„Elektrokrajina“ izgubila podatke zbog Škrbićevog zeta

„Elektrokrajina“ mjesecima nema pristup podacima o potrošnji struje za više desetina hiljada preduzeća i domaćinstava jer im je baza podataka ostala „zaključana“ nakon što su posao daljinskog očitavanja brojila prebacili sa kompanije „Nites“ na firmu „Dwelt“, otkriva portal CAPITAL.

Republika Srpska 28.05.2020 | 22:52
„Elektrokrajina“ izgubila podatke zbog Škrbićevog zeta

Prebacivanje unosnog posla kontrole sistema za očitavanje, od favorita Seke Kuzmanović do firme zeta Ranka Šrbića, bivšeg ministra zdravlja i kuma Milorada Dodika, rezultiralo je time da najveće distributivno preduzeće u Republici Srpskoj nema pristup sistemu u koji je uložilo milione maraka. Uprava je kao izgovor koristila korona virus da pozove potrošače da sami očitaju brojila. 

AMM sistem (Automated Meter Management), odnosno automatsko upravljanje brojilima potrošnje uveden je u „Elektrokrajinu“ 2009. godine.

Taj sistem podrazumjeva AMM sistem softvera kojim se kontrolišu instalirana inteligentna brojila potrošnje električne energije čiji se broj iz godine u godinu povećava. Procjena je da je takvih brojila na području koje kontroliše „Elektrokrajina“ oko 33.000.

Deceniju sistem održava i kontroliše kompanija „Nites“ koja je na tome, sve do prošle godine, ubirala milione od „Elektrokrajine“. Po dolasku na mjesto vršioca dužnosti direktora „Elektrokrajine“ Dragan Čavić odlučuje se taj posao prebaci firmi „Dwelt“, u vlasništvu Stefana Krnete, zeta Ranka Škrbića i partnera kompanije „Prointer ITSS“.

Kao razlog za promjenu poslovnog partnera Čavić navodi neizvršenje obaveza iz ugovora. „Nites“ gubi tender i zauzvrat odbija ustupiti pristupne kodove za softver, čime „zaključava“ bazu kojoj elektrodistributivno preduzeće više nema pristup. „Nites“ svoju odluku pravda „intelektualnim vlasništvom“, te nestručnošću „Dwelta“ da pristupi podacima za čiju kontrolu je dobio tender.

„Nites“: Nedamo izvorni kod, „Dwelt“ nema adekvatno znanje

U kompaniji „Nites“ potvrđuju informacije CAPITAL-a da su obustavili saradnju sa „Elektrokrajinom“ po pitanju održavanja AMM sistema.

Ističu da su pioniri u razvoju AMM sistema u regionu i da su sa „Elektrokrajinom“ već 2009. počeli saradnju u okviru EBRD projekta za razvoj i modernizaciju distributivne mreže.

Dodaju da je taj projekat nakon dvije godine proširen sredstvima EIB-a, te je ukupno u sistem integrisano oko 33.000 brojila.

Po isteku garantnog roka, „Elektrokrajina“ po Zakonu o javnim nabavkama za usluge održavanja sistema angažuje „Nites“, sve do prošle godine.

„Od juna 2019. godine, kada je istekao posljednji ugovor o održavanju, „Nites“ je pro-bono vršio usluge održavanja i tehničke podrške, sve do početka marta 2020. godine, kada je „Elektrokrajina“ potpisala ugovor sa drugim dobavljačem. Od tog trenutka „Nites“ nema poslovnu relaciju sa „Elektrokrajinom““, navode u kompaniji „Nites“.

U „Nitesu“ tvrde da su svi pristupni podaci u posjedu „Elektrokrajine“, kao i tehnička i korisnička dokumentacija.

„Dodatno, na zahtjev „Elektrokrajine“ smo prije nekih 15-ak dana ponovo dostavili dokumentaciju, pristupne šifre i objašnjenja topologije samog sistema. Ono što nije i ne može biti predmet prenosa je izvorni kod sistema, koji je intelektualno vlasništvo „Nitesa“ i to „Elektrokrajina“ i ne spori“, ističu u „Nitesu“. 

Upravo izvorni kod sistema je ključni problem.

U „Nitesu“  ne propuštaju priliku da bace rukavicu u lice konkurenciji,  pretpostavljajući da novoizabrani pružalac usluge održavanja AMM sistema „nema adekvatno znanje za vršenje tehničke podrške sistemu i stoga dolazi do zastoja u radu“.

