Udruženje književnika traži odgovornost

Udruženje književnika Srbije (UKS) zatražilo je danas odgovore i odgovornost onih koji su poznatu srpsku pjesnikinju Desanku Maksimović proglasili "nižerazrednom" pjesnikinjom u srpskim školama.

Srbija 07.06.2020 | 17:43
Udruženje književnika traži odgovornost

"Ne samo da ne tražimo pomilovanje, već odgovor(nost) nadležnih, budući da je ovo nezamisliv čin rušenja nacionalnog i istorijskog identiteta srpskog naroda upravo tamo gde on treba da se oblikuje u školama", naglašavaju iz Udruženja.

Iz Udruženja poručuju da je njena zbirka "Tražim pomilovanje" među najboljim pjesničkim knjigama na srpskom jeziku, a teme su i moderne i univerzalne, svevremene u aktuelnosti i vanvremene u trajanju.

Čini se, ističu iz ovog udruženja, da smeta što se u njima pjeva jezikom srpskog naroda i o njegovoj istoriji u potpuno savremenom ključu, koji smeta samo onima kojima je cilj gušenje srpskog identiteta i književnog nasljeđa.

Udruženje navodi da je ovaj čin je i uvreda za srpske učenike i njihove profesore, ali i samu Desanku, kada se u obrazloženju zbog čega je izbačena tvrdi da se "vanvremenost Desanke Maksimović ne uklapa u poetičke okvire epohe", te da "postoji bojazan da bi i učenici pogriješili u vrednovanju njene poezije, umanjujući njen značaj".

"Koji autoriteti su to utvrdili i o kojoj epohi govore? I zašto se sumnja u stručnost naših profesora i nastavnika književnosti, kao i nivo zrelosti i svesti naših mladih", pitaju iz Udruženja.

Udruženje književnika Srbije ističe da ima obavezu da postavi ova pitanja i zahtjeve, jer bez njegovih članova, preminulih i živih, nezamislivo govoriti o srpskoj književnosti i njenom doprinosu razvoju prosvjete u Srbiji.

Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Srbije donio je odluku prije dva dana da iz trećeg razreda srednje škole isključi izbor iz poezije Desanke Maksimović, a iz četvrtog - čuvenu zbirku velike pjesnikinje "Tražim pomilovanje".

Ministar prosvjete Srbije Mladen Šarčević je rekao da to neće dozvoliti i da ta odluka nije konačna, dok je premijer Ana Brnabić poručila da se Desanka Maksimović nikada neće biti izbačena iz obrazovnog sistema Srbije.

(Srna)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

PRAVDA

07.06.2020 15:55

ŽIVJELA CECA KARLEUŠA TIJANA AJFON MITROVIĆ ZADRUGA PAROVI MARIĆ I BOG VUČIĆ SRBIJO DOTAKLA SI DNO .

ODGOVORITE
Name

СССС

07.06.2020 16:14

Одговорни за овај дебилитет стољећа су за свој неразуман потез требали наћи формулацију која је логичнија од ове: "vanvremenost Desanke Maksimović ne uklapa u poetičke okvire epohe". Елем, наведена реченица нема смисла, јер ако је Десино стваралаштво ВАН времена, онда то, по аутоматизму, значи да је примјенљиво у поетичке оквире СВАКЕ епохе. То је као кад нпр. кажемо: 'НеБојшина љепота је изван времена и/или простора, онда то значи да је та љепота увијек актуелна; тј. у свакоме вијеку, и на свакоме мјесту се вреднује као оно што и јесте - непролазна ЉЕПОТА.' Колики су им количници интелигенције, могу замислити. О емоционалној интелигенцији дотичних не треба ни причати. Јад и чемер.

ODGOVORITE
Name

Olja Re za CCCC

07.06.2020 17:20

Bas tako, vanvremenost je iznad svake epohe. Dalje, ne samo da je upitna njihova emocionalna inteligencija, nego i obrazovanje za kreiranje skolskih programa. Za takav zadatak nuzno je odabrati umne ljude, obrazovane, siroke kulture. Problem, jos veci, je u onima koji imaju politicku moc, a ni sami nemaju dovoljno znanja da procijene sposobnosti ljudi koji bi to trebalo da rade.

Name

Desanka

07.06.2020 16:28

Procitah malopre jednu Desankinu pjesmu "Balkanac" i pored ostalih, ovaj stih pogodi dusu: "Narod naš, zbilja, u gnevu može da kolje, ruši i pali; ali mi nismo oni što smišljeno tlače, mi ne smatramo da je svet celi naše polje; mi ne bismo podneli ni urođenik prašuski da zbog nas plače; duša nam je prostrana, iako smo brojem mali. "

ODGOVORITE
Name

Bajka

07.06.2020 17:16

Било је то у некој земљи сељака на брдовитом Балкану, умрла је мученичком смрћу чета ђака у једном дану. Исте су године сви били рођени, исто су им текли школски дани, на исте свечаности заједно су вођени, од истих болести сви пелцовани и сви умрли у истом дану. Било је то у некој земљи сељака на брдовитом Балкану умрла је јуначком смрћу чета ђака у истом дану. А педесет и пет минута пре смртног трена седела је у ђачкој клупи чета малена и исте задатке тешке решавала: колико може путник ако иде пешке... и тако редом. Мисли су им биле пуне истих бројки и по свескама у школској торби бесмислених лежало је безброј петица и двојки. Прегршт истих снова и истих тајни родољубивих и љубавних стискали су у дну џепова. И чинило се сваком да ће дуго да ће врло дуго трчати испод свода плава док све задатке на свету не посвршава. Било је то у некој земљи сељака на брдовитом Балкану умрла је јуначком смрћу чета ђака у истом дану. Дечака редови цели узели се за руке и са школског задњег часа на стрељање пошли мирно као да смрт није ништа. Другова редови цели истог часа се узнели до вечног боравишта.

ODGOVORITE
Name

Mina

07.06.2020 17:21

Preispitajte vi malo te članove tog zavoda i njihove diplome i ostala uvjerenja, smrdi tu nešto, i to gadno.

ODGOVORITE
Name

Da Budem Iskren

07.06.2020 17:24

Ja koji nisam bio dobar ucenik (jedva trojka) znam ko je Desanka Maksimovic, cak znam par njenih pjesama. Moguce da su se kriterijumi promjenili pa jednog dana djeca u skoli budu pjevala pjesme "Mare i Derventskih Lola".

ODGOVORITE
Name

Dok Holidej

07.06.2020 19:58

PA ŠTO UDRUŽENJE KNJIŽEVNIKA NE KAŽE IMENA TIH SPODOBA ŠTO SU DONIJELI TAKVU ODLUKU? PA OVO NE BI URADILI NI ŠIPTARI, TO SU URADILI SRPSKI NEPRIJATELJI I TREBA IM OBJAVITI IMENA.

Name

Слобода

08.06.2020 04:22

Јел неко очекивао нешто друго од квислиншке власти која на сваки начин сатире српски идентитет и културу а све по налогу окупатора са запада...шта очекивати од њушке као шарчевић,брнабићке,лончара и осталих?

ODGOVORITE
Name

VREME

08.06.2020 05:27

DOSLO JE VRIJEME ONO KOGA SMO SE BOJALI KAD ,,ZADNJI PPREDU PRED PRVE,, E TO JE OVO VRIJEME KOJE RUSI SVE PRED SOBOM I NISTA MU NIJE SVETO POCEV OD SVETINJA PA EVO DO DESANKE,,,JADNI SU TI ZAVODI I JADNI,,POSLUSNICI I POTRCCI KAD VELICINU DESANKE MAKSIMOVIC I ISKLJUCUJU IZ NASTAVNOG PROGRAMA ..STA RECI KAD NA OVAKVE STVARI SE OD CUDA ,,ZANIJEMI,,,ALI NE TREBA ZANIJEMITI TREBA BAS U OVOM MOMENTU DICI GLAS UM I SUPROSTAVITI SE SULUDIM ODLUKAMA ONIH KOJI SA KUPLJENIM DIPLOMAMA DONOSE ZAKON.....PA NE ZNAJU STA JE ,,KRVAVA BAJKA,,ILI ,,BALJANAC,,,I KO JE AUTOR PO KOME SMO PREPOZNATLJIVI U SVIJETU..JADNI ONI KOJI CEPRKAJU PO ,,KAMENU TEMELJCU NASE KNJIZEVNOSTI,,,PROTUHE SU U OVOM ZLU VREMENU UDARILE DA SRUSE SVE DA SE DODVORE NISTAVILU KOJE NE ZNA NI GDJE JE KRAGUJEVAC ....SMECE CE OSTATI SMECE.....A POEZIJA DESANKE MAKSIMIVIC CE VJECNO ZIVJETI KAO I ONA .....I HRANITI DUSU KROZ VIJEKOVE ONIH KOJI ZNAJU STA SU PRAVE VRIJEDNOSTI......DESANKA JE VASKRSNULA

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

08.06.2020 05:51

Šta budalama sve može pasti na pamet i šta budale sebi mogu dozvoliti tome se više ni dragi BOG nemože načuditi. I nikad kraja.

ODGOVORITE
Name

Aaaaaa

08.06.2020 09:53

Bas svasta evo sad sam cula na BN radiju da je za stampanje skolskih knjiga pobedila jedna firma iz Hrvatske,pa sta drugo mozemo ocekivati izbacice nam sve iz skolstva....... pa stvarno ko je to dozvolio svaka mu cast

ODGOVORITE
Name

Ne uce se

08.06.2020 10:49

Djeca u svijetu vise uzvisenim vrijednostima. Pa to su danas prosto "shokovi".....

ODGOVORITE
Name

Ko vam je kriv

09.06.2020 18:19

Ima Smrdija svoje nove knjizevnike poput kuradzica, mladica, blagoja, itd.. Neka omladina zna za njih, a za Desu i ostale otom-potom

ODGOVORITE