Судбина предмета из категорије "А", које је МКСЈ прослиједио домаћим правосудним институцијама, је обавијена велом тајне. Нико не зна шта се десило са више од 800 предмета у којима су окончане истраге, а у којима су обрађени углавном злочини над Бошњацима.

- У Тужилаштву БиХ је остало 190 особа са ознаком "А". Остали су предмети прослијеђени осталим тужилаштвима. Нико се не брине за то шта се тамо дешава – правдала се Тадић на посљедњој сједници Дома народа Парламентарне скупштине БиХ.

Умјесто 190 особа које је МКСЈ сврстао у категорију "А", Тужилаштву БиХ је приоритет, примјера ради, процесуирање Сакиба Махмуљина за наводно гранатирање Калиновика, док, с друге стране, за опсаду Горажда, у којој је погинуло више од 4.000 особа, нико није одговарао.

Међу домаћим политичким елитама постоји барем декларативна опредијељеност за европске интеграције, а управо је јачање владавине права, како је казао Сатлер, суштина тог интеграционог процеса. Мијењање постојећег правосудног система, његово темељно реформирање, приоритет је за БиХ и то не само у контексту европског пута. Усвајање новог Закона о ВСТВ-у, који се скрива у ладици ХДЗ-овог министра правде Јосипа Грубеше, требао би бити први корак на том путу.

(Фактор)