Угрожено окончање пандемије, опасна одлука Трампа

Свјетски здравствени лидери критиковали су данас одлуку америчког предсједника Доналда Трампа да САД престану да издвајају новац за Свјетску здравствену организацију, наводећи да се тиме угрожавају шансе да се пандемија вируса корона што пре оконча.

Свијет 29.05.2020 | 23:26
Угрожено окончање пандемије, опасна одлука Трампа

Трамп је данас саопштио да ће САД прекинути односе са СЗО и преусмерити средства на друге организације.

Стручњаци поручују да су престрашени и огрочени због најаве америчког предсједника, будући да ће тиме, како наводе, не само одузети ресурсе СЗО који су потребни за вођење борбе, већ да то потенцијално може и да поткопа међународну сарадњу научника, преноси "Тхе Гуардиан".

Директор Лондонске школе за хигијену и тропску медицину и некадашњи шеф канцеларије УН за сиду (УНАИДС), виролог Петер Пиот оцјењује да је престанак финансирања СЗО "опасна, кратковида и политички мотивисана одлука, с потенцијалним последицама по јавно здравље за све земље свијета, било да су богате или сиромашне".

"Пандемија Ковида-19 је највећи глобални здравствени изазов са којим се суочило наше друштво у посљедњих 100 година. Сада нам је СЗО потребна више него икад. Њихова техничка експертиза, смјернице и лидерство помажу државама да примјене оптималне научно засноване стратегије за спречавање и контролу Ковида, што може да нам помогне у будућности", рекао је Пиот, а преноси Блиц.

(Тањуг)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Мр.

29.05.2020 21:57

СЗО броји 2000 запослених а од тога само 50 доктора медицине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јанос

30.05.2020 04:28

Изгледа да је баш стручна та организација, све сами квази стручњаци који би да лагодно живе на страху народа, подршка Трампу да разбуца те лопове

Name

Чувајмо дјецу

29.05.2020 22:22

Помозимо Трампу молитвама, да му Бог да снагу и силу да разбије овај змијарник сзо, који је диригент других налогодаваца, који желе уништење човјечанства. Препоруке, које је давала ова криминална организација, а државе слуге слијепо послушале...биће предмет истраживања у психологији, социологији и другим друштвеним наукама, ако се зауставе. Ако се не зауставе, готови смо...њихове намјере нису здраве ни нормалне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лека

30.05.2020 05:16

Трамп у праву,сатанисти доле

ОДГОВОРИТЕ
Name

Азем

30.05.2020 09:13

Четири коментара и сви су про-Трумп. Најбољи показатељ стања свијести, идеолошке оријентације и интелектуалног нивоа читалаца овог портала. Жалосно до зла бога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јее

30.05.2020 20:47

Директор СЗО није доктор,бивши чобанин из Етиопије.Уз све дужно поштовање чобана,није лак посао,али није ни да буде директор СЗО

ОДГОВОРИТЕ