Tuzlanski kanton se sprema da proglasi epidemiju COVID-19

Zbog usložnjavanja situacije Kantonalni krizni štab Ministarstva zdravstva pokrenuo je proceduru proglašenja epidemije korona virusa u Tuzlanskom kantonu, potvrdila je resorna ministrica Dajana Čolić.

Bosna i Hercegovina 11.06.2020 | 07:25
Tuzlanski kanton se sprema da proglasi epidemiju COVID-19

Zbog konstantnog rasta broja zaraženih te usložnjavanja stanja Kantonalni krizni štab Ministarstva zdravstva pokrenuo je proceduru proglašenja epidemije koronavirusa u Tuzlanskom kantonu. Najsloženija situacija je u Živinicama koje broje najveći broj zaraženih, a u naselju Dubrave otkriven je i ljekar koji je pozitivan na SARS-CoV-2, saznaje Klix.

Prema rječima epidemiologa, znatno ublažavanje mjera, otvaranje granica, nekorištenje zaštitne opreme te uopšte lagodnije ponašanje građana dovelo je do naglog skoka broja zaraženih korona virusom na prostoru Tuzlanskog kantona.

Trenutno je 57 aktivnih slučajeva koji su pozitivni na SARS-CoV-2, a u osam klastera se nalaze osobe iz Tuzle, Živinica, Gračanice, Lukavca i Srebrenika. Nadležni upozoravaju da bi broj novootkrivenih slučajeva mogao rasti i u narednim danima, a građani se u kontinuitetu pozivaju na oprez.

Zbog usložnjavanja situacije Kantonalni krizni štab Ministarstva zdravstva pokrenuo je proceduru proglašenja epidemije korona virusa u Tuzlanskom kantonu, potvrdila je resorna ministrica Dajana Čolić.

“S obzirom na to da smo od Grada Živinice dobili dopis pokrenuta je procedura o proglašenju epidemije korona virusa, kako u ovom gradu, ali i u cijelom Tuzlanskom kantonu”, kazala nam je Čolić. 

Najsloženija situacija je na prostoru Živinica gdje su aktivna dva klastera sa 38 zaraženih osoba. Među novootkrivenim slučajevima koji su od ranije u statistici je i jedan ljekar iz ambulante Dubrave u istoimenom naselju, a prema informacijama do kojih je došao Klix.ba, još uvijek nije utvrđeno kojem klasteru pripada te na koji način je došlo do infekcije.

“Imamo situaciju u kojoj ne možemo pronaći nultog pacijenta, s obzirom na to da u naša dva klastera imamo osobe koje rade u Tuzli, Banovićima i Kalesiji. Zbog informacija o kontaktima vjerujemo da imamo oboljelih i u spomenutim gradovima te su pretpostavke da se upravo u nekima od njih nalazi nulti pacijent. Sada o tome treba povesti računa kako bi se oni utvrdili jer predstavljaju žarište putem kojih se stvaraju klasteri”, kazao je za Klix.ba gradonačelnik Živinica i komandant Gradskog kriznog štaba Samir Kamenjaković.

U Živinicama očekuju porast broja zaraženih

Klaster u mjesnoj zajednici Donja Lukavica polako jenjava te je trenutno zaraženo sedam osoba. Međutim, posebno je problematičan onaj u naselju Suha koji broji 31 zaraženu osoba u ovom gradu, a četiri se nalaze na prostoru Lukavca i Srebrenika.

“Sada imamo pozitivnog i zdravstvenog radnika u ambulanti Dubrave, testiran je prije dva dana, trenutno nije na poslu i ne pripada klasteru Živinice. Sumnja se na zarazu i kod još dvije osobe i one će biti sutra testirane. U konačnici imamo situaciju u kojoj vjerujemo da bismo kroz testiranja mogli imati pozitivnih još deset do 15 osoba”, kazao nam je Kamenjaković.

Gradski štab za borbu protiv koronavirusa u Živinicama u konstantnom je zasjedanju, a proteklih dana izvršena je dezinfekcija svih privatnih i javnih objekata na područjima u kojima se nalaze klasteri, socijalno-ugroženima su obezbijeđene namirnice, a podijeljene su i zaštitne maske.

(Klix) 

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Skeptik

11.06.2020 05:42

SARS-CoV-2 !!?? Šta je sad ovo!!?? Neki novi virus?!

ODGOVORITE
Name

BLuka

11.06.2020 05:53

Jedan te isti, to mu je izvoran i potpun naziv virusa COVID19.

Name

PRIJEDORČANIN

11.06.2020 05:54

A zašto i oni ne bi imali afere Respirator. Zašto ne bi zaradili koje milionče. Zašto ne bi dobili koju donaciju pa je dobro unovčili. Zašto se ne ugledate na Banjaluku, Dodika, Viškovića, Biserku i Vučića....???

Name

da objasnim

11.06.2020 07:40

SARS-CoV2 ili koronavirus je naziv za virus a COVID-19 je naziv za bolest koju prouzrokuje taj virus

Name

reBluka

11.06.2020 08:35

Nisi u pravu. SARS-CoV-2 je ime virusa, a COVID-19 je bolest koju taj virus izaziva.

Name

cups

11.06.2020 23:38

Pa ovi Tuzlaci uvijek kasne u svemu

Name

REALAA

11.06.2020 05:42

DOŠLI IM ISPRAVNI TESTOVI.....

ODGOVORITE
Name

Re

11.06.2020 06:49

A Banjaluka ocito koristi neispravne ?????

Name

Kolo naokolo

11.06.2020 07:02

Ovo su takve manipulacije I nasilje nad zdravim razumom, da je nehumano... Koliko nekonmora biti placenik, papak I izdajnik, da ovako prica, indirektno prijeti, pravi nas budalama. Svi znamo sta he grip, ne bojimo SE te tzv zaraze, aloooo!

Name

ZA KOLO NAOKOLO

11.06.2020 07:22

POTPUNO SE SLAZEM. KAKO IH NIJE SRAMOTA? JEL STVARNO MISLE DA IM NEKO NORMALAN VJERUJE. ONI SU SMIJESNI, JADNI I PRODANE DUSE.

Name

Re Kolo naokolo

11.06.2020 07:22

Ako je obični grip šta je bilo u Italiji, španiji, SAD, Rusiji?

Name

Re Kolo naokolo

11.06.2020 07:40

Tacno tako! Al vjeruj da ima jako puno budala, koji sad navijaju za uvodjenje novih mjera... Ovaj narod vise nema trunke mozga! Cast izuzecima!

Name

Xx

11.06.2020 07:01

Šta nam rade muče ljude treba narod izac na ulice kao u americi ovu vlast dokraja dotuc

ODGOVORITE
Name

...

11.06.2020 08:00

Ne mogu da shvatim koliko se pravite mutavi. Pustite ljude da se liječe, da ne kriju svoju zaraženost, a protiv političara se borite na odgovarajući način. To nije sigurno da glasaš za njih, a onda kukaš na njih.

Name

Andric

11.06.2020 12:53

Kako misle proglasiti epidemiju...pa zar nije na snazi pandemija za cijeli svijet.Ovo je idto kao kad Viskovic donese neku odluku za vrijeme korone,i onda Radojicic kaze da to on nece ispostovati nego da na snazi ce biti mjere koje on predlaze.Kakav idiotizam...

ODGOVORITE
Name

GMO

12.06.2020 06:41

Sve drzave normalno pocele raditi samo# bh# lopovi i dalje manipulisu sa narodom.a narod naivni sve im vjeruje

ODGOVORITE