КАКО ВЛАДА РС СПАШАВА ТУРИЗАМ: Пола милиона марака за концерт Бијелог дугмета

Док Влада Републике Српске понижава грађане најавом да ће им подијелити туристичке ваучере у вриједности од по 100 конвертибилних марака, с друге стране туристичкој агенцији „Стар травел“ уплаћује цјелокупни грант за развој туризма у РС у износу од пола милиона марака

Република Српска 10.06.2020 | 23:00
КАКО ВЛАДА РС СПАШАВА ТУРИЗАМ: Пола милиона марака за концерт Бијелог дугмета

Влада Републике Српске одобрила је пет милиона марака за емитовање 50 хиљада туристичких ваучера, а циљ ове мјере је „опоравак домаћих туристичких капацитета“. Према одлуци Владе, сваки пунољетни грађанин Републике Српске добиће ваучер у вриједности од 100 марака, који ће моћи да искористи до 15. новембра.

Ваучер се не може преносити на друге особе, а да би се уопште искористио ваучер потребно је да се достави потврда о резервацији минимално четири ноћења на једној од двије туристичке дестинације (још није познато које), али изван мјеста пребивалишта.

Поставља се питање сврсисходности подјеле туристичких ваучера, јер већина становништва Републике Српске једва да саставља крај с крајем и подмирује основне потебе. Уз то, на хиљаде људи је због пандемије корона вируса остало без посла и они сигурно не размишљају о било каквом одмору, јер просто за то немају новца.

Они који одлуче да искористе ваучер, неће од њега имати велике користи. Њихов боравак на одмору биће умањен за 100 КМ, а да би на њега уопште отишли мораће да резервишу најмање четири ноћења. Уколико једна од дестинација буде Бања „Кардијал“ у Теслићу, што није искључено, јер је њен већински власник бивши министар здравља Драган Богданић, за четири ноћења по особи плаћа се 468 КМ. И то је само цијена смјештаја са доручком.

Ако се искористи ваучер, цијена пада на 368 КМ, али томе треба додати трошкове превоза, пића, ручка и вечере, макар ти оброци били само сендвичи. За једну особу по дану ти трошкови минимално износе 20 КМ. Ако на одмор иде четворочлана породица, а право на ваучере имају само пунољетни грађањи, значи да се за дјецу мора платити пуна цијена смјештаја, што дотано повећава укупне трошкове.

Све у свему, са становишта обичног свијета, то је мјера која не значи ништа и ради се само о наводној помоћи грађанима, коју већина неће искористити. Ваучере ће највјероватније искористити они који су на буџетским јаслама, са примањима довољним да оду на одмор. Није искључено да ће испод радара, страначким каналима, бити наложен одлазак на такву врсту одмора, како би власници одабраних дестинација убрали кајмак.   

У цијелом случају профитираће само власници двије дестинације на којима ће моћи бити искориштени туристички ваучери и туристичке организације, које ће организовати путовања. Било би много корисније да је Влада РС становништву, на разне начине финансијски и егзистенцијално погодјене пандемијом корона вируса, издала ваучере које могу искористити да плате рачуне за струју или набаве огријев за зиму.

Влада РС, с једне стране доноси небулозну мјеру подјеле туристичких ваучера ради „опоравка домаћих туристичких капацитета“, од које грађани практично немају никакве користи. С друге стране, била је врло дарежљива према туристичкој агенцији „Стар травел“ из Бањалуке, којој је, према сазнањима Журнала,  додијелила цјелокупни грант Министарства трговине и туризма за развој туризма у износу од 500.000 конвертибилних марака.

Грант се односи на период од 1. јануара до 31. маја ове године, а одлука о додјели гранта објављена је у Службеном гласнику РС 28. маја ове године. Новац на рачун те агенције легао је 3. јуна. На рачуну је наведено да је новац уплаћен агенцији „СТАРС & МООРЕ“. Јасно је да постоји веза измедју „СТАРС & МООРЕ“ и „Стар травела“, јер на званичној wеб страници страници потоње агенције наводи се и додатак о агенцији "СТАРС&МОРЕ“, која се бави организацијом концерата и имају и своју wеб страницу.

„СТАРС & МОРЕ“ је посебно регистрована агенције, а њен оснивач је „Стар травел“. Обје агенције регистроване су на истој адреси, Јеврјејска 6 у Бањалуци. Занимљиво је да је ова агенција, према пословном порталу акта.ба, званично основана ове године, 20.јануара. Сви послови су, дакле, ишли преко „Стар травела“, у чијем је саставу била „СТАРС & МОРЕ“, док се није регистровала као нови привредни субјекат, како би, нема сумње, замели трагове о томе како велики буџетски новац иде само једној агенцији.

Логично се намеће питање шта је то могла учинити туристичка агенција „Стар травел“ на развоју туризма у првих пет мјесеци ове године, када је у РС већ почетком марта уведено ванредна ситуација због пандемије корона вируса, због чега је у овом бх. ентитету замрло све, па и туристички живот?

Питање је и због чега је цијели грант уплаћен овој туристичкој агенцији и чиме је то „Стар травел“ заслужила? 

Према сазнањима“Журнала“, ова туристичка организација, односно њена испостава „СТАРС & МОРЕ“, требала је крајем маја да организује музички фестивал у Бањалуци, са крњим „Бијелим дугметом“ као главном звијездом. Због корона вируса, тај фестивал је одгођен за крај августа.

Посебно питање је како ће један музички фестивал, са групом која не постоји деценијама, допринијети развоју туризма у РС?!!

Изгледа да је најбитнија референца „Стар травела“ да јој се додијели пола милиона марака била та што је, наводе Журналови извори, власница ове агенције сестра Младена Миловановића Каје, тајкуна из Мркоњић Града, који је један од најбогатијих људи у РС.

Каја и његова предузећа “МГ Минд” из Мркоњић Града и “Мркоњићпутеви” се налазе “црној листи” Свјетске банке, због “коруптивних и преварантских активности” почињених док су радили на пројектима чији је финансијер ова међународна институција. То што је Каја на „црној листи“ Свјетске банке није га спријечило да прошити своје пословно царство.

Постао је већински власник бањалучке “Нове банке”, а његова трговачка фирма “МГ Минд” има власничко учешће у 7 предузећа, акционарских друштава, чије су акције листиране на Берзи: “Босна трговина” Бањалука, “Јапра” Нови Град, “Парк” Комунално предузеће Мркоњић Град, “Приједор путеви” Приједор, “Парк” Комунално предузеће Прњавор, “Шума продукт” Требиње.

Милановић је и власник “Мркоњић путева”, те бањалучких предузећа “Тржница” и “Чистоћа”. У његовом власништву је и већина пословних простора у бањалучкој Господској улици, као и робна куће “Патриа” у центру Приједора, а своје послове проширио је и на Словенију гдје је купио комунално предузеће КПЛ из Љубљане.

(Журнал.инфо) 

Коментари / 45

Оставите коментар
Name

народ

10.06.2020 21:53

мозе ли неко да наведе ста је дотицни каја имао прије '92...? хвала...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаги

11.06.2020 04:09

Не зиве они с народом,не разумију они народ.Помазе се Богданицу и осталим лопурдама а постоје људи који јос ниси добило минималац за април од којег презивљавају.Ови наси на власти лете,не ходе земљом... они немају појма како народ зиви.Сад је најбитније помоци Бреговицу.Сто му не одспампате вауцера,сто њему дајете кеш???

Name

Одговор

11.06.2020 04:52

Имао оно сто су имали и Слободан Станковиц, Будимир Станковиц, Љубо Цубиц, Горан Талиц и сл.

Name

Неправда

11.06.2020 05:01

Имамо пуно пара за све непотребно.све сто је отето од радника и пензионера.Немамо кад треба да се нахрани неки биједник да не стоји у реду за кору круха..

Name

ре

11.06.2020 05:04

тата имао једног коња

Name

Трактор-Бонитет

11.06.2020 05:06

Ради се болан о имуцној породици. Прије рата се имали трактор..

Name

БЛАТО И КРАЉ

11.06.2020 05:12

Прије 90их...? Имао је озбиљне планове са јос једним другом, да се баве трговином робе у врједности 5 мил марака...ДОГОВОР ЈЕ БИО ОВАКАВ , ТИ ДРУЗЕ ИДИ ТРАЗИ 5 мил МАРАКА А ЈА ИДЕМ ДА ТРАЗИМ РОБУ У ВРЈЕДНОСТИ 5мил МАРАКА...КАО СТО ВИДИТЕ ДОГОВОР ЈЕ ТАКО И РЕАЛИЗОВАН...

Name

ПРИЈЕДОРЧАНИН

11.06.2020 05:37

Ја сам по националности КАЈА, моје држављанство је КАЈА, моја држава је КАЈА, главни град моје државе је КАЈА. Ја сам КАЈА до ЈАЈА!!!

Name

Аха

11.06.2020 08:08

Влада ради за своје корумпиране партијасе тајкунееее предратне ГОЛОГУЗАНЕЕЕЕ!!!! Мјесто у затворе и одузимање имовине они се бахате дрскоо изнад закона!!!зло и горе од рата су направили овој дрзави!висе су разорили дрзаву него рат!!!

Name

Стварно

10.06.2020 21:56

Жалосно и биједно. Да сам ја то урадио било би ме стид такве играње. Народ није имао примања за вријеме короне, а они ваљају ваучере за луксуз. Умјесто поздрава срам вас било

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мало ли јеее

11.06.2020 07:55

Бреговицууу кессс пара богданицу скрбицу бабицима стевандициевцима набијате милионеее марака срам вас билоо багро балканска лоповска!!корону сте искористили за лоповлук а народ и пре корине го ко мис а после короне јис гори а ви бахатите себдрскооо изнад закона мјесто да се враца опљацканооо а ви јос и јосссвпа доклеее???? Багро лоповскааа

Name

БАЊА ЛУКА -МРКОЊИЦ

10.06.2020 22:36

САД ПРЕБАЦУЈУ СТАНАЦКИМ ФИРМАМА И ПО ПОЛА МИЛИОНА НА ПОКЛОН . ЦУЈ ФИРМИ ИЗ ГРУПАЦИЈЕ МГ-А ИЗ МРКОЊИЦА У БАЊА ЛУЦИ . ЈЕДНОСТАВНО ТРЕБА БЈЕЗАТИ ЈЕР ЦЕ НА КРАЈУ ПОЦЕТИ И ЛИЦНУ ИМОВИНУ ОТИМАТИ И ПОКЛАЊАТИ ПРИВИЛЕГОВАНИМ. ЈЕ ЛИ ОВО СВЕ ЛУДО У КОМ ВИЈЕКУ И ГЈЕ МИ ЗИВИМО ? Нема висе овдје никакав коментар .....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

10.06.2020 23:36

Половног „Голфа".

Name

Светац

11.06.2020 04:58

За било какве глупости имамо новца.а сјутра да треба за помоц да се спаси нецији зивот ту небих имали скупљали бих преко смс порука.Водеци кадар ове дрзаве је нула бодова

Name

БАЊА ЛУКУ

10.06.2020 22:47

Нека се сад скупе агенције из Бања Луке и РС-а. И иду да тразе од Владе по 500 000км. Засто само из Мркоњицки лоби да се сацува а Бањалуцки и остали нека пропадну , да би ови остали (Мркоњицки) радити ( иако они и не треба да раде треба само да је из Мркоњица и оснује фирму у БЛ. добице паре од Владе) Бања Лука је вец сад вецински власниство МГ-а. ТАКО СЕ УНИСТАВА БАЊА ЛУКА !

ОДГОВОРИТЕ
Name

СЛ

11.06.2020 03:59

Нек добијају, знаће то Бањалучани цијенити :)

Name

Дјокс

10.06.2020 22:59

Оооооооооооо неко це..једноставно морат у затвор. И то је минимум минимума. Бит це добро ако се на томе све заврси. Прије одприке 300 година у Француској нису имали хљеба да једу, па је господја која је била на врху дрзаве рекла..аххх ста цес..нек једу колаце..ти колаци су је одвели... Цитајте историју, бас је интересантна..

ОДГОВОРИТЕ
Name

модрицанин

11.06.2020 05:52

У затвор це "некомплетно" Бијело Дугме

Name

СРАМОТА

11.06.2020 01:07

Ово је вец одавно све изгубило сваки смисао . Па цијела РС. А посебно БАЊА ЛУКА ЈЕ ПОСТАЛА СЕРВИС МРКОЊИЦА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чуј преварантских

11.06.2020 02:14

Каја на црној листи Свјетске банке због коруптивних активности.Ма није могуће такав вјерник,задуџбинар?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ

11.06.2020 03:34

Прежалосно, не могу ни да читам ово, шта се ради а народ и даље апатичан и трпљив

ОДГОВОРИТЕ
Name

20 КМ за ручак

11.06.2020 03:58

Треба покренути акцију 20 КМ за ручак, као у Кантону Сарајево што су људи покренули. То је најконкретније. Ту ће отићи и доста домаћег меса, ставити услов да може само домаће пиво, вода ракија и сокови и ето. Може се брзо потрошити и одма утицати на повећање потрошње. А ово све остало је шупља. Неће они да раде оно гдје не може директно бити њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аполо 11

11.06.2020 04:08

А гдје су ови ванземаљци паркипали летећи тањир да одем погледат.Окупирали Републику Српску зову се Милокрад и Бјела Цизмица. Није чудо што незнају како народ живи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

11.06.2020 04:13

Ако је тако онда тај човјек стварно ради. Иако краде опет ради. Ово је ипак немогуће стећи за једну ноћ. Него не поменусте Додика у кавим је везама он с овим Кајом? Овај како ви побројасте има чак више и од самог Додика. Партизан - Црвена Звезда 1:0. Хм.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мејдан

11.06.2020 04:44

Овај снсд кловн из мркоњица је посадио контејнере по тротоару а исти су задњи пут обновљени ,тј. Купљени нови ,када је градонацелник био покојни Предрад Радиц .,Смањио плате радницима а пола отпустио ,и подигао цијене сметљарине за домацинатва .

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

11.06.2020 04:51

Ћуј фирма из Мркоњића спашава туризам РС. Па знамо које су то рупе гдје су формиране пролетерске бригаде и одржавана засједања антифашистичких вијеча. Рудо, Јајце, Мркоњић...и сад фирма из Мркоњића спашава туризам. Ово ће бити као са изборним гласањем, вечину ваучера нече нико узети јер обичном човјеку не значе ништа али ће сви бити реализовани преко "познате" мркоњичке туристичке организације и НАПЛАЋЕНИ. Ови више лоповлук не крију веч убрзавају и појачавају. Можда се не вријеме спрема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоогл

11.06.2020 04:54

Ноцење коста 100 км а мора минимално 4 ко кога Ј...е...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање

11.06.2020 04:58

Драган Богданиц је донедавно био власник дионица у предузецу "Бања Вруцица" у износу од 1.99%. Овдје се помиње да је сада вецински власник. Овдје дефинитивно има материјала да Муп Српске и СИПА одмах реагују, а мозда и ИНТЕРПОЛ. Цини се да је на помолу разоткривање једног од највецих криминала послије рата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ

11.06.2020 05:09

Гласај народе,јос це вам запјевати и Леват,даупотпуни туристицку рику ццц.Лако је леурама из те агенције,кад леватов кум марисе постотак,мсм гробар скрбиц ...Од зла оца и од најгоре мајке,,,Нек вам је бог на помоци.Гласај народе,али сб у памет

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вауцер за Туњице

11.06.2020 05:13

Предлазем власти да себи подијеле вауцере за боравак на Туњицама ,јер је то једино мјесто гдје они нису били а мозе се сматрати туристицком рутом.Није далеко од града па уз пут могу да поједу сендвиц јер кад од народа узмес , нек узму и вауцере ионако им је тамо све безплатно на конто тог глупог народа !! Могу одмарати дозивотно за сав криминал који им је овај народ здусно дозволио !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

11.06.2020 05:19

Колики ретард морас бити да узмес тај вауцер. Скупља пита од тепсије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

11.06.2020 06:57

Ово ја тврдим још од првог дана када сам видио какви су услови за кориштење тог ваучера.

Name

Ре за Xx

11.06.2020 10:41

Ваучере нико неће ни узети јер је пита скупља од тепсије неколико пута. Међутим, поента је у томе што ће без обзира на то бити додијељени "познатој" мркоњичкој туристичкој организацији Кајо МД, која ће их реализовати наплатом од не владе РС. То је ситуација као са гласањем, ако не изађеш они гласају за тебе и реализују твој гласачки листич.

Name

Мирослав

11.06.2020 05:22

Историја код Срба се понавља , опет једна улица , један газда , значи Господска одсад зовемо Кајина или кајић улица .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијељински пензионер

11.06.2020 06:27

Од о марака инвалидске пензије.Добио пензију ,платио дрзави нам.А сад пусти Бањалуцане,засто неко не покрене да се дају цекови за храну ...ЕЕЕЈ..ви који сте у опстини,у социјалном,у црвеном крсту...ЗА ХРАНУ.сви Бијељинци ником поникосе...

Name

Ре Неко

11.06.2020 06:49

Историја се понавља , али ће неко дочекати кад му дође друга власт и то почне одузимати њему или неком ко га наслиједи.

Name

ре ре неко

11.06.2020 07:08

С обзиром да они то све краду и отимају од народа у корист своје дјеце, треба им анатемисати цитаву родбину а поготово дјецу, да од срамоте из куце ниакада изаци не могу. На овај нацин би се послала порука свим другима који зеле направити несто слицно. Да не говорим да све сто су похапали треба јавно одузети - то се подразумијева!

Name

Директ

11.06.2020 06:53

Ово је несумњиво најнедомаћинскија политичка гарнитура на власти у РС, у историји РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

На залост

11.06.2020 08:05

На цијелој планети.

Name

Тврда линија

12.06.2020 02:29

У преводу Коза Ностра на дјелу.

Name

Ловре

11.06.2020 07:35

Ја ћу свој ваучер дати лажном специјалисти из Приједора. Знам да важе на доносиоца али он је способан да зајебе Вишковићев изум.

ОДГОВОРИТЕ
Name

То нема везе са

11.06.2020 07:37

Спасавањем туризма, а са неком помоци градјанима поготово.То је уобицајена подвала и пљацка криминалаца.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

11.06.2020 09:59

А Цеца,хоћемо Цецу па макар и заражену,па макар и хеликоптер да иде по њу,па макар коштала и читаво милионче,барем Баја није циција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тврда линија

12.06.2020 02:38

Српска посла, спрдамо се сами са собом а ове будале на власти нас покрале и бахате се и још се чуде што им не аплаудирамо, уназадили нас 100 година, срозали све вриједности, сад је просто нормално да се краде на све стране, моја стара мајка каже мртва ладна:"Миле се накрао а ови нови ако дођу они ће покрасти све", без Миле нема РС, овај СДС ће нас издати и тако то, стално гледа РТРС, жени испран мозак а таквих има много, на жалост....

Name

драган

11.06.2020 11:02

једина греска у овом тексту је то сто је поменут Каја ПА ЈЕ ПАЗЊА УСМЈЕРЕНА КА ЊЕМУ, који јесте родјак од власнице агенције која је добила паре ал људи КАЈА је узео толике паре да њему те паре не требају ,зло је ова БИЉАНА КОЈА ЈЕ СВИМ ДИРЕКТОРИМА СКОЛА ИСЛА И ПРИЈЕТИЛА ДА МОРАЈУ СА ЊОМ ДА ДОГОВОРЕ ЕСКУРЗИЈЕ ДЈАКА А НАСТУПА ТАКО НЕМОЈ ДА ЈА САД ЗОВЕМ ДОДИКА И КАЈУ,провјерите по сколама ја знам цовјека који јоој је рекао ево телефон ајде зови и наравно отисла је јер иде на фору а посто су вецина директора јајаре које се боје и дрхре цим се спомене додик код вецине је и просла ,ВЈЕРОВАТНО ЈЕ ТАКО И ВИСКОВИЦа преварила јер само глуп цовјек мозе да да толике паре за концерт који коста десет пута мање са свим тросковима,и опозиција би требала да покрене ово питање на скупстини јер не постоје законске регулативе на основу којих су ове паре могле да буду исплацене ,није расписан конкурс ,фирма тек основана ,нема запослених људи ово је цисто ко суза криминал у влади само треба да се види ко је то дозволио или ко је наредио а људи из владе који не смију то да јавно казу прицају да иза свега стоји ДОДИКОВА ЦЕРКА КОЈА ЈЕ У ТАЛУ СА ДОТИЦНОМ ВЕЛИКОМ МЕНАДЗЕРКОМ ИЗ МРКОЊИЦА КОЈУ СУ У МЕНАДЗЕРСКИМ КРУГОВИМА БЕОГРАДА И ЗАГРЕБА ВЕЦ ПРОЗВАЛИ ОВЦА ЗА СИСАЊЕ ЈЕР ПЛАЦА ДУПЛЕ ЦИЈЕНЕ ЗА ИЗВОДЈАЦЕ А ПЛАЦА ЈЕР НЕ ПЛАЦА СВОЈИМ ПАРАМА ВЕЦ НАСИМ НАРОДНИМ И ОВО ЈЕ ЦИСТ КРИМИНИЛА И ПОСАО ЗА СИПУ ,ПОЛИЦИЈУ И ТУЗИЛАСТВО АЛ У НЕКОЈ НОРМАЛНОЈ ЗЕМЉИ А НЕ У ОВОЈ РЕПУБЛИЦИ СУМСКОЈ КАКО СУ НАПРАВИЛИ ОД РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ А МИ НАРОД ТО ДОЗВОЛИЛИ УМЈЕСТО ДА СЕ УЗМУ МОТИКЕ И СИКИРЕ У РУКЕ И ЛОПОВСКУ ВЛАСТ ОТЈЕРАМО У ЗАТВОРЕ ГЈЕ ЈЕ НАВЕЦЕМ ДИЈЕЛУ ТИХ ЉУДИ У ВЛАСТИ И МЈЕСТО

ОДГОВОРИТЕ