Савјет министара одобрио 4,2 милиона КМ за изборе

Савјет министара БиХ усвојило је буџет институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2020. годину у оквиру чега су и средства за предстојеће локалне изборе у износу од 4,2 милиона КМ.

Босна и Херцеговина 18.06.2020 | 12:06
Савјет министара одобрио 4,2 милиона КМ за изборе

Ову информацију за Клиx.ба је потврдила министрица спољних послова Босне и Херцеговине Бисера Турковић.

Предсједавајући Вијећа министара БиХ Зоран Тегелтија је раније наглашавао како нема проблема да се у буџету планира више од четири милиона КМ за финансирање локалних избора. Ипак, дуго се шпекулирало да ли ће то бити обухваћено буџетом или посебном одлуком.

Централна изборна комисија (ЦИК) одгодила је раније локалне изборе у Босни и Херцеговини за 15. новембар, јер новац за одржавање избора није био осигуран.

Изборни закон Босне и Херцеговине иначе прописује да се локални избори финансирају 50 посто из буџета БиХ, а преосталих 50 посто из буџета локалних заједница у БиХ.

Иначе, отворене критике због чланова ЦИК-а, у чијем саставу се налазе и кадрови или људи блиски СДС-у, ПДП-у и ДФ-у, у протеклом периоду су износили предсједници СНСД-а и ХДЗ-а Милорад Додик и Драган Човић и то до те мјере да су обојица изјавили да актуелни састав ЦИК-а не признају.

Додик је чак изјавио да је Република Српска спремна да плати одржавање избора на својој територији.

Управо због те чињенице Вијеће министара је одуговлачило и при доношењу буџета који би обухватио финансирање избора.

(Клиx)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

штеточине РС.

18.06.2020 10:26

Промјене на изборима су најбитнији појам за РС без штетни и разарајући криминалаца више у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

18.06.2020 14:31

Ста је то сада. Бурле казао да неце дати новац.ха,ха, опет слагао.

Name

Ре

18.06.2020 15:54

Дабогда вам присјели тих пар милиона. И владајуцима и опозицији

Name

За

18.06.2020 11:32

Узимајуци у обзир опсту друствених климу, поготово изманипулисане изборе, не треба тросити никскве паре, могу одмах објавити процентуално уцесце у власти, подобних, разних полтрона, који СЕ вуку по политицкој сцени деценијама, да их је рузно видјети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јинг јанг

18.06.2020 16:02

Цисто сумњам да це Снсд изгубити изборе.Доста гласова против је отисло у иностранство,младји људи мање и излазе на изборе.А док њихово гласацко тјело вецином запослено на будзету...па пута цланови њихових породица и њихова излазност је 90% ,сто знаци да вец имају вецину.Моје видјење!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

18.06.2020 20:40

Па пола од тих сто су на будзету неце гласати за Снсд,јер су свјесни оваквог лоповлука,и зеле промјене.Њима је посао сигуран,јер нова власт кад додје,смјенице само целне људе,тј.лопове који себи трпају у дзеп,а обицан радни народ неце мјењати.Јер то це бити праведна власт,која це цијенити рад,труд,залагање...Само треба ЦИК да донесе одлуку да нема уносења телефона у боксове кад се буде гласало,тј.нема сликања листица и носења доказа да си гласао за ове папке из Снсд-а,и не брини,изборе губе сто посто...

Name

Мандат странци

18.06.2020 21:01

Јер нисмо луди да излазимо.

ОДГОВОРИТЕ