Ugroženo okončanje pandemije, opasna odluka Trampa

Svjetski zdravstveni lideri kritikovali su danas odluku američkog predsjednika Donalda Trampa da SAD prestanu da izdvajaju novac za Svjetsku zdravstvenu organizaciju, navodeći da se time ugrožavaju šanse da se pandemija virusa korona što pre okonča.

Svijet 29.05.2020 | 23:26
Ugroženo okončanje pandemije, opasna odluka Trampa

Tramp je danas saopštio da će SAD prekinuti odnose sa SZO i preusmeriti sredstva na druge organizacije.

Stručnjaci poručuju da su prestrašeni i ogročeni zbog najave američkog predsjednika, budući da će time, kako navode, ne samo oduzeti resurse SZO koji su potrebni za vođenje borbe, već da to potencijalno može i da potkopa međunarodnu saradnju naučnika, prenosi "The Guardian".

Direktor Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu i nekadašnji šef kancelarije UN za sidu (UNAIDS), virolog Peter Piot ocjenjuje da je prestanak finansiranja SZO "opasna, kratkovida i politički motivisana odluka, s potencijalnim posledicama po javno zdravlje za sve zemlje svijeta, bilo da su bogate ili siromašne".

"Pandemija Kovida-19 je najveći globalni zdravstveni izazov sa kojim se suočilo naše društvo u posljednjih 100 godina. Sada nam je SZO potrebna više nego ikad. Njihova tehnička ekspertiza, smjernice i liderstvo pomažu državama da primjene optimalne naučno zasnovane strategije za sprečavanje i kontrolu Kovida, što može da nam pomogne u budućnosti", rekao je Piot, a prenosi Blic.

(Tanjug)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Mr.

29.05.2020 23:57

SZO broji 2000 zaposlenih a od toga samo 50 doktora medicine.

ODGOVORITE
Name

Janos

30.05.2020 06:28

Izgleda da je baš stručna ta organizacija, sve sami kvazi stručnjaci koji bi da lagodno žive na strahu naroda, podrška Trampu da razbuca te lopove

Name

Čuvajmo djecu

30.05.2020 00:22

Pomozimo Trampu molitvama, da mu Bog da snagu i silu da razbije ovaj zmijarnik szo, koji je dirigent drugih nalogodavaca, koji žele uništenje čovječanstva. Preporuke, koje je davala ova kriminalna organizacija, a države sluge slijepo poslušale...biće predmet istraživanja u psihologiji, sociologiji i drugim društvenim naukama, ako se zaustave. Ako se ne zaustave, gotovi smo...njihove namjere nisu zdrave ni normalne.

ODGOVORITE
Name

Leka

30.05.2020 07:16

Tramp u pravu,satanisti dole

ODGOVORITE
Name

Azem

30.05.2020 11:13

Četiri komentara i svi su pro-Trump. Najbolji pokazatelj stanja svijesti, ideološke orijentacije i intelektualnog nivoa čitalaca ovog portala. Žalosno do zla boga.

ODGOVORITE
Name

jee

30.05.2020 22:47

Direktor SZO nije doktor,bivši čobanin iz Etiopije.Uz sve dužno poštovanje čobana,nije lak posao,ali nije ni da bude direktor SZO

ODGOVORITE