„Naime, neshvatljivo je da uprkos svjetskoj praksi da održavanje softverskih sistema radi ili sam proizvođač sistema ili firma koja je autorizovana od strane proizvođača, imamo slučaj da „Elektrokrajina“ za usluge pružanja tehničke podrške i održavanja izabere kompaniju koja nije ni proizvođač, ni autorizovani partner. Takvom odlukom se i dovelo u situaciju da postoje problemi u operativnom radu sistema koji je u realnoj eksploataciji više od 10 godina“, zaključuju u „Nitesu“.

„Nites“ u Banjaluci posluje od 2007. godine i svake godine bilježi višemilionski prihod. Najbolje  su poslovali 2013. i 2014. godine kada su imali prihode od preko 20 miliona.

Prema saznanjima CAPITAL-a u „Nitesu“ je zaposlen jedan od sinova Seke Kuzmanović, bivše direktorice „Elektrokrajine“, koja je na čelu tog preduzeća bila osam godina.

Samo u drugom mandatu Kuzmanovićeva je za usluge „Nitesu“ isplatila više od 1,6 miliona KM.

Nabavka usluga „Nitesa“ provođena je pregovaračkim putem bez objave obavještenja o nabavci, a kao opravdanje navedeni su „tehnički razlozi“ zbog kojih se ugovor može dodijeliti samo određenom dobavljaču, te razlozi koji se odnose na zaštitu ekskluzivnih prava.

Sve je, naravno, bilo „u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH“

Ugovori „Elektrokrajine“ sa „Nitesom“ u periodu 2015-2018. godina vidljivi su u tabeli, dok vrijednosti ranijih ugovora, od 2009. do 2015. godine, nismo uspjeli saznati.

Seka Kuzmanović neće o detaljima

Bivša direktorica „Elektrokrajine“ Seka Kuzmanović rekla je da nije upućena u dešavanja u bivšem preduzeću od kako je otišla u penziju prošle godine, te da ne može ništa da komentariše u vezi sa „Nitesom“.

„Mogu reći da sam imala dobru saradnju sa „Nitesom“ i ništa drugo“, istakla je kratko Kuzmanovićeva.

Čavić: Očitavanja nepouzdana, a 30 odsto brojila nije uopšte očitavano

V.d. direktora „Elektrokrajine“ Dragan Čavić rekao je za CAPITAL da je po dolasku na čelo tog preduzeća obustavio isplate „Nitesu“ zbog problema u očitavanju brojila.

Na naše pitanje o blokadi sistema, priznao je da „Elektrokrajina“ nema pristup bazi podataka i daljinskom očitavanju. 

„Nikome neće biti plaćeno dok se sistem ne stavi u funkciju. Istina je da su onemogućili pristup. Još prošle godine kada sam došao, obustavio sam plaćanja zato što su postojali ogromni problemi u očitavanju. U prosjeku oko 30 odsto brojila nije uopšte očitavano pa sam dao nalog da se izvrši ekspertiza i utvrđeno je da, i za ono što je očitano, podaci nisu pouzdani“, tvrdi Čavić.

Dodaje da je potom obavijestio „Nites“ o svemu i da su pokušali da nađu rješenje, ali da u tome nisu uspjeli.

„Poslije toga je raspisan tender, javni postupak proveden, ne znam kako se zove firma koja je to dobila sada i oni ne mogu da pristupe softveru. Ne znam kako je to rađeno, intelelektualno vlasništvo je vrlo problematično, baza podataka i naši podaci ne mogu biti intelektualno vlasništvo softverske kuće“, ističe Čavić.

On kaže da je novim ugovorom definisao da svaki mjesec imenovano lice izvrši nadzor, te ako ne postoje podaci, nema plaćanja izabranoj firmi, „doviđenja“, kaže Čavić.

„Dok se ne izvrši nadzor nema plaćanja, to je klauzula u novom ugovoru. Za usluge očitavanja daljinskih brojila „Nitesu“ je plaćano 47.000 KM mjesečno. Ne plaćam ja to od prošle godine, u obligacionom smislu ugovor postoji, međutim dao sam reklamacije i obrazložio zbog čega nam je to neprihvatljivo. Svako svoju odgovornost nosi, ja imam problem i rješavam ga“, naglašava Čavić.

Kaže da je intelektualno vlasništvo i softver razlog zašto „Nites“ neda novoj firmi da pristupi sistemu.

„Mnoge stvari smo raščistili, ali je jasno da nema mogućnosti da se problem riješi. Našli smo alternativna rješenja i skinućemo mi njih s dnevnog reda, ali nema više kao što je bilo“, rekao je Čavić.

Na Čavićeve tvrdnje da je obustavljeno plaćanje „Nitesu“, u toj firmi odgovaraju da „nikakve obustave plaćanja ili tužbe nisu predmet poslovnih odnosa „Elektrokrajine“