Приједлог да ЕУ од 1. јула отвори спољне границе

Европска комисија ће предложити чланицама ЕУ да од 1. јула започну отварање спољних граница за путнике из земаља које нису део Уније, изјавио је високи представник Уније за спољну и безбједносну политику Ђузеп Борељ.

Свијет 10.06.2020 | 17:35
Приједлог да ЕУ од 1. јула отвори спољне границе

Одлука о ублажавању ограничења уведених због вируса корона је у надлежности влада држава, али је Борељ рекао да ће Брисел предложити постепено и делимично укидање забране.

Чланице ЕУ почеле су да ублажавају ограничења за прелажење граница које није кључно у оквиру блока, а циљ је да се слободно кретање потпуно успостави од 15. јуна, пише АФП.

Међутим, европски комесар за унутрашње послове Илва Јохансон изјавила је прошле седмице да се нису све земље сагласиле у вези са критеријумима за отварање граница, те да неке више журе са таквим поступком у односу на друге.

Грчка, чија економија у великој мери зависи од туризма, већ је најавила да ће 15. јуна отворити ваздушни простор за одређен број земаља, укључујући оне изван ЕУ, попут Аустралије, Кине и Јужне Кореје.

(Срна)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Карадоз

10.06.2020 16:47

Ако Њемци дрзе затворено до 31.08. онда нема сансе

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИМ

10.06.2020 19:42

Наси министри треба да преговарају са цланицама ЕУ да се отвори граница,да нам увазе возацке и неке друге ствари,а они само краду.Она сто јој је Додик БОГ она да нам направи дрзаву.разоцаран сам

ОДГОВОРИТЕ