Prijedlog da EU od 1. jula otvori spoljne granice

Evropska komisija će predložiti članicama EU da od 1. jula započnu otvaranje spoljnih granica za putnike iz zemalja koje nisu deo Unije, izjavio je visoki predstavnik Unije za spoljnu i bezbjednosnu politiku Đuzep Borelj.

Svijet 10.06.2020 | 17:35
Prijedlog da EU od 1. jula otvori spoljne granice

Odluka o ublažavanju ograničenja uvedenih zbog virusa korona je u nadležnosti vlada država, ali je Borelj rekao da će Brisel predložiti postepeno i delimično ukidanje zabrane.

Članice EU počele su da ublažavaju ograničenja za prelaženje granica koje nije ključno u okviru bloka, a cilj je da se slobodno kretanje potpuno uspostavi od 15. juna, piše AFP.

Međutim, evropski komesar za unutrašnje poslove Ilva Johanson izjavila je prošle sedmice da se nisu sve zemlje saglasile u vezi sa kriterijumima za otvaranje granica, te da neke više žure sa takvim postupkom u odnosu na druge.

Grčka, čija ekonomija u velikoj meri zavisi od turizma, već je najavila da će 15. juna otvoriti vazdušni prostor za određen broj zemalja, uključujući one izvan EU, poput Australije, Kine i Južne Koreje.

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Karadoz

10.06.2020 16:47

Ako Njemci drze zatvoreno do 31.08. onda nema sanse

ODGOVORITE
Name

IM

10.06.2020 19:42

Nasi ministri treba da pregovaraju sa clanicama EU da se otvori granica,da nam uvaze vozacke i neke druge stvari,a oni samo kradu.Ona sto joj je Dodik BOG ona da nam napravi drzavu.razocaran sam

ODGOVORITE