Saglasnost da se proglasi epidemije u dva kantona FBiH

Krizni štab federalnog Ministarstva zdravstva daće saglasnost da u Tuzlanskom i Kantonu Sarajevo bude proglašena epidemija virusa korona, izjavio je član ovog štaba Goran Čerkez, te dodao da će biti pokrenuta inicijativa za proglašenje epidemije u Federaciji BiH (FBiH).

Bosna i Hercegovina 12.06.2020 | 15:40
Saglasnost da se proglasi epidemije u dva kantona FBiH

Čerkez je rekao novinarima u Sarajevu da će mjere proglašene prije 14 dana, koje ističu u nedjelju, 14. juna, biti produžene za još dvije sedmice, te dodao da je Štab na sjednici donio zaključke u kojima su pozvane inspekcije svih nivoa na veći angažman.

"Tražili smo i podršku MUP-a u sprovođenju nadzora, a evidentno je da je došlo do opuštanja i nepoštivanja mjera. Svi smo svjedoci da veliki broj objekata ne poštuje te mjere i u tom kontekstu je važno naglasiti ulogu poslodavaca i vlasnika tih objekata", istakao je Čerkez.

Prema njegovim riječima, situacija je još pod kontrolom, ali je evidentno da je došlo da naglog i velikog povećanja broja slučajeva zaraze virusom korona.

Govoreći o ponovnom uvođenju policijskog časa, Čerkez je rekao da u ovom trenutku Krizni štab nije isključio mogućnost donošenja nijedne mjere.

"Važno je reći da smo pozvali krizne štabove kantona da se pojača epidemijski nadzor i aktivnost nad nadzorom epidemije na nivou kantona", rekao je Čerkez, te dodao da je jako bitno da kantoni redovno vrše procjenu stanja i u skladu s tim donose određene restriktivne mjere.

Prema njegovim riječima, to su sve mjere koje se mogu donijeti s ciljem zaštite stanovništva.

Specijalista mikrobiologije Mirsada Hukić rekla je da stanje nije gore nego što je bilo, ali da je znatno pogoršano.

"Popuštanje mjera je dovelo do nepoštivanje preporuka, što je dovelo do većeg broja oboljelih. Niko nam ne može pomoći osim sami sebi. U trenutku kada nemamo vakcine, ni terapije, možemo samo da poštujemo preporučene mjere koje sprečavaju širenje virusa. Da nema maske, kapljice bi išle 1,5 metar. Moramo se toga pridržavati", istakla je Hukićeva.

Prema njenim riječima, otvaranje granica i povratak ljudi iz inostranstva je na neki način doprinijelo pojavi novih slučajeva, jer postoje dokazi da su neki donijeli virus korona iz Norveške i Njemačke.

(Srna)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Caruga

12.06.2020 13:46

Eto baš su vam oni doneli jer u protivnom ne biste imali baš nijedan slučaj Žalosni ste

ODGOVORITE
Name

Ad

12.06.2020 14:02

Sigurno su vam virus donijeli u koferu. Zar vi ne vidite da se narod opustio. Sad se preslo na ekonomiju, a korona kao da i ne postoji.

ODGOVORITE
Name

Istina

12.06.2020 15:09

Ajmo se više naučiti da ne lupamo nema kroznog štaba

ODGOVORITE
Name

Sigurno

12.06.2020 16:38

JE dijaspora došla preko granice..

ODGOVORITE
Name

Jing jang

13.06.2020 01:17

Jeste sigurno,idu u inostranstvu po bolnicama,ostvaruju kontakte sa korona oboljelim i cim krenu kasljati ,trk u Bosnu da sire virus,ahaha!

ODGOVORITE