Ova godina će za drvnu industriju biti vrlo teška

U periodu pandemije kompanije iz drvnog sektora Bosne i Hercegovine imale su podbačaj izvoza gotovo svih grupa proizvoda u poređenju s prošlom godinom, osim građevinske stolarije, rečeno je na sjednici Odbora Asocijacije drvne industrije i šumarstva Spoljnotrgovinske komore BiH koja je održana 18. juna.

Bosna i Hercegovina 20.06.2020 | 07:58
Ova godina će za drvnu industriju biti vrlo teška

Najveći pad izvoza ostvaren je u aprilu, dok se u maju osjeća blagi oporavak, zbog otvaranja tržišta zemalja Europske unije. Takođe i uvoz je smanjen, kao posljedica smanjenja proizvodnje i izvoza, ali znatno manje nego izvoz.

Tokom rasprave je kazano da su kompanije uglavnom sačuvale radnike i uspjele obezbijediti plate za mart, april i maj, te da proizvodnja gotovo nije zaustavljana.

Međutim, iako su kompanije imale podbačaj prihoda ostala im je obaveza plaćanja poreza i doprinosa u istom iznosu kao i ranije. Ocijenjeno je da zbog smanjene potražnje na međunarodnim tržištima, posebno EU, postoji velika neizvjesnost i strah da će ova godina za drvnu industriju biti veoma teška.

I pored toga što je drvna industrija suficitarna grana privrede, kako je istaknuto, proizvođači nemaju nikakvu institucionalnu podršku, doprinosi na plate su jako visoki, a mjere za ublažavanje negativnih posljedica pandemije su bile simbolične ili nikakve za drvni sektor.

Članovi Odbora mišljenja su da će se kompanije sve teže nositi s problemima ako organi vlasti na svim nivoima ne shvate ozbiljnost situacije i potrebu brzog djelovanja.

U narednom periodu, od nadležnih institucija će tražiti da se smanje porezi i doprinosi na plate srazmjerno smanjenju prihoda, da se harmonizira prolazak za poslovne osobe uz pozivna pisma i negativan test na COVID- 19 i da se iz fonda koji je formiraoSavjet ministara BiH, tj. Odbor za socioekonomsku podršku privredi subvencionira plaćanje testova za radnike kompanija i montažere iz Bosne i Hercegovine koji moraju često ići u zemlje EU, kao i za razna dezinfekciona sredstva.

(Indikator.ba)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Skeptik

20.06.2020 06:17

Svaka godina je teška ali ova je najteža.

ODGOVORITE
Name

re

20.06.2020 06:59

Ogromno sumsko bogastvo milijarde evra vrijednosti i treba ga samo posjeci i prodati ali opet u gubitku ..to samo kod nas ima

Name

rade

20.06.2020 07:06

dabogda svd propalo ja navijam za propast svega i svacega ja nemam nista tako da mogu se prehraniti a vi istalizelim vam tezak zivot jer ste u sistemu lopova kriminslaca i vi ste birali lopove

ODGOVORITE
Name

Ministarstvo Turizma RS

20.06.2020 08:07

Druze,uzmite vaucer i odite u banju Vrucicu, odmorite malo od krize!

Name

Drenka

20.06.2020 11:13

Nadam se i prizeljkujem sve najgore,ovo zasluzuje sve da Lucifer pocisti,kriza je od kad za zivot znam.

ODGOVORITE
Name

Ova i svaka naredna

20.06.2020 17:01

Hpbotnica je to....

ODGOVORITE