"Хитне" јавне набавке коштале 243 милиона КМ

Укупна вриједност додијељених уговора у поступцима јавних набавки у БиХ у прошлој години је износила 2,8 милијарди КМ (2.844.273.295 КМ), наводи се у извјештају Агенције за јавне набавке који би ускоро требао бити на сједници Савјета министара БиХ. То је нешто мање у односу на 2018. када је ова цифра износила више од три милијарде КМ, али ипак је дупло више од износа забиљеженог у 2015. години.

Босна и Херцеговина 14.06.2020 | 18:13
"Хитне" јавне набавке коштале 243 милиона КМ

Вриједност додијељених уговора у отвореном поступку у 2019. години је износио укупно 1,9 милијарди КМ, а то представља 67,4 посто од свих додијељених уговора у 2019. години

Вриједност додијељених уговора у преговарачком поступку без објаве обавјештења о набавци у 2019. години је износио чак 243 милиона КМ.

Треба напоменути да се оваква врста поступка може примијенити само у изузетним случајевима и то након поништеног отвореног или ограниченог поступка због тога што није запримљена ниједна или ниједна прихватљива понуда.

Иначе, ово се чини у случајевима крајње хитности, или у условима гдје се због техничких ограничења или ексклузивних права уговор може додијелити само једном понуђачу, уговорни орган може примијенити преговарачки поступак са или без објављивања обавјештења о набавци.

Надаље, вриједност додијељених уговора путем директног споразума у 2019. години је износио 135,8 милиона КМ. Директни споразум проводи се за послове и робе вриједности испод 6.000 КМ, гдје уговорни орган прикупља приједлог цијене или понуду од појединачног понуђача.

Тимови Фонда отворено друштво БиХ, Развојне агенција Еда Бања Лука, Транспаренцy Интернатионал БиХ и УГ Тендер Бања Лука недавно су објавили резултате истраживања о провођењу поступака јавних набавке у протеклом периоду, а посебно у периоду пандемије.

"Јавне набавке у доба пандемије корона вируса оголиле су систем бројних неправилности, злоупотреба, сумњивих наруџби и пословања. Уз тендере за медицинске установе, објављене остале јавне набавке су биле разнолике, али и уобичајене. Тако су се набављали алати, опрема за вртиће, услуге чишћења графита за фасаде, аудио и видео опрема, мобители, моторна возила, духански производи, алкохолна и безалкохолна пића, те остале разне робе, радови и услуге", изјавио је Мерван Мирашчија из Фонда отворено друштво БиХ.

Тако су навели примјер отвореног поступка којег је расписала Електропривреда ХЗХБ и то за набавку услуга одржавања САП система са процијењеном вриједношћу од 160.000 КМ (без ПДВ-а).

Како истичу, анализом тендерске документације, те претходно проведених истоврсних тендера, уочено је да је процјена вриједност виша за 50 посто од посљедње уговорене цијене за наведене услуге.

(Клиx)

 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Јаффа

14.06.2020 16:58

Корона је оправдала очекивање свих политичких елита у свијету, па и код нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

14.06.2020 18:19

Корона је многе осиромасила и убила али појединце обогатила до те мјере да тај новац неби могли зарадити постеним радом ни за триста вијекова,али има једна правда на онај свијет не носис ниста цак одијело без дугмади бозија правда

Name

Директ

14.06.2020 18:16

Да су се у свој тој хитности и хитноћи онако случајно забунили и уплатили те паре за пољопривреду и запошљавање у привреди, гдје би нам крај био.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста реци

14.06.2020 20:07

Отворени криминал а тузиластво као да непостоји.

ОДГОВОРИТЕ