Книн: Хапшење повезано са бх. инвеститором

Индеx.хр наводи, позивајући се на изворе блиске истрази, да се Римац сумњичи злоупотребу положаја и примање мита од 45 хиљада евра што је у интересу компаније Ц.Е.М.П. која је градила вјетроелектрану код Книна.

Босна и Херцеговина 30.05.2020 | 10:51
Книн: Хапшење повезано са бх. инвеститором

Хрватска полиција јуче је у Доњем Ступнику претресала сједиште бх. компаније Лагер након што су ухапшени предсједник Управе Хрватских шума Крунослав Јакупчић и службеница у Министарству управе Јосипа Римац.

У власништву бх. компаније Лагер је компанија Ц.Е.М.П. која је била инвеститор у вјетропарк Крш – Пађене. Хрватски медији јуче су објавили да је претрес повезан са хапшењем Јакупчића и Римац.

Јосипа Римац је државна секретарица у Министарству управе и бивша градоначелница Книна.

Индеx.хр наводи, позивајући се на изворе блиске истрази, да се Римац сумњичи злоупотребу положаја и примање мита од 45 хиљада евра што је у интересу компаније Ц.Е.М.П. која је градила вјетроелектрану код Книна.

Мирела Холy, бивши посланик ОРаХ-а у Сабору Хрватске, говорила је још 2015. године о радњама у интересу компаније Ц.Е.М.П. Тада је шеф Владе Хрватске био данашњи предсједник Зоран Милановић, а ресорни министар Иван Врдољак.

У фокусу истражилаца наводно је вјетропарк Крш-Пађене између Книна и Грачаца за који је у Хрватска банка за обнову и развој (ХБОР) трговачком друштву Ц.Е.М.П. одобрила кредит у износу од 590 милиона куна.

Јутарњи хр пише да је Европска комисија покренула истрагу због усклађености пројекта изградње вјетроелектране са европским законодавством на подручју заштите природе. Наиме, старе процјене које нису могле бити темељ градње.

Вјетроелектрана Крш - Пађене највећа је у Хрватској и у њу се планира уложити укупно 1,8 милијарди куна.

То је један од неколико великих пројеката у регији групације Лагер из Посушја у власништву Миленка Башића који слови као један од најмоћнијих пословних људи у Босни и Херцеговини.

Миленко Башић, предузетник из Посушја који се бави продајом грађевинских машина и рударске опреме, брат је Ивана Башића који је недавно ухапшен због сумњи у наводне малверзације приликом увоза аутомобила и утаје пореза.

Агенција за избор најменаџера Босне и Херцеговине, југоисточне и средње Европе проглашавала га је за најменаџера БиХ, а компанију Лагер за најкомпанију у бранши.

Јутарњи.хр такође пише да је идеја била да вјетроелектрана Крш - Пађане буде највећа вјетроелектрана у Хрватској, са 142 МW инсталиране снаге, чиме би заузела половину нове квоте.

Пројект вјетроелектране Крш-Пађене Башић је преузео 2012. од двије аустријске компаније које су планирале тада остварити сурадњу с ХЕП-ом, али очито се од тога одустало јер држава у то вријеме није планирала повећати квоту која је била постављена на 400 МW.

Међутим, Влада је тада споменутим измјенама и допунама закона наложила Хрватском оператору преносног састава (ХОПС) да склопи анексе уговора о прикључку на мрежу, што је критериј за вјетроелектране темељем прије потписаног уговора с Хрватским оператором тржишта енергије.

Та хрватска државна компанија, наиме, скупља и исплаћује новац за обновљиве изворе енергије. Они који су склопили уговор с том компанијом, међу којима је и компанија Ц.Е.М.П., тада су се морали прикључити на мрежу.

Прије је то било условљено квалитативним стањем пријеносне мреже, или, пак, могућношћу регулације електроенергетског система.

(Клиx)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Мемо

30.05.2020 11:58

Вази ли она америцка обојена застава из Мостара и за ове?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОН КИХОТ

30.05.2020 12:34

ВЈЕТРЕЊАЧЕ СА "САНЧОМ ПАНСОМ"

ОДГОВОРИТЕ
Name

кмкок

31.05.2020 10:00

Нема криминала без херцеговаца... а и Додини су од тамо поријеклом...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херцеговац

31.05.2020 12:06

Криминал је дио насег фолклора.