Тузлански кантон се спрема да прогласи епидемију ЦОВИД-19

Због усложњавања ситуације Кантонални кризни штаб Министарства здравства покренуо је процедуру проглашења епидемије корона вируса у Тузланском кантону, потврдила је ресорна министрица Дајана Чолић.

Босна и Херцеговина 11.06.2020 | 07:25
Тузлански кантон се спрема да прогласи епидемију ЦОВИД-19

Због константног раста броја заражених те усложњавања стања Кантонални кризни штаб Министарства здравства покренуо је процедуру проглашења епидемије коронавируса у Тузланском кантону. Најсложенија ситуација је у Живиницама које броје највећи број заражених, а у насељу Дубраве откривен је и љекар који је позитиван на САРС-ЦоВ-2, сазнаје Клиx.

Према рјечима епидемиолога, знатно ублажавање мјера, отварање граница, некориштење заштитне опреме те уопште лагодније понашање грађана довело је до наглог скока броја заражених корона вирусом на простору Тузланског кантона.

Тренутно је 57 активних случајева који су позитивни на САРС-ЦоВ-2, а у осам кластера се налазе особе из Тузле, Живиница, Грачанице, Лукавца и Сребреника. Надлежни упозоравају да би број новооткривених случајева могао расти и у наредним данима, а грађани се у континуитету позивају на опрез.

Због усложњавања ситуације Кантонални кризни штаб Министарства здравства покренуо је процедуру проглашења епидемије корона вируса у Тузланском кантону, потврдила је ресорна министрица Дајана Чолић.

“С обзиром на то да смо од Града Живинице добили допис покренута је процедура о проглашењу епидемије корона вируса, како у овом граду, али и у цијелом Тузланском кантону”, казала нам је Чолић. 

Најсложенија ситуација је на простору Живиница гдје су активна два кластера са 38 заражених особа. Међу новооткривеним случајевима који су од раније у статистици је и један љекар из амбуланте Дубраве у истоименом насељу, а према информацијама до којих је дошао Клиx.ба, још увијек није утврђено којем кластеру припада те на који начин је дошло до инфекције.

“Имамо ситуацију у којој не можемо пронаћи нултог пацијента, с обзиром на то да у наша два кластера имамо особе које раде у Тузли, Бановићима и Калесији. Због информација о контактима вјерујемо да имамо обољелих и у споменутим градовима те су претпоставке да се управо у некима од њих налази нулти пацијент. Сада о томе треба повести рачуна како би се они утврдили јер представљају жариште путем којих се стварају кластери”, казао је за Клиx.ба градоначелник Живиница и командант Градског кризног штаба Самир Камењаковић.

У Живиницама очекују пораст броја заражених

Кластер у мјесној заједници Доња Лукавица полако јењава те је тренутно заражено седам особа. Међутим, посебно је проблематичан онај у насељу Суха који броји 31 заражену особа у овом граду, а четири се налазе на простору Лукавца и Сребреника.

“Сада имамо позитивног и здравственог радника у амбуланти Дубраве, тестиран је прије два дана, тренутно није на послу и не припада кластеру Живинице. Сумња се на заразу и код још двије особе и оне ће бити сутра тестиране. У коначници имамо ситуацију у којој вјерујемо да бисмо кроз тестирања могли имати позитивних још десет до 15 особа”, казао нам је Камењаковић.

Градски штаб за борбу против коронавируса у Живиницама у константном је засједању, а протеклих дана извршена је дезинфекција свих приватних и јавних објеката на подручјима у којима се налазе кластери, социјално-угроженима су обезбијеђене намирнице, а подијељене су и заштитне маске.

(Клиx) 

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Скептик

11.06.2020 05:42

САРС-ЦоВ-2 !!?? Шта је сад ово!!?? Неки нови вирус?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛука

11.06.2020 05:53

Један те исти, то му је изворан и потпун назив вируса ЦОВИД19.

Name

ПРИЈЕДОРЧАНИН

11.06.2020 05:54

А зашто и они не би имали афере Респиратор. Зашто не би зарадили које милионче. Зашто не би добили коју донацију па је добро уновчили. Зашто се не угледате на Бањалуку, Додика, Вишковића, Бисерку и Вучића....???

Name

да објасним

11.06.2020 07:40

САРС-ЦоВ2 или коронавирус је назив за вирус а ЦОВИД-19 је назив за болест коју проузрокује тај вирус

Name

реБлука

11.06.2020 08:35

Ниси у праву. САРС-ЦоВ-2 је име вируса, а ЦОВИД-19 је болест коју тај вирус изазива.

Name

цупс

11.06.2020 23:38

Па ови Тузлаци увијек касне у свему

Name

РЕАЛАА

11.06.2020 05:42

ДОШЛИ ИМ ИСПРАВНИ ТЕСТОВИ.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.06.2020 06:49

А Бањалука оцито користи неисправне ?????

Name

Коло наоколо

11.06.2020 07:02

Ово су такве манипулације И насиље над здравим разумом, да је нехумано... Колико неконмора бити плаценик, папак И издајник, да овако прица, индиректно пријети, прави нас будалама. Сви знамо ста хе грип, не бојимо СЕ те тзв заразе, алоооо!

Name

ЗА КОЛО НАОКОЛО

11.06.2020 07:22

ПОТПУНО СЕ СЛАЗЕМ. КАКО ИХ НИЈЕ СРАМОТА? ЈЕЛ СТВАРНО МИСЛЕ ДА ИМ НЕКО НОРМАЛАН ВЈЕРУЈЕ. ОНИ СУ СМИЈЕСНИ, ЈАДНИ И ПРОДАНЕ ДУСЕ.

Name

Ре Коло наоколо

11.06.2020 07:22

Ако је обични грип шта је било у Италији, шпанији, САД, Русији?

Name

Ре Коло наоколо

11.06.2020 07:40

Тацно тако! Ал вјеруј да има јако пуно будала, који сад навијају за уводјење нових мјера... Овај народ висе нема трунке мозга! Цаст изузецима!

Name

Xx

11.06.2020 07:01

Шта нам раде муче људе треба народ изац на улице као у америци ову власт докраја дотуц

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

11.06.2020 08:00

Не могу да схватим колико се правите мутави. Пустите људе да се лијече, да не крију своју зараженост, а против политичара се борите на одговарајући начин. То није сигурно да гласаш за њих, а онда кукаш на њих.

Name

Андриц

11.06.2020 12:53

Како мисле прогласити епидемију...па зар није на снази пандемија за цијели свијет.Ово је идто као кад Висковиц донесе неку одлуку за вријеме короне,и онда Радојициц казе да то он неце испостовати него да на снази це бити мјере које он предлазе.Какав идиотизам...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГМО

12.06.2020 06:41

Све дрзаве нормално поцеле радити само# бх# лопови и даље манипулису са народом.а народ наивни све им вјерује

ОДГОВОРИТЕ