Званичници БиХ да издвоје 20% плате због короне

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је по хитном поступку Приједлог закона о обавезним доприносима званичника у институцијама БиХ за борбу против епидемије вируса корона.

Босна и Херцеговина 10.06.2020 | 20:20
Званичници БиХ да издвоје 20% плате због короне

Предлагачи закона су Предраг Којовић, Мирјана Маринковић Лепић, Аида Баручија и Дамир Арнаут.

Овим приједлогом предвиђено је да се 20 одсто од остварене нето плате званичника БиХ издваја у посебан фонд за борбу против епидемије вируса корона.

Приједлогом закона обухваћени су сви именовани званичници и савјетници у заједничким институцијама БиХ, те сва друга лица која именује Парламентарна скупштина БиХ, Предсједништво или Савјет министара, укључујући дипломатско-конзуларна представништва БиХ и институције које се финансирају из буџета институција БиХ.

У првом читању усвојен је Приједлог закона о измјенама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, чији су предлагачи посланици Мирјана Маринковић Лепић и Предраг Којовић, којим се уређује питање разлике плате и осталих накнада у вези са обављањем посланичког и делегатског мандата у парламенту БиХ.

Након два негативна мишљења Уставноправне комисије, данас је обустављен поступак за приједлог амандмана на Устав БиХ Џенана Ђонлагића у вези са остваривањем изборног права, док је овој комисији враћен на разматрање приједлог више посланика за доношење амандмана на Устав БиХ којим се брише члан Устава који онемогућава смањење накнада званичника БиХ за трајање мандата.

Посланици су одбили Приједлог закона о допуни Закона о акцизама БиХ, чији је предлагач Савјет министара, а који се односи на увођење мораторијума на даље повећање специфичне акцизе на цигарете, а одбијен је и Приједлог закона о електронској идентификацији и услугама повјрења за електронске трансакције.

На поновно комисијско разматрање враћени су Приједлог закона о измјени и допунама Кривичног закона БиХ, те Приједлога закона о допуни Закона о акцизама у БиХ, којим се предвиђа да се пет одсто укупног износа прикупљеног по основу акцизе на дуванске прерађевине усмјери у фондове солидарности Републике Српске, Федерације БиХ (ФБиХ) и надлежној институцију у Брчко дистрикту.

Због недостатка ентитетске већине на усаглашавање је упућен Приједлог закона о измјени и допунама Закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама БиХ, који је на приједлог Савјета министара разматран у првом читању.

Подршку посланика добио је закључак који је предложио Предраг Којовић којим се Савјет министара обавезује да у року од седам дана обезбиједи неопходна средства за провођење овогодишњих локалних избора.

Посланици су подржали закључак који је предложио посланик Никола Ловриновић, а којим се од Савјета министара тражи да у року од два мјесеца достави свеобухватан приједлог измјена и допуна Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ.

Усвојена је иницијатива посланика Шемсудина Мехмедовића којом се тражи измјена одлуке Заједничке коисије за административне послове у смислу да се посланицима док траје блокада рада Представничког дома обуставе исплате плате за сваки мјесец у ком се не одржи бар једна сједница Дома, као и свим посланицима који у текућем мјесецу не присуствују бар једном засједању.

Извјештај о раду парламентарног војног повјереника за 2019. годину није добио потребну ентитетску већину.

У сриједу је завршено именовање чланова интерпарламентарних група пријатељства Парламентарне скупштине БиХ за билатералну сарадњу с парламентарним тијелима других земаља.

Посланици су подржали иницијативу групе посланика да Представнички дом најкасније у року од 30 дана покрене поступак избора чланова Савјета Регулаторне агенције за комуникације БиХ.

Представнички дом одбио је иницијативу Ненада Нешића да Савјет министара сачини приједлог измјена и допуна Закона о концесијама БиХ на начин да с радом престаје Комисија за концесије БиХ.

Посланици су дали сагласност за ратификацију Споразума о заједничкој набавци медицинских противмјера за БиХ пдотписаног у Сарајеву 9. априла, као и Споразума о зајму (Хитни пројект за Ковид-19) између БиХ и Међународне банке за обнову и развој.

Предсједавајући Представничког дома Небојша Радмановић наредну сједницу овог дома најавио је за почетак јула. 

(Срна)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Максе од плате

10.06.2020 18:33

Реци цу вас Сањи па цете видјети свог Бога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за маска пала

11.06.2020 04:28

јел мозе да ја дам вауцаре за туризам а даље прсте од моје плате дасе незалим новојављеном месији

Name

Сања

10.06.2020 19:17

Ре. Па није у реду. Ја сам се школовала да будем политичар и ко је вама крив што сте новинари, лекари и ко зна шта још... Бога ми мога Милорада!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немојте тако

10.06.2020 21:07

Биће превише , они нису навикли да крње цифру од неких 7000 КМ , а низашто . Већ кад нешто предлажете , птедложите нешто конкретно и корисно . Као прво вама у тим неким парламентарним скупштинама треба умањити плате , односно свести плате на ниво новинара , а и то је превише , тако да се она сељанка из Добоја , извјесна Сања не би могла спрдати са новинарима . Друга ствар , ако већ предлажете , ако сте тако моћни у тој парламентарној скупштини , онда предложите и захтијевајте , односно оправдајте баснословна примања да се испитају сва набављена средства и опрема за вријеме пандемије , јер је очито да је извршена огромна пљачка народних пара , а све повезано са врховима власти . Народ затворен у куће , а властодржци опљачкали све што се могло опљачкати . Коме ви више просипате демагогију , није народ глуп , како ви , већина вас сматра .

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

10.06.2020 22:57

Јел може да вам дам и ја својих 20...%

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аполо 11

11.06.2020 04:32

По стању у којем се налази Реп. СРПСКА. најмање што би могли учинити, узети однос плати и градјана из Србије. Рецимо Вучић има 2 x већу плату од просјека.а знамо гдје је Србија и колика је а гдје смо ми и колико нас је. Знаци Чизмица би имала плату 1800 Км.

ОДГОВОРИТЕ