Удружење књижевника тражи одговорност

Удружење књижевника Србије (УКС) затражило је данас одговоре и одговорност оних који су познату српску пјесникињу Десанку Максимовић прогласили "нижеразредном" пјесникињом у српским школама.

Србија 07.06.2020 | 17:43
Удружење књижевника тражи одговорност

"Не само да не тражимо помиловање, већ одговор(ност) надлежних, будући да је ово незамислив чин рушења националног и историјског идентитета српског народа управо тамо где он треба да се обликује у школама", наглашавају из Удружења.

Из Удружења поручују да је њена збирка "Тражим помиловање" међу најбољим пјесничким књигама на српском језику, а теме су и модерне и универзалне, свевремене у актуелности и ванвремене у трајању.

Чини се, истичу из овог удружења, да смета што се у њима пјева језиком српског народа и о његовој историји у потпуно савременом кључу, који смета само онима којима је циљ гушење српског идентитета и књижевног насљеђа.

Удружење наводи да је овај чин је и увреда за српске ученике и њихове професоре, али и саму Десанку, када се у образложењу због чега је избачена тврди да се "ванвременост Десанке Максимовић не уклапа у поетичке оквире епохе", те да "постоји бојазан да би и ученици погријешили у вредновању њене поезије, умањујући њен значај".

"Који ауторитети су то утврдили и о којој епохи говоре? И зашто се сумња у стручност наших професора и наставника књижевности, као и ниво зрелости и свести наших младих", питају из Удружења.

Удружење књижевника Србије истиче да има обавезу да постави ова питања и захтјеве, јер без његових чланова, преминулих и живих, незамисливо говорити о српској књижевности и њеном доприносу развоју просвјете у Србији.

Завод за унапређивање образовања и васпитања Србије донио је одлуку прије два дана да из трећег разреда средње школе искључи избор из поезије Десанке Максимовић, а из четвртог - чувену збирку велике пјесникиње "Тражим помиловање".

Министар просвјете Србије Младен Шарчевић је рекао да то неће дозволити и да та одлука није коначна, док је премијер Ана Брнабић поручила да се Десанка Максимовић никада неће бити избачена из образовног система Србије.

(Срна)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

ПРАВДА

07.06.2020 15:55

ЖИВЈЕЛА ЦЕЦА КАРЛЕУША ТИЈАНА АЈФОН МИТРОВИЋ ЗАДРУГА ПАРОВИ МАРИЋ И БОГ ВУЧИЋ СРБИЈО ДОТАКЛА СИ ДНО .

ОДГОВОРИТЕ
Name

СССС

07.06.2020 16:14

Одговорни за овај дебилитет стољећа су за свој неразуман потез требали наћи формулацију која је логичнија од ове: "ванвременост Десанке Максимовић не уклапа у поетичке оквире епохе". Елем, наведена реченица нема смисла, јер ако је Десино стваралаштво ВАН времена, онда то, по аутоматизму, значи да је примјенљиво у поетичке оквире СВАКЕ епохе. То је као кад нпр. кажемо: 'НеБојшина љепота је изван времена и/или простора, онда то значи да је та љепота увијек актуелна; тј. у свакоме вијеку, и на свакоме мјесту се вреднује као оно што и јесте - непролазна ЉЕПОТА.' Колики су им количници интелигенције, могу замислити. О емоционалној интелигенцији дотичних не треба ни причати. Јад и чемер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оља Ре за ЦЦЦЦ

07.06.2020 17:20

Бас тако, ванвременост је изнад сваке епохе. Даље, не само да је упитна њихова емоционална интелигенција, него и образовање за креирање сколских програма. За такав задатак нузно је одабрати умне људе, образоване, сироке културе. Проблем, јос веци, је у онима који имају политицку моц, а ни сами немају довољно знања да процијене способности људи који би то требало да раде.

Name

Десанка

07.06.2020 16:28

Процитах малопре једну Десанкину пјесму "Балканац" и поред осталих, овај стих погоди дусу: "Народ наш, збиља, у гневу може да коље, руши и пали; али ми нисмо они што смишљено тлаче, ми не сматрамо да је свет цели наше поље; ми не бисмо поднели ни урођеник прашуски да због нас плаче; душа нам је пространа, иако смо бројем мали. "

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бајка

07.06.2020 17:16

Било је то у некој земљи сељака на брдовитом Балкану, умрла је мученичком смрћу чета ђака у једном дану. Исте су године сви били рођени, исто су им текли школски дани, на исте свечаности заједно су вођени, од истих болести сви пелцовани и сви умрли у истом дану. Било је то у некој земљи сељака на брдовитом Балкану умрла је јуначком смрћу чета ђака у истом дану. А педесет и пет минута пре смртног трена седела је у ђачкој клупи чета малена и исте задатке тешке решавала: колико може путник ако иде пешке... и тако редом. Мисли су им биле пуне истих бројки и по свескама у школској торби бесмислених лежало је безброј петица и двојки. Прегршт истих снова и истих тајни родољубивих и љубавних стискали су у дну џепова. И чинило се сваком да ће дуго да ће врло дуго трчати испод свода плава док све задатке на свету не посвршава. Било је то у некој земљи сељака на брдовитом Балкану умрла је јуначком смрћу чета ђака у истом дану. Дечака редови цели узели се за руке и са школског задњег часа на стрељање пошли мирно као да смрт није ништа. Другова редови цели истог часа се узнели до вечног боравишта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мина

07.06.2020 17:21

Преиспитајте ви мало те чланове тог завода и њихове дипломе и остала увјерења, смрди ту нешто, и то гадно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да Будем Искрен

07.06.2020 17:24

Ја који нисам био добар уценик (једва тројка) знам ко је Десанка Максимовиц, цак знам пар њених пјесама. Могуце да су се критеријуми промјенили па једног дана дјеца у сколи буду пјевала пјесме "Маре и Дервентских Лола".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Док Холидеј

07.06.2020 19:58

ПА ШТО УДРУЖЕЊЕ КЊИЖЕВНИКА НЕ КАЖЕ ИМЕНА ТИХ СПОДОБА ШТО СУ ДОНИЈЕЛИ ТАКВУ ОДЛУКУ? ПА ОВО НЕ БИ УРАДИЛИ НИ ШИПТАРИ, ТО СУ УРАДИЛИ СРПСКИ НЕПРИЈАТЕЉИ И ТРЕБА ИМ ОБЈАВИТИ ИМЕНА.

Name

Слобода

08.06.2020 04:22

Јел неко очекивао нешто друго од квислиншке власти која на сваки начин сатире српски идентитет и културу а све по налогу окупатора са запада...шта очекивати од њушке као шарчевић,брнабићке,лончара и осталих?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРЕМЕ

08.06.2020 05:27

ДОСЛО ЈЕ ВРИЈЕМЕ ОНО КОГА СМО СЕ БОЈАЛИ КАД ,,ЗАДЊИ ППРЕДУ ПРЕД ПРВЕ,, Е ТО ЈЕ ОВО ВРИЈЕМЕ КОЈЕ РУСИ СВЕ ПРЕД СОБОМ И НИСТА МУ НИЈЕ СВЕТО ПОЦЕВ ОД СВЕТИЊА ПА ЕВО ДО ДЕСАНКЕ,,,ЈАДНИ СУ ТИ ЗАВОДИ И ЈАДНИ,,ПОСЛУСНИЦИ И ПОТРЦЦИ КАД ВЕЛИЦИНУ ДЕСАНКЕ МАКСИМОВИЦ И ИСКЉУЦУЈУ ИЗ НАСТАВНОГ ПРОГРАМА ..СТА РЕЦИ КАД НА ОВАКВЕ СТВАРИ СЕ ОД ЦУДА ,,ЗАНИЈЕМИ,,,АЛИ НЕ ТРЕБА ЗАНИЈЕМИТИ ТРЕБА БАС У ОВОМ МОМЕНТУ ДИЦИ ГЛАС УМ И СУПРОСТАВИТИ СЕ СУЛУДИМ ОДЛУКАМА ОНИХ КОЈИ СА КУПЉЕНИМ ДИПЛОМАМА ДОНОСЕ ЗАКОН.....ПА НЕ ЗНАЈУ СТА ЈЕ ,,КРВАВА БАЈКА,,ИЛИ ,,БАЉАНАЦ,,,И КО ЈЕ АУТОР ПО КОМЕ СМО ПРЕПОЗНАТЉИВИ У СВИЈЕТУ..ЈАДНИ ОНИ КОЈИ ЦЕПРКАЈУ ПО ,,КАМЕНУ ТЕМЕЉЦУ НАСЕ КЊИЗЕВНОСТИ,,,ПРОТУХЕ СУ У ОВОМ ЗЛУ ВРЕМЕНУ УДАРИЛЕ ДА СРУСЕ СВЕ ДА СЕ ДОДВОРЕ НИСТАВИЛУ КОЈЕ НЕ ЗНА НИ ГДЈЕ ЈЕ КРАГУЈЕВАЦ ....СМЕЦЕ ЦЕ ОСТАТИ СМЕЦЕ.....А ПОЕЗИЈА ДЕСАНКЕ МАКСИМИВИЦ ЦЕ ВЈЕЦНО ЗИВЈЕТИ КАО И ОНА .....И ХРАНИТИ ДУСУ КРОЗ ВИЈЕКОВЕ ОНИХ КОЈИ ЗНАЈУ СТА СУ ПРАВЕ ВРИЈЕДНОСТИ......ДЕСАНКА ЈЕ ВАСКРСНУЛА

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

08.06.2020 05:51

Шта будалама све може пасти на памет и шта будале себи могу дозволити томе се више ни драги БОГ неможе начудити. И никад краја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аааааа

08.06.2020 09:53

Бас сваста ево сад сам цула на БН радију да је за стампање сколских књига победила једна фирма из Хрватске,па ста друго моземо оцекивати избацице нам све из сколства....... па стварно ко је то дозволио свака му цаст

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не уце се

08.06.2020 10:49

Дјеца у свијету висе узвисеним вриједностима. Па то су данас просто "схокови".....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко вам је крив

09.06.2020 18:19

Има Смрдија своје нове књизевнике попут курадзица, младица, благоја, итд.. Нека омладина зна за њих, а за Десу и остале отом-потом

ОДГОВОРИТЕ