Полицајци убили ненаоружаног Афроамериканца

Адвокати породице страдалог Рајшарда Брукса, црнца у кога је пуцао полицајац у Атланти, тврде да су двојица полицајаца укључени у инцидент сакупљали чауре испаљених метака пре него што су позвали помоћ.

Свијет 16.06.2020 | 14:02
Полицајци убили ненаоружаног Афроамериканца

Брукс (27) је убијен након што се опирао хапшењу на паркингу ресторана брзе хране где је спавао у аутомобилу. Након алко теста он је од полицајца узео пиштољ за омамљивање и почео да бежи, а овај му је три пута пуцао у леђа. 

Адвокат породице настрадалог Чарлс Стјуарт рекао је да су Полицајци Гарет Ролф, који је пуцао и који је дан касније отпуштен, и Девин Бронсон, који је на административном отпусту, нису као приоритет одредили Брукса који је "лежао на земљи и умирао".

- Пре него што су му пружили помоћ, навукли су рукавице и сакупили чауре метака. Очигледно им је било важније да прикрију трагове него да пруже помоћ човеку који је умирао. Погледали смо снимке, прошло је два минута и 16 секунди пре него што су му уопште пришли и проверили му пулс - казао је адвокат.

Брукс је те ноћи умро у болници, само неколико сати пре него што је требало да се нађе са својом осмогодишњом ћерком како би прославили њен рођендан.

- Данас смо седели са Бруксовом децом која су се смејала и играла, несвесна чињенисе да је њихов отац убијен пред камерама - додао је адвокат.

Брукс је имао три ћерке, старе једну, две и осам година и 13-годишњу пасторку. Његова осмогодишња ћерка требало је у суботу да има рођенданску забаву.

- Имали су припремљену рођенданску прославу за њу ... с колачима и свиме, а ми смо тамо седели и разговарали са мајком о убиству њеног оца - рекао је један од адвоката породице Џастин Милер.

Брукс је пријављен у петак увече јер је спавао у аутомобилу на паркингу испред ресторана, па је блокирао пролаз другим учесницима у саобраћају.

Полиција је позвана око 22:30 сати. Према званичном извештају, младић је одбијао да се тестира на алкохол, али су полицајци ипак утврдили да је под дејством алкохола. Приликом хапшења дошло је до гурања и Брукс је од једног од полицајаца зграбио електрошокер, а потом је упуцан у леђа. Пребачен је у болницу, али умро је након операције.

Видео који је снимио случајни пролазник показује Брукса како се бори са двојицом полицајаца на земљи испред ресторана пре него што се ослободио и претрчао паркинг са, чини се, полицијским електрошокером у руци.

Други видео снимак са надзорних камера из ресторана показује како се Брукс окренуо док је трча и вероватно циљао електрошокером према полицајцима пре него што је један од њих испалио хице из пиштоља и Брукс пао на земљу.

У току је истрага случаја па је могуће и подизање оптужбе против отпуштеног Ролфа.

Пол Хауард, тужилац Округа Фултон у држави Џорџија је за ЦНН рекао да оптужница зависи од тога да ли је Ролф осећао непосредну смртну претњу или физичку претњу, па је зато донео одлуку да употреби ватрено оружје или га је употребио само да би ухватио осумњиченог или из неког другог разлога.

(Блиц)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

...

16.06.2020 12:13

И шта је нас за тим што тамо негдје гањају пијаног црнца?! Њихова посла! Имамо ми своје муке и превише!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.06.2020 13:16

Који при томе отме орузје од полицајца и пуца на њега.

Name

Кажем

16.06.2020 17:28

Па можда конкретно ти немаш, а ми имамо сазнање о тренутној ситуацији шта се дешава тамо, негдје у свијету. Тебе ако не занима, шта се ког ђавола јављаш. Црнац или бијелац, зар је битно?!!! Срам те било!!!

Name

...

17.06.2020 00:41

Срам тебе било што пратиш такве глупарије, па не знаш писати ни своје писмо! И неће ми свака шуша, попут тебе, одређивати гдје ћу да се јављам и шта да кажем. Ако су те тако навикли у извршном комитету тзв. СНСД-а, пардон, СНСД-а, који се накнадно ћирилизовао, то је твој ментално-мазохистички проблем. Код мене тога нема.

Name

Грујица

17.06.2020 08:47

@... Извини патриЈото нисмо те препознали.

ОДГОВОРИТЕ