Сагласност да се прогласи епидемије у два кантона ФБиХ

Кризни штаб федералног Министарства здравства даће сагласност да у Тузланском и Кантону Сарајево буде проглашена епидемија вируса корона, изјавио је члан овог штаба Горан Черкез, те додао да ће бити покренута иницијатива за проглашење епидемије у Федерацији БиХ (ФБиХ).

Босна и Херцеговина 12.06.2020 | 15:40
Сагласност да се прогласи епидемије у два кантона ФБиХ

Черкез је рекао новинарима у Сарајеву да ће мјере проглашене прије 14 дана, које истичу у недјељу, 14. јуна, бити продужене за још двије седмице, те додао да је Штаб на сједници донио закључке у којима су позване инспекције свих нивоа на већи ангажман.

"Тражили смо и подршку МУП-а у спровођењу надзора, а евидентно је да је дошло до опуштања и непоштивања мјера. Сви смо свједоци да велики број објеката не поштује те мјере и у том контексту је важно нагласити улогу послодаваца и власника тих објеката", истакао је Черкез.

Према његовим ријечима, ситуација је још под контролом, али је евидентно да је дошло да наглог и великог повећања броја случајева заразе вирусом корона.

Говорећи о поновном увођењу полицијског часа, Черкез је рекао да у овом тренутку Кризни штаб није искључио могућност доношења ниједне мјере.

"Важно је рећи да смо позвали кризне штабове кантона да се појача епидемијски надзор и активност над надзором епидемије на нивоу кантона", рекао је Черкез, те додао да је јако битно да кантони редовно врше процјену стања и у складу с тим доносе одређене рестриктивне мјере.

Према његовим ријечима, то су све мјере које се могу донијети с циљем заштите становништва.

Специјалиста микробиологије Мирсада Хукић рекла је да стање није горе него што је било, али да је знатно погоршано.

"Попуштање мјера је довело до непоштивање препорука, што је довело до већег броја обољелих. Нико нам не може помоћи осим сами себи. У тренутку када немамо вакцине, ни терапије, можемо само да поштујемо препоручене мјере које спречавају ширење вируса. Да нема маске, капљице би ишле 1,5 метар. Морамо се тога придржавати", истакла је Хукићева.

Према њеним ријечима, отварање граница и повратак људи из иностранства је на неки начин допринијело појави нових случајева, јер постоје докази да су неки донијели вирус корона из Норвешке и Њемачке.

(Срна)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Царуга

12.06.2020 13:46

Ето баш су вам они донели јер у противном не бисте имали баш ниједан случај Жалосни сте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ад

12.06.2020 14:02

Сигурно су вам вирус донијели у коферу. Зар ви не видите да се народ опустио. Сад се пресло на економију, а корона као да и не постоји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

12.06.2020 15:09

Ајмо се више научити да не лупамо нема крозног штаба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сигурно

12.06.2020 16:38

ЈЕ дијаспора дошла преко границе..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јинг јанг

13.06.2020 01:17

Јесте сигурно,иду у иностранству по болницама,остварују контакте са корона обољелим и цим крену касљати ,трк у Босну да сире вирус,ахаха!

ОДГОВОРИТЕ