Ослобођен свих оптужби новинар Јосип Шимић

Општински суд у Сарајеву ослободио је новинара Јосипа Шимића Ђинђића по свих седам тачака оптужнице и потврдио да су вјеродостојни транскрипти о незаконитом прислушкивању главног тужиоца БиХ Гордане Тадић и тадашњег замјеника предсједника Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) Ружице Јукић.

Босна и Херцеговина 10.06.2020 | 16:23
Ослобођен свих оптужби новинар Јосип Шимић

"Шимић Ђинђић је ослобођен по свих седам тачака оптужнице с тим што је тачка три имала укупно четири подтачке, па се у принципу радило о десет кривичноправних радњи", рекао је Срни његов адвокат Ифет Ферагет.

Он је истакао да је интересантна тачка један која се односи на прислушкивање главног тужиоца БиХ Гордане Тадић и тадашњег замјеника предсједника ВСТС-а Ружице Јукић.

"Суд је утврдио да је исказ Јукићеве вјеродостојан, што значи да су транскрипти који су предати од Шимића Ђинђића Тужилаштву БиХ на провјеру, као и шема кретања вјеродостојни документи који потврђују да је неко незаконито прислушкивао њих двије", указао је Ферагет.

У погледу осталих тачака, додао је, интересантно је да је Шимић Ђинђић као новинар пријављивао коруптивна дјела како би била истражена, а не да би повриједио углед било којег тужиоца или носиоца правосудне функције којем је, евентуално, стављано нешто на терет.

Он је оцијенио да је ово велика побједа за демократију јер је новинар на овај начин доказао да има право и да критикује и да пријављује све незаконите радње.

Према његовим ријечима, остале тачке нису овог значаја, али су врло битне јер показују коју енергију и колика финансијска средстава буџетских корисника је Тужилаштво БиХ утрошило на неке ствари које су од почетка јасне, а то је да не постоји никаква кривичноправна одговорност Шимића Ђинђића.

"Срећан сам због овакве одлуке, посебно због Јосипа, који је провео у притвору одређено вријеме. Драго ми је што је ослобођен", рекао је Ферагет.

Кантонално тужилаштво у Сарајеву у новембру 2017. године окончало је истрагу и подигло оптужницу против Јосипа Шимића Ђинђића због кривотворења исправа, превара и лажног представљања.

Оптужница, која је прослијеђена Општинском суду Сарајево, Шимића је теретила за шест кривотворења докумената, три преваре и лажно представљање.

"Предмет је формиран након што је овом тужилаштву достављен извјештај Агенције за истраге и заштиту у којем је наведено да постоји основ сумње да је Јосип Шимић Ђинђић користио

кривотворени документ те агенције, предавши га Тужилаштву БиХ 28. августа", навели су у Кантоналном тужилаштву.

Шимић је прије тога био приведен након што је Тужилаштво БиХ примило извјештај СИПА у којем се наводи да ова агенција није учествовала у праћењу Тадићеве и Ружице Јукић, а што је утврђено интерном контролом.

Интерна контрола покренута је након што је новинар поднио кривичну пријаву против тадашњег министра безбједности у Савјету министара Драгана Мектића, а који је изјавио да је ријеч о фалсификованом акту Сипе у којем се као прилог наводе шема кретања Тадићеве и њени разговори са Јукићевом.

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар