Због породичних и радних окупљања већи број заражених!

Нема разлога за поновно враћање неких мера, с озбиром на тренутну епидемиолошку ситуацију у вези са корона вирусом у Србији, каже епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић и наводи да око две трећине свих заражених или нема никаквих симптома инфекције или су са блажим формама.

Србија 10.06.2020 | 19:14
Због породичних и радних окупљања већи број заражених!

Она је за Тањуг рекла да се у Србији последњих недеља бележи тренд пада учесталости обољевања, али да он није линеаран, као што није ни код једне заразне болести, као и да су повремени скокови и падови су у оквиру очекиваних вредности.

Идеја је у овом моменту, каже, да се открије сваки потенцијални резревоар и да се спречи даље ширење вируса у популацији. 

Навела је да је јако битан параментар не само апсолутни број лабораторијски потврђених случајева, него каква је заступљености одређених клиничких форми болести.

Око две трећине свих особа код којих је потврђена инфекција или нема никаквих симптома ове инфекције или се ради о блажим формама. То је један од најзначајнијих показатеља у овом моменту - рекла је Кисић Тепевачевић, која је и заменица директорке Института Батут.

- Тај број, у ствари, одражава овакву врсту активности, јер са попуштањем мера су почела поново и окупљања и дружења људи - додаје епидемиолог.

Она је још једном апеловала на опрез приликом дружења и окупљања, јер је вирус још присутан, али каже није таквог интензитета као што је био пре пар месеци. 

Напомињем, немамо ниједног жаришта у земљи где је ширење у општој популацији сада већег интензитета - рекла је Кисић Тепавчевић.

- Те превентивне мере немају алтернативе. Практично је на нама да сами проценимо потенцијални ризик од одласка на неко место за нас и за нашу породицу - навела је Кисић Тепавчевић.

Напоменула је да се епидемилошка ситуација прати из сата у сат и да се и даље свака 24 сата обавештава јавност о тренутним подацима када је у питању учесталост обољевања, умирања и излечених особа.

- То ће се пратити и у наредном периоду. Сигурно уколико би се уочиле неке промене да би се у складу са тим реаговало - рекла је Кисић Тепавчевић. 

На питање да ли се данас прецизније зна када се може очеквати евентуални други талас епидемије, Кисић Тепавчевић каже да је о томе јако тешко причати и проценити имајући у виду да се још ни први талас практично готово нигде није завршио, сем у Кини.

Извесно је, додаје, да ћемо у наредном периоду имати све мању учесталост обољевања, јер пролази и сезона респираторних инфекција.

Може се, каже, очекивати да ћемо, уколико корона вирус преживи високе температуре и ако нам се поново врати на јесен, имати поново ово обољење у нашој популацији.

Први талас смо и те како добро поднели. Сада доста тога знамо о овом вирусу, наш здравствени систем је апослутно припремљен и за већи број оболелих. Надамо се да нам то никада неће затребати. Сада смо у сваком случају оснажени и као популација и као читав здравствени систем за сваки следећи потенцијални удар не само ове заразне болести него и свих других - закључује Кисић Тепавчевић.

(Блиц)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Зоран

10.06.2020 17:32

Па зна ли се ко је крив због повецања заразених?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

11.06.2020 01:31

Васкрс и Ђурђевдан и тако ће бити док год буде и један заражени! Отворене границе и кафане да нико није споменуо, је л' то јасно?!

Name

Лаус

10.06.2020 17:52

Релевантно је само мишљење доктора Несторовица

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИКИ

10.06.2020 18:57

Добро је кад је она припремљена-опремљена.....за тај удар ... мсм талас. Ццццццц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

11.06.2020 01:39

У ових скоро пола године нисам је ни једном видио с брњицом на носу, а Кону је то сво вријеме био модни детаљ на бради, ваљда да сакрије старачке боре на врату.

Name

ДД

10.06.2020 19:08

Ево гледам утакмицу ц. звезде, навијаци један на другом.Ви никаква струка нисте,струка је Вуциц, срамота!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

10.06.2020 19:36

Е гуско једна,па као прво,како сте ви долазали да маске и дистанца помазу,гдје сте ви то радили тај експеримент,кад нико о томе није обавјестен.Морате укинути носење маски на 15 дана и онда пратити ситуацију,па онда мозете прицати да ли су маске корисне или не.Као друго,казете да је среца да су двије трецине асимптоматски слуцајеви.А не,у марту је било само 10 посто таквих,ма кога лазете,па и у марту је исто било као и сад.Докле висе лази и обмана,зар стварно има јос неко да вам вјерује...

ОДГОВОРИТЕ
Name

цобе

10.06.2020 21:38

Која смо ми спрдња од дрзаве

ОДГОВОРИТЕ