"Hitne" javne nabavke koštale 243 miliona KM

Ukupna vrijednost dodijeljenih ugovora u postupcima javnih nabavki u BiH u prošloj godini je iznosila 2,8 milijardi KM (2.844.273.295 KM), navodi se u izvještaju Agencije za javne nabavke koji bi uskoro trebao biti na sjednici Savjeta ministara BiH. To je nešto manje u odnosu na 2018. kada je ova cifra iznosila više od tri milijarde KM, ali ipak je duplo više od iznosa zabilježenog u 2015. godini.

Bosna i Hercegovina 14.06.2020 | 18:13
"Hitne" javne nabavke koštale 243 miliona KM

Vrijednost dodijeljenih ugovora u otvorenom postupku u 2019. godini je iznosio ukupno 1,9 milijardi KM, a to predstavlja 67,4 posto od svih dodijeljenih ugovora u 2019. godini

Vrijednost dodijeljenih ugovora u pregovaračkom postupku bez objave obavještenja o nabavci u 2019. godini je iznosio čak 243 miliona KM.

Treba napomenuti da se ovakva vrsta postupka može primijeniti samo u izuzetnim slučajevima i to nakon poništenog otvorenog ili ograničenog postupka zbog toga što nije zaprimljena nijedna ili nijedna prihvatljiva ponuda.

Inače, ovo se čini u slučajevima krajnje hitnosti, ili u uslovima gdje se zbog tehničkih ograničenja ili ekskluzivnih prava ugovor može dodijeliti samo jednom ponuđaču, ugovorni organ može primijeniti pregovarački postupak sa ili bez objavljivanja obavještenja o nabavci.

Nadalje, vrijednost dodijeljenih ugovora putem direktnog sporazuma u 2019. godini je iznosio 135,8 miliona KM. Direktni sporazum provodi se za poslove i robe vrijednosti ispod 6.000 KM, gdje ugovorni organ prikuplja prijedlog cijene ili ponudu od pojedinačnog ponuđača.

Timovi Fonda otvoreno društvo BiH, Razvojne agencija Eda Banja Luka, Transparency International BiH i UG Tender Banja Luka nedavno su objavili rezultate istraživanja o provođenju postupaka javnih nabavke u proteklom periodu, a posebno u periodu pandemije.

"Javne nabavke u doba pandemije korona virusa ogolile su sistem brojnih nepravilnosti, zloupotreba, sumnjivih narudžbi i poslovanja. Uz tendere za medicinske ustanove, objavljene ostale javne nabavke su bile raznolike, ali i uobičajene. Tako su se nabavljali alati, oprema za vrtiće, usluge čišćenja grafita za fasade, audio i video oprema, mobiteli, motorna vozila, duhanski proizvodi, alkoholna i bezalkoholna pića, te ostale razne robe, radovi i usluge", izjavio je Mervan Miraščija iz Fonda otvoreno društvo BiH.

Tako su naveli primjer otvorenog postupka kojeg je raspisala Elektroprivreda HZHB i to za nabavku usluga održavanja SAP sistema sa procijenjenom vrijednošću od 160.000 KM (bez PDV-a).

Kako ističu, analizom tenderske dokumentacije, te prethodno provedenih istovrsnih tendera, uočeno je da je procjena vrijednost viša za 50 posto od posljednje ugovorene cijene za navedene usluge.

(Klix)

 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Jaffa

14.06.2020 16:58

Korona je opravdala očekivanje svih političkih elita u svijetu, pa i kod nas.

ODGOVORITE
Name

re

14.06.2020 18:19

Korona je mnoge osiromasila i ubila ali pojedince obogatila do te mjere da taj novac nebi mogli zaraditi postenim radom ni za trista vijekova,ali ima jedna pravda na onaj svijet ne nosis nista cak odijelo bez dugmadi bozija pravda

Name

Direkt

14.06.2020 18:16

Da su se u svoj toj hitnosti i hitnoći onako slučajno zabunili i uplatili te pare za poljoprivredu i zapošljavanje u privredi, gdje bi nam kraj bio.

ODGOVORITE
Name

Sta reci

14.06.2020 20:07

Otvoreni kriminal a tuzilastvo kao da nepostoji.

ODGOVORITE