„Електрокрајина“ изгубила податке због Шкрбићевог зета

„Електрокрајина“ мјесецима нема приступ подацима о потрошњи струје за више десетина хиљада предузећа и домаћинстава јер им је база података остала „закључана“ након што су посао даљинског очитавања бројила пребацили са компаније „Нитес“ на фирму „Дwелт“, открива портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 28.05.2020 | 22:52
„Електрокрајина“ изгубила податке због Шкрбићевог зета

Пребацивање уносног посла контроле система за очитавање, од фаворита Секе Кузмановић до фирме зета Ранка Шрбића, бившег министра здравља и кума Милорада Додика, резултирало је тиме да највеће дистрибутивно предузеће у Републици Српској нема приступ систему у који је уложило милионе марака. Управа је као изговор користила корона вирус да позове потрошаче да сами очитају бројила. 

АММ систем (Аутоматед Метер Манагемент), односно аутоматско управљање бројилима потрошње уведен је у „Електрокрајину“ 2009. године.

Тај систем подразумјева АММ систем софтвера којим се контролишу инсталирана интелигентна бројила потрошње електричне енергије чији се број из године у годину повећава. Процјена је да је таквих бројила на подручју које контролише „Електрокрајина“ око 33.000.

Деценију систем одржава и контролише компанија „Нитес“ која је на томе, све до прошле године, убирала милионе од „Електрокрајине“. По доласку на мјесто вршиоца дужности директора „Електрокрајине“ Драган Чавић одлучује се тај посао пребаци фирми „Дwелт“, у власништву Стефана Крнете, зета Ранка Шкрбића и партнера компаније „Проинтер ИТСС“.

Као разлог за промјену пословног партнера Чавић наводи неизвршење обавеза из уговора. „Нитес“ губи тендер и заузврат одбија уступити приступне кодове за софтвер, чиме „закључава“ базу којој електродистрибутивно предузеће више нема приступ. „Нитес“ своју одлуку правда „интелектуалним власништвом“, те нестручношћу „Дwелта“ да приступи подацима за чију контролу је добио тендер.

„Нитес“: Недамо изворни код, „Дwелт“ нема адекватно знање

У компанији „Нитес“ потврђују информације ЦАПИТАЛ-а да су обуставили сарадњу са „Електрокрајином“ по питању одржавања АММ система.

Истичу да су пионири у развоју АММ система у региону и да су са „Електрокрајином“ већ 2009. почели сарадњу у оквиру ЕБРД пројекта за развој и модернизацију дистрибутивне мреже.

Додају да је тај пројекат након двије године проширен средствима ЕИБ-а, те је укупно у систем интегрисано око 33.000 бројила.

По истеку гарантног рока, „Електрокрајина“ по Закону о јавним набавкама за услуге одржавања система ангажује „Нитес“, све до прошле године.

„Од јуна 2019. године, када је истекао посљедњи уговор о одржавању, „Нитес“ је про-боно вршио услуге одржавања и техничке подршке, све до почетка марта 2020. године, када је „Електрокрајина“ потписала уговор са другим добављачем. Од тог тренутка „Нитес“ нема пословну релацију са „Електрокрајином““, наводе у компанији „Нитес“.

У „Нитесу“ тврде да су сви приступни подаци у посједу „Електрокрајине“, као и техничка и корисничка документација.

„Додатно, на захтјев „Електрокрајине“ смо прије неких 15-ак дана поново доставили документацију, приступне шифре и објашњења топологије самог система. Оно што није и не може бити предмет преноса је изворни код система, који је интелектуално власништво „Нитеса“ и то „Електрокрајина“ и не спори“, истичу у „Нитесу“. 

Управо изворни код система је кључни проблем.

У „Нитесу“  не пропуштају прилику да баце рукавицу у лице конкуренцији,  претпостављајући да новоизабрани пружалац услуге одржавања АММ система „нема адекватно знање за вршење техничке подршке систему и стога долази до застоја у раду“.

„Наиме, несхватљиво је да упркос свјетској пракси да одржавање софтверских система ради или сам произвођач система или фирма која је ауторизована од стране произвођача, имамо случај да „Електрокрајина“ за услуге пружања техничке подршке и одржавања изабере компанију која није ни произвођач, ни ауторизовани партнер. Таквом одлуком се и довело у ситуацију да постоје проблеми у оперативном раду система који је у реалној експлоатацији више од 10 година“, закључују у „Нитесу“.

„Нитес“ у Бањалуци послује од 2007. године и сваке године биљежи вишемилионски приход. Најбоље  су пословали 2013. и 2014. године када су имали приходе од преко 20 милиона.

Према сазнањима ЦАПИТАЛ-а у „Нитесу“ је запослен један од синова Секе Кузмановић, бивше директорице „Електрокрајине“, која је на челу тог предузећа била осам година.

Само у другом мандату Кузмановићева је за услуге „Нитесу“ исплатила више од 1,6 милиона КМ.

Набавка услуга „Нитеса“ провођена је преговарачким путем без објаве обавјештења о набавци, а као оправдање наведени су „технички разлози“ због којих се уговор може додијелити само одређеном добављачу, те разлози који се односе на заштиту ексклузивних права.

Све је, наравно, било „у складу са Законом о јавним набавкама БиХ“

Уговори „Електрокрајине“ са „Нитесом“ у периоду 2015-2018. година видљиви су у табели, док вриједности ранијих уговора, од 2009. до 2015. године, нисмо успјели сазнати.

Сека Кузмановић неће о детаљима

Бивша директорица „Електрокрајине“ Сека Кузмановић рекла је да није упућена у дешавања у бившем предузећу од како је отишла у пензију прошле године, те да не може ништа да коментарише у вези са „Нитесом“.

„Могу рећи да сам имала добру сарадњу са „Нитесом“ и ништа друго“, истакла је кратко Кузмановићева.

Чавић: Очитавања непоуздана, а 30 одсто бројила није уопште очитавано

В.д. директора „Електрокрајине“ Драган Чавић рекао је за ЦАПИТАЛ да је по доласку на чело тог предузећа обуставио исплате „Нитесу“ због проблема у очитавању бројила.

На наше питање о блокади система, признао је да „Електрокрајина“ нема приступ бази података и даљинском очитавању. 

„Никоме неће бити плаћено док се систем не стави у функцију. Истина је да су онемогућили приступ. Још прошле године када сам дошао, обуставио сам плаћања зато што су постојали огромни проблеми у очитавању. У просјеку око 30 одсто бројила није уопште очитавано па сам дао налог да се изврши експертиза и утврђено је да, и за оно што је очитано, подаци нису поуздани“, тврди Чавић.

Додаје да је потом обавијестио „Нитес“ о свему и да су покушали да нађу рјешење, али да у томе нису успјели.

„Послије тога је расписан тендер, јавни поступак проведен, не знам како се зове фирма која је то добила сада и они не могу да приступе софтверу. Не знам како је то рађено, интелелектуално власништво је врло проблематично, база података и наши подаци не могу бити интелектуално власништво софтверске куће“, истиче Чавић.

Он каже да је новим уговором дефинисао да сваки мјесец именовано лице изврши надзор, те ако не постоје подаци, нема плаћања изабраној фирми, „довиђења“, каже Чавић.

„Док се не изврши надзор нема плаћања, то је клаузула у новом уговору. За услуге очитавања даљинских бројила „Нитесу“ је плаћано 47.000 КМ мјесечно. Не плаћам ја то од прошле године, у облигационом смислу уговор постоји, међутим дао сам рекламације и образложио због чега нам је то неприхватљиво. Свако своју одговорност носи, ја имам проблем и рјешавам га“, наглашава Чавић.

Каже да је интелектуално власништво и софтвер разлог зашто „Нитес“ неда новој фирми да приступи систему.

„Многе ствари смо рашчистили, али је јасно да нема могућности да се проблем ријеши. Нашли смо алтернативна рјешења и скинућемо ми њих с дневног реда, али нема више као што је било“, рекао је Чавић.

На Чавићеве тврдње да је обустављено плаћање „Нитесу“, у тој фирми одговарају да „никакве обуставе плаћања или тужбе нису предмет пословних односа „Електрокрајине“ и „Нитеса“, а поштовање уговора је вишеструко потврђено од стране менаџмента „Електрокрајине“ кроз записнике и референтна писма“.

На оптужбе да су очитања била непоуздана, у „Нитесу“ признају да је то могуће, али не због њих, већ, како наводе, због мреже „Електрокрајине“.

„АММ систем подразумијева пренос података, између осталог, путем електроенергетске мреже. Обзиром на квалитет и стање појединих сегмената мреже „Електрокрајине“, те типа бројила и врсте комуникације са бројилом, тај пренос није увијек стабилан и може доћи до неочитаних података са бројила“, наводе у „Нитесу“.

„Дwелт“ резултат Додиковог и Шкрбићевог похода на енергетски сектор

Чавић је рекао да не зна која фирма је ове године добила посао даљинског очитавања бројила, који „Електрокрајину“ кошта годишње више од пола милиона КМ, али сазнајемо да је то „Дwелт“.

Уговор о техничкој подршци и одржавању АММ система са конзорцијумом „Дwелт“ и „Сириус 2010“ склопљен је 26. фебруара ове године. „Електрокрајина“ ће им за тај посао платити 497.988 КМ без ПДВ-а у идућих годину дана.

Занимљиво је да је тендер за тај посао расписан 28. августа прошле године, а рок за пријаву понуђача је са 23. септембра помјеран неколико пута, све до краја новембра 2019. године, када су отворене понуде.

Истовремено, у септембру, „Дwелт“ је озваничио сарадњу са „Проинтером“ како би заједно могли да раде „на пројектима дигиталне трансформације енергетског сектора“.

Затим се у новембру затвара тендер „Електрокрајине“, а њихова понуда оцјењена је прихватљивом.

„Дwелт“ је компанија Стефана Крнете, зета бившег СНСД-овог министра здравља и данашњег декана Медицинског факултета Бањалука Ранка Шкрбића.

Фирма „Дwелт“ основана је 2015. године, исте године када је основан и „Проинтер“ и те године је биљежила добит од свега 1.153 КМ, али је раст профита убрзо дошао.

Ова година би требала да буде још успјешнија за новог ИТ фаворита власти у Српској јер је управо са „Дwелтом“, без тендера, „Електропривреда Републике Српске“ склопила посао од чак 12,3 милиона КМ за софтверску платформу за подршку снабдијевању електричном енергијом за 500.000 потрошача.

Поред тога, ЕРС је купила од фирме „Дwелт“ и софтвер за обрачун струје, што је урађено такође без расписивања тендера и због „хитности и изузетне важности“.

(Цапитал)

Коментари / 36

Оставите коментар
Name

Деба

28.05.2020 21:07

Кум Ранко је ојадио овај народ него сви непријатељи с поцетка 19-ог вијека, сјеме му се затрло!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ухх

28.05.2020 21:34

Ко са папцима тикве сади од главу му се разбиле.

Name

Лаз

28.05.2020 22:33

Сељачкој популацији одговарају сељачки вође. Крај приче.

Name

Бањалуцанка

29.05.2020 03:28

Ниста није битно само да Додова дјеца имају да зиве за насу није битно

Name

Питање Предсједници:

29.05.2020 04:35

До када цемо се борити са Милокрадом и његовим кумицима, сестрицима и *ицицима? До када цемо цамити у мраку незнања, неморала и опсте отимацине?

Name

ШКРБЧЕ

29.05.2020 04:50

Шкрбче је ојадио здравствени сектор и из њега исисао све што се могло исисати, и сада је узео да деља енергетски сектор. Једна била златна кока док је било пара и задуживања, а друга ће сада постати. Нека нам је са срећом, глупи гласачи-бирачи.... и на крају отирачи

Name

скрбиц и зетови

29.05.2020 05:00

Гдје нагазимо ту трава не расте. Узор нам је главни кум.

Name

РАСПУЦХИН

29.05.2020 06:09

"Деба" , Није коректно нападати само "кума" Ранка када је читав систем труо. Јавна је тајна да неки од запосленика "Електро-Крајине" намјештају бројила да некима , тј. подобнима , показују мању потрошњу ел. енергије а другима , тј. онима који нису подобни , намјештају да показује више. И та "даљинска" бројила , као и она старије производње , иду на "баждарење" у "Електро-Крајину" а прије тога га је "баждарио" произвођач (знамо да их производи фирма блиска властима). Нема НЕЗАВИСНЕ установе која би се бавила тим послом а преко тога прелазе и тзв. "Агенција" из Требиња као и ЕУ иако смо дио јединственог тржишта па би требали важити сви услови за потрошаче као и у ЕУ. Све ово знају сви запослени у систему али они ту "само раде".

Name

ре

29.05.2020 06:20

Има ли у РС и једна фирма која ради и има профит а да није није блиска властима све су то странацко,родјацко кумовске фирме и све имају само један циљ намјестање тендера и пљацка

Name

Нада

29.05.2020 07:29

У РС нема довољно затвора да се у њих сместе сви они који су то заслужили. Зато им треба дати у руке мотику, крамп, лопату, метлу па да очисте и фино угланцају Републику Српску.

Name

Ре

29.05.2020 09:42

Важно је да су бројила српска, предузеће српско, електро привреда српска,...етц ,ми смо за идеале гинули. Можеш само замислити да је ситуација другачија, па гдје би нам био крај пу пу пу не могу ни замислити.

Name

Чава Љига

28.05.2020 21:10

Чава Љига одрадио посао за онога ко га поставио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нико

28.05.2020 21:11

Тако то иде да стварима које су ентитетске биле а сад су приватне и беру паре . У принципу продали су сами себи. Гдје ту патриотисам

ОДГОВОРИТЕ
Name

дака

28.05.2020 21:18

Ланацо је најбоља ит фирма остали су смешни

ОДГОВОРИТЕ
Name

бака

28.05.2020 21:56

Ланацо дигитална трансформација, у задњи неколико година им је отишло око 100 људи. И не било којих. Да је тамо добро, људи не би одлазили.

Name

ре бака

29.05.2020 06:24

Људи це одлазити и кад би им дао најбоље услове и плате 3000 км.Није све у плати и новцу просто средина тјера људе криминал,корупција несигурност правна политицка и сваке друге врсте .Градови у Њемацкој нуде много веце перспективе за зивот него каљуге по РС и БИХ.И јос несто највисе исељавају они који имају највеце плате,сиротиња и необразовани њима је добро и овако само да не пуца

Name

ре ре бака

29.05.2020 07:22

Наравно да није све у плати и новцу. Неки одлазе и због плате, а неки због понизавајуцег полозаја радника. Али вецина радника која је отисла из Ланаца је остала у РС/БиХ прелазећи у друге домаце фирме гдје се цијене прије свега као људи, па онда као струцњаци

Name

Миромо

28.05.2020 21:22

Очекивано: Покушат че да сакрију пљачку и птуђене милијстде натода

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.05.2020 21:27

Народ це опет за њих гласати, дзаба указивање на лоповлуке. Народ је неоправљиво глуп!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бонибон

28.05.2020 21:48

Шта рећи, чава, Сребреница, дwелт, срамота, брука, јадан смо ми народ, све је јасно, шкрбић ранко, драган чавић,дил, класични, али неће тако лако проћи, полако, одговара ће за сва недјела, која су начинили српском роду! Доста је било,продаје, и срамоте, одговараћете, народу! То су људи, без морала, и части, ближи се крај, и новембар!

Name

реплика

29.05.2020 06:07

Ајде Бонибон реци гдје ,кад и коме це одговарат и дали је икад ико одговарао за било ста. Није и неце ех друго је ако мислис на оном другом свијету да це одговарат ал то се непика.Тамо од нас нико никог неце видјети ни писат му овако реплике и коментаре.По правилу би требало гдје си злоцин направио ту и одговарај и буди казњен.

Name

Здрава логика

28.05.2020 22:00

Како може бити неко одговоран за податке, а да тим подацима никад није ни приступио јер му није дозвољено

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правник

28.05.2020 22:01

Како је могуће да Електрокрајина не располаже својим подацима него тај Нотес. Ко је уопште и кад потписао тако штетан уговор за Електрокрајину, тај треба одговарати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Граматичар

28.05.2020 22:35

Није Нотес него Нитес. Ако они располажу подацима на основу катастрофалног уговора, онда нико други и не може прићи подацима. Па ни Елктрокрајина

Name

Јинг јанг

28.05.2020 22:29

Мала бара ,пуно крокодила.Нема везе народ плаца и кад "офрљоке"наплацују.Само ми није јасно има ли краја проклетињи?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.05.2020 05:46

Болесници којима нема помоци. То је дг овог друства.

Name

Обицан цовјек

28.05.2020 23:01

Само крадете од постеног народа

ОДГОВОРИТЕ
Name

100-ЊАК МИЛИОНА

28.05.2020 23:48

НИСТА И НЕ РАДЕ САМО СМИСЉАЈУ НА КОЈУ НАЦИН УЗЕТИ ПАРЕ ОД НАРОДА (ОВАЦА) ? ТО СВАКАКО МИ ПЛАЦАМО ПРИЛИКОМ УПЛАТЕ РАЦУНА ЗА СТРУЈИ ! СКРБИЦ УНИСТИО ЗДРАВСТВО ПА ПРЕСАО НА ЕЛЕКТРОПРИВРЕДУ, ЗАВРСИЦЕ КАО И ЗДРАВСТВО СТИМ ДА ЦЕ ОН БИТИ ПУНИЈИ ЗА КОЈИ ПАР СТОТИНА МИЛИОНА , ЛАКУ НОЦ - ТАМА ЈЕ ОДАВНО САМО ДА ЗАЦРНИ ДО КРАЈА......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

29.05.2020 05:31

У ел дистрибуција сви краду, од радника, директора па до грађана којима су ти радници продавали уређаје за крађу струје а да не причам о власти која из свих државних фирми извлачи поно новца...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

29.05.2020 05:48

Зато их народ зове секта чувају своје лоповлуке интересе и нико ништа не смије рећи десит ће се задес

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

29.05.2020 05:55

Стари папак изабрао нову фирму јер му она висе даје у падзе, познат је Цава љигавац

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прика

29.05.2020 07:01

А нама прекјуце промјенисе бројило,ским је бијељинска дистрибуција усла у дил.ни досад нису оцитавали како треба ,,увјек висе,,ста це сад бити кад вецина народа незна ни оцитат бројило.докле цемо зивјет постеноДОКЛЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клептократија

29.05.2020 07:55

Какав софтвер какви бакараци, треба као и у цијелом нормалном свијету увести оцитавање бројила једном годисње, мјесецно се плаца неки просјек а у току године се једном сведу рацуни и сви задовољни или имас претплате или требас несто ситно доплатити. Код нас је све наопако јбг. Када цујем Електрокрајина, "одрзавање" софтвера и милионе КМ у истој реценици дигне ми се коса на глави, па није софтвер бандера дрвена која кисне и гније, турбина на централи или неки дизел генератор па да му треба милионско годисње одрзавање, смијурија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Њемачка

29.05.2020 08:09

Мени стигао рачун за струју као да је породица живјела у кући, а одавно смо побјегли од СНСД мафије и сарадника у Њемачку тако да је кућа празна. Потрошња била увијек 0 а сада одједном као да смо тамо. Изгледа како не могу очитавати па упишу број напамет, како стигну. Не можеш од лопова ни у Њемачку побјећи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

29.05.2020 13:58

Чувај рачуне, усликај бројило и немој плаћати. Све то на крају дај адвокату приправнику и има да их разбуца.

Name

Опа

29.05.2020 17:21

Треба затворити Висковица

ОДГОВОРИТЕ