Sudbina predmeta iz kategorije "A", koje je MKSJ proslijedio domaćim pravosudnim institucijama, je obavijena velom tajne. Niko ne zna šta se desilo sa više od 800 predmeta u kojima su okončane istrage, a u kojima su obrađeni uglavnom zločini nad Bošnjacima.

- U Tužilaštvu BiH je ostalo 190 osoba sa oznakom "A". Ostali su predmeti proslijeđeni ostalim tužilaštvima. Niko se ne brine za to šta se tamo dešava – pravdala se Tadić na posljednjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Umjesto 190 osoba koje je MKSJ svrstao u kategoriju "A", Tužilaštvu BiH je prioritet, primjera radi, procesuiranje Sakiba Mahmuljina za navodno granatiranje Kalinovika, dok, s druge strane, za opsadu Goražda, u kojoj je poginulo više od 4.000 osoba, niko nije odgovarao.

Među domaćim političkim elitama postoji barem deklarativna opredijeljenost za evropske integracije, a upravo je jačanje vladavine prava, kako je kazao Satler, suština tog integracionog procesa. Mijenjanje postojećeg pravosudnog sistema, njegovo temeljno reformiranje, prioritet je za BiH i to ne samo u kontekstu evropskog puta. Usvajanje novog Zakona o VSTV-u, koji se skriva u ladici HDZ-ovog ministra pravde Josipa Grubeše, trebao bi biti prvi korak na tom putu.

(Faktor)