Knin: Hapšenje povezano sa bh. investitorom

Index.hr navodi, pozivajući se na izvore bliske istrazi, da se Rimac sumnjiči zloupotrebu položaja i primanje mita od 45 hiljada evra što je u interesu kompanije C.E.M.P. koja je gradila vjetroelektranu kod Knina.

Bosna i Hercegovina 30.05.2020 | 10:51
Knin: Hapšenje povezano sa bh. investitorom

Hrvatska policija juče je u Donjem Stupniku pretresala sjedište bh. kompanije Lager nakon što su uhapšeni predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić i službenica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac.

U vlasništvu bh. kompanije Lager je kompanija C.E.M.P. koja je bila investitor u vjetropark Krš – Pađene. Hrvatski mediji juče su objavili da je pretres povezan sa hapšenjem Jakupčića i Rimac.

Josipa Rimac je državna sekretarica u Ministarstvu uprave i bivša gradonačelnica Knina.

Index.hr navodi, pozivajući se na izvore bliske istrazi, da se Rimac sumnjiči zloupotrebu položaja i primanje mita od 45 hiljada evra što je u interesu kompanije C.E.M.P. koja je gradila vjetroelektranu kod Knina.

Mirela Holy, bivši poslanik ORaH-a u Saboru Hrvatske, govorila je još 2015. godine o radnjama u interesu kompanije C.E.M.P. Tada je šef Vlade Hrvatske bio današnji predsjednik Zoran Milanović, a resorni ministar Ivan Vrdoljak.

U fokusu istražilaca navodno je vjetropark Krš-Pađene između Knina i Gračaca za koji je u Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR) trgovačkom društvu C.E.M.P. odobrila kredit u iznosu od 590 miliona kuna.

Jutarnji hr piše da je Evropska komisija pokrenula istragu zbog usklađenosti projekta izgradnje vjetroelektrane sa evropskim zakonodavstvom na području zaštite prirode. Naime, stare procjene koje nisu mogle biti temelj gradnje.

Vjetroelektrana Krš - Pađene najveća je u Hrvatskoj i u nju se planira uložiti ukupno 1,8 milijardi kuna.

To je jedan od nekoliko velikih projekata u regiji grupacije Lager iz Posušja u vlasništvu Milenka Bašića koji slovi kao jedan od najmoćnijih poslovnih ljudi u Bosni i Hercegovini.

Milenko Bašić, preduzetnik iz Posušja koji se bavi prodajom građevinskih mašina i rudarske opreme, brat je Ivana Bašića koji je nedavno uhapšen zbog sumnji u navodne malverzacije prilikom uvoza automobila i utaje poreza.

Agencija za izbor najmenadžera Bosne i Hercegovine, jugoistočne i srednje Evrope proglašavala ga je za najmenadžera BiH, a kompaniju Lager za najkompaniju u branši.

Jutarnji.hr takođe piše da je ideja bila da vjetroelektrana Krš - Pađane bude najveća vjetroelektrana u Hrvatskoj, sa 142 MW instalirane snage, čime bi zauzela polovinu nove kvote.

Projekt vjetroelektrane Krš-Pađene Bašić je preuzeo 2012. od dvije austrijske kompanije koje su planirale tada ostvariti suradnju s HEP-om, ali očito se od toga odustalo jer država u to vrijeme nije planirala povećati kvotu koja je bila postavljena na 400 MW.

Međutim, Vlada je tada spomenutim izmjenama i dopunama zakona naložila Hrvatskom operatoru prenosnog sastava (HOPS) da sklopi anekse ugovora o priključku na mrežu, što je kriterij za vjetroelektrane temeljem prije potpisanog ugovora s Hrvatskim operatorom tržišta energije.

Ta hrvatska državna kompanija, naime, skuplja i isplaćuje novac za obnovljive izvore energije. Oni koji su sklopili ugovor s tom kompanijom, među kojima je i kompanija C.E.M.P., tada su se morali priključiti na mrežu.

Prije je to bilo uslovljeno kvalitativnim stanjem prijenosne mreže, ili, pak, mogućnošću regulacije elektroenergetskog sistema.

(Klix)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Memo

30.05.2020 11:58

Vazi li ona americka obojena zastava iz Mostara i za ove?

ODGOVORITE
Name

DON KIHOT

30.05.2020 12:34

VJETRENJAČE SA "SANČOM PANSOM"

ODGOVORITE
Name

kmkok

31.05.2020 10:00

Nema kriminala bez hercegovaca... a i Dodini su od tamo porijeklom...

ODGOVORITE
Name

Hercegovac

31.05.2020 12:06

Kriminal je dio naseg folklora.