене ни жртве коју нисам спреман подниејети да то одбраним”, наводи супруг отпуштене, па враћене на посао раднице.

Тодорић додаје да је доказао да један обичан радник и човјек може побиједити фирму која има милионе. Ово је порука да обичан радник у Републици Српској није сам и препуштен на милост и немилост послодавцу, битно је да се обрате Синдикату, поручује Божић.

БН ТВ

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Тим

20.06.2020 17:31

Дајте објавите име и презиме власника, име и презиме директора и име и презиме сефа правне службе у предузеца-субјекте Амко, да јавност зна ко су ти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

20.06.2020 17:42

Само тако! Кроз институције једино можемо напредовати као нација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

20.06.2020 19:23

На залост институције у РС су оковане криминалом!

Name

Бањалучанин

20.06.2020 21:08

Како оковане кад су ови људи правду добили кроз исте? Да ли то значи да су ови људи прљави? Дајте молим Вас да будемо досљедни.

Name

Странац

20.06.2020 17:45

Драго ми је да су успјели доказати за кога су гласали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

20.06.2020 18:07

Свака цаст и сретно са радом а понајвисе здравља

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

20.06.2020 18:16

Нико то цудо није таквих случајева колико хоцете у бољем ентитету има то им је ова бахата власт дозволила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

20.06.2020 19:43

Исто су то презивљавали радници Фабрике Дувана радница која је радила у Фабрици 20 година оперисала ја кицми и кад се вратила са боловања молила је Бугаре да да јој дају било ста да ради посто није висе могла да ради свој посао исход свега тога је бијо отказ уговора о раду.

Name

Гроф

20.06.2020 19:32

ЉУДИ, ОВО ЈЕ ЧУДО. МОЖДА ЗБОГ ИЗБОРА ИЛИ ...? КО ЗНА НЕК КАЖЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

21.06.2020 06:20

Дервента је лоповски град,полицајци кажу да су крађе до 5.000 км легализоване и неће да врше увиђај.Начелник каже да да је привреда у успону тражи се хала више.Лаже,тражи се такса више и грађанипуне буџет противзаконитим парафискалним наметима.Да је привреда јака буџет би пунила привреда.Поликцајци попвезани с лоповима краду и богате се.Не функционише ни полиција ни правосуђе.

ОДГОВОРИТЕ