Ова година ће за дрвну индустрију бити врло тешка

У периоду пандемије компаније из дрвног сектора Босне и Херцеговине имале су подбачај извоза готово свих група производа у поређењу с прошлом годином, осим грађевинске столарије, речено је на сједници Одбора Асоцијације дрвне индустрије и шумарства Спољнотрговинске коморе БиХ која је одржана 18. јуна.

Босна и Херцеговина 20.06.2020 | 07:58
Ова година ће за дрвну индустрију бити врло тешка

Највећи пад извоза остварен је у априлу, док се у мају осјећа благи опоравак, због отварања тржишта земаља Еуропске уније. Такође и увоз је смањен, као посљедица смањења производње и извоза, али знатно мање него извоз.

Током расправе је казано да су компаније углавном сачувале раднике и успјеле обезбиједити плате за март, април и мај, те да производња готово није заустављана.

Међутим, иако су компаније имале подбачај прихода остала им је обавеза плаћања пореза и доприноса у истом износу као и раније. Оцијењено је да због смањене потражње на међународним тржиштима, посебно ЕУ, постоји велика неизвјесност и страх да ће ова година за дрвну индустрију бити веома тешка.

И поред тога што је дрвна индустрија суфицитарна грана привреде, како је истакнуто, произвођачи немају никакву институционалну подршку, доприноси на плате су јако високи, а мјере за ублажавање негативних посљедица пандемије су биле симболичне или никакве за дрвни сектор.

Чланови Одбора мишљења су да ће се компаније све теже носити с проблемима ако органи власти на свим нивоима не схвате озбиљност ситуације и потребу брзог дјеловања.

У наредном периоду, од надлежних институција ће тражити да се смање порези и доприноси на плате сразмјерно смањењу прихода, да се хармонизира пролазак за пословне особе уз позивна писма и негативан тест на ЦОВИД- 19 и да се из фонда који је формираоСавјет министара БиХ, тј. Одбор за социоекономску подршку привреди субвенционира плаћање тестова за раднике компанија и монтажере из Босне и Херцеговине који морају често ићи у земље ЕУ, као и за разна дезинфекциона средства.

(Индикатор.ба)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Скептик

20.06.2020 06:17

Свака година је тешка али ова је најтежа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

20.06.2020 06:59

Огромно сумско богаство милијарде евра вриједности и треба га само посјеци и продати али опет у губитку ..то само код нас има

Name

раде

20.06.2020 07:06

дабогда свд пропало ја навијам за пропаст свега и свацега ја немам ниста тако да могу се прехранити а ви истализелим вам тезак зивот јер сте у систему лопова криминслаца и ви сте бирали лопове

ОДГОВОРИТЕ
Name

Министарство Туризма РС

20.06.2020 08:07

Друзе,узмите вауцер и одите у бању Вруцицу, одморите мало од кризе!

Name

Дренка

20.06.2020 11:13

Надам се и призељкујем све најгоре,ово заслузује све да Луцифер поцисти,криза је од кад за зивот знам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ова и свака наредна

20.06.2020 17:01

Хпботница је то....

ОДГОВОРИТЕ