Policajci ubili nenaoružanog Afroamerikanca

Advokati porodice stradalog Rajšarda Bruksa, crnca u koga je pucao policajac u Atlanti, tvrde da su dvojica policajaca uključeni u incident sakupljali čaure ispaljenih metaka pre nego što su pozvali pomoć.

Svijet 16.06.2020 | 14:02
Policajci ubili nenaoružanog Afroamerikanca

Bruks (27) je ubijen nakon što se opirao hapšenju na parkingu restorana brze hrane gde je spavao u automobilu. Nakon alko testa on je od policajca uzeo pištolj za omamljivanje i počeo da beži, a ovaj mu je tri puta pucao u leđa. 

Advokat porodice nastradalog Čarls Stjuart rekao je da su Policajci Garet Rolf, koji je pucao i koji je dan kasnije otpušten, i Devin Bronson, koji je na administrativnom otpustu, nisu kao prioritet odredili Bruksa koji je "ležao na zemlji i umirao".

- Pre nego što su mu pružili pomoć, navukli su rukavice i sakupili čaure metaka. Očigledno im je bilo važnije da prikriju tragove nego da pruže pomoć čoveku koji je umirao. Pogledali smo snimke, prošlo je dva minuta i 16 sekundi pre nego što su mu uopšte prišli i proverili mu puls - kazao je advokat.

Bruks je te noći umro u bolnici, samo nekoliko sati pre nego što je trebalo da se nađe sa svojom osmogodišnjom ćerkom kako bi proslavili njen rođendan.

- Danas smo sedeli sa Bruksovom decom koja su se smejala i igrala, nesvesna činjenise da je njihov otac ubijen pred kamerama - dodao je advokat.

Bruks je imao tri ćerke, stare jednu, dve i osam godina i 13-godišnju pastorku. Njegova osmogodišnja ćerka trebalo je u subotu da ima rođendansku zabavu.

- Imali su pripremljenu rođendansku proslavu za nju ... s kolačima i svime, a mi smo tamo sedeli i razgovarali sa majkom o ubistvu njenog oca - rekao je jedan od advokata porodice Džastin Miler.

Bruks je prijavljen u petak uveče jer je spavao u automobilu na parkingu ispred restorana, pa je blokirao prolaz drugim učesnicima u saobraćaju.

Policija je pozvana oko 22:30 sati. Prema zvaničnom izveštaju, mladić je odbijao da se testira na alkohol, ali su policajci ipak utvrdili da je pod dejstvom alkohola. Prilikom hapšenja došlo je do guranja i Bruks je od jednog od policajaca zgrabio elektrošoker, a potom je upucan u leđa. Prebačen je u bolnicu, ali umro je nakon operacije.

Video koji je snimio slučajni prolaznik pokazuje Bruksa kako se bori sa dvojicom policajaca na zemlji ispred restorana pre nego što se oslobodio i pretrčao parking sa, čini se, policijskim elektrošokerom u ruci.

Drugi video snimak sa nadzornih kamera iz restorana pokazuje kako se Bruks okrenuo dok je trča i verovatno ciljao elektrošokerom prema policajcima pre nego što je jedan od njih ispalio hice iz pištolja i Bruks pao na zemlju.

U toku je istraga slučaja pa je moguće i podizanje optužbe protiv otpuštenog Rolfa.

Pol Hauard, tužilac Okruga Fulton u državi Džordžija je za CNN rekao da optužnica zavisi od toga da li je Rolf osećao neposrednu smrtnu pretnju ili fizičku pretnju, pa je zato doneo odluku da upotrebi vatreno oružje ili ga je upotrebio samo da bi uhvatio osumnjičenog ili iz nekog drugog razloga.

(Blic)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

...

16.06.2020 12:13

И шта је нас за тим што тамо негдје гањају пијаног црнца?! Њихова посла! Имамо ми своје муке и превише!

ODGOVORITE
Name

Re

16.06.2020 13:16

Koji pri tome otme oruzje od policajca i puca na njega.

Name

Kažem

16.06.2020 17:28

Pa možda konkretno ti nemaš, a mi imamo saznanje o trenutnoj situaciji šta se dešava tamo, negdje u svijetu. Tebe ako ne zanima, šta se kog đavola javljaš. Crnac ili bijelac, zar je bitno?!!! Sram te bilo!!!

Name

...

17.06.2020 00:41

Срам тебе било што пратиш такве глупарије, па не знаш писати ни своје писмо! И неће ми свака шуша, попут тебе, одређивати гдје ћу да се јављам и шта да кажем. Ако су те тако навикли у извршном комитету тзв. СНСД-а, пардон, SNSD-a, који се накнадно ћирилизовао, то је твој ментално-мазохистички проблем. Код мене тога нема.

Name

Grujica

17.06.2020 08:47

@... Izvini patriJoto nismo te prepoznali.

ODGOVORITE