Zbog porodičnih i radnih okupljanja veći broj zaraženih!

Nema razloga za ponovno vraćanje nekih mera, s ozbirom na trenutnu epidemiološku situaciju u vezi sa korona virusom u Srbiji, kaže epidemiolog Darija Kisić Tepavčević i navodi da oko dve trećine svih zaraženih ili nema nikakvih simptoma infekcije ili su sa blažim formama.

Srbija 10.06.2020 | 19:14
Zbog porodičnih i radnih okupljanja veći broj zaraženih!

Ona je za Tanjug rekla da se u Srbiji poslednjih nedelja beleži trend pada učestalosti oboljevanja, ali da on nije linearan, kao što nije ni kod jedne zarazne bolesti, kao i da su povremeni skokovi i padovi su u okviru očekivanih vrednosti.

Ideja je u ovom momentu, kaže, da se otkrije svaki potencijalni rezrevoar i da se spreči dalje širenje virusa u populaciji. 

Navela je da je jako bitan paramentar ne samo apsolutni broj laboratorijski potvrđenih slučajeva, nego kakva je zastupljenosti određenih kliničkih formi bolesti.

Oko dve trećine svih osoba kod kojih je potvrđena infekcija ili nema nikakvih simptoma ove infekcije ili se radi o blažim formama. To je jedan od najznačajnijih pokazatelja u ovom momentu - rekla je Kisić Tepevačević, koja je i zamenica direktorke Instituta Batut.

- Taj broj, u stvari, odražava ovakvu vrstu aktivnosti, jer sa popuštanjem mera su počela ponovo i okupljanja i druženja ljudi - dodaje epidemiolog.

Ona je još jednom apelovala na oprez prilikom druženja i okupljanja, jer je virus još prisutan, ali kaže nije takvog intenziteta kao što je bio pre par meseci. 

Napominjem, nemamo nijednog žarišta u zemlji gde je širenje u opštoj populaciji sada većeg intenziteta - rekla je Kisić Tepavčević.

- Te preventivne mere nemaju alternative. Praktično je na nama da sami procenimo potencijalni rizik od odlaska na neko mesto za nas i za našu porodicu - navela je Kisić Tepavčević.

Napomenula je da se epidemiloška situacija prati iz sata u sat i da se i dalje svaka 24 sata obaveštava javnost o trenutnim podacima kada je u pitanju učestalost oboljevanja, umiranja i izlečenih osoba.

- To će se pratiti i u narednom periodu. Sigurno ukoliko bi se uočile neke promene da bi se u skladu sa tim reagovalo - rekla je Kisić Tepavčević. 

Na pitanje da li se danas preciznije zna kada se može očekvati eventualni drugi talas epidemije, Kisić Tepavčević kaže da je o tome jako teško pričati i proceniti imajući u vidu da se još ni prvi talas praktično gotovo nigde nije završio, sem u Kini.

Izvesno je, dodaje, da ćemo u narednom periodu imati sve manju učestalost oboljevanja, jer prolazi i sezona respiratornih infekcija.

Može se, kaže, očekivati da ćemo, ukoliko korona virus preživi visoke temperature i ako nam se ponovo vrati na jesen, imati ponovo ovo oboljenje u našoj populaciji.

Prvi talas smo i te kako dobro podneli. Sada dosta toga znamo o ovom virusu, naš zdravstveni sistem je aposlutno pripremljen i za veći broj obolelih. Nadamo se da nam to nikada neće zatrebati. Sada smo u svakom slučaju osnaženi i kao populacija i kao čitav zdravstveni sistem za svaki sledeći potencijalni udar ne samo ove zarazne bolesti nego i svih drugih - zaključuje Kisić Tepavčević.

(Blic)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Zoran

10.06.2020 17:32

Pa zna li se ko je kriv zbog povecanja zarazenih?

ODGOVORITE
Name

Re:

11.06.2020 01:31

Васкрс и Ђурђевдан и тако ће бити док год буде и један заражени! Отворене границе и кафане да нико није споменуо, је л' то јасно?!

Name

Laus

10.06.2020 17:52

Relevantno je samo mišljenje doktora Nestorovica

ODGOVORITE
Name

MIKI

10.06.2020 18:57

Dobro je kad je ona pripremljena-opremljena.....za taj udar ... msm talas. Ccccccc

ODGOVORITE
Name

Re:

11.06.2020 01:39

У ових скоро пола године нисам је ни једном видио с брњицом на носу, а Кону је то сво вријеме био модни детаљ на бради, ваљда да сакрије старачке боре на врату.

Name

DD

10.06.2020 19:08

Evo gledam utakmicu c. zvezde, navijaci jedan na drugom.Vi nikakva struka niste,struka je Vucic, sramota!!!

ODGOVORITE
Name

Andric

10.06.2020 19:36

E gusko jedna,pa kao prvo,kako ste vi dolazali da maske i distanca pomazu,gdje ste vi to radili taj eksperiment,kad niko o tome nije obavjesten.Morate ukinuti nosenje maski na 15 dana i onda pratiti situaciju,pa onda mozete pricati da li su maske korisne ili ne.Kao drugo,kazete da je sreca da su dvije trecine asimptomatski slucajevi.A ne,u martu je bilo samo 10 posto takvih,ma koga lazete,pa i u martu je isto bilo kao i sad.Dokle vise lazi i obmana,zar stvarno ima jos neko da vam vjeruje...

ODGOVORITE
Name

cobe

10.06.2020 21:38

Koja smo mi sprdnja od drzave

ODGOVORITE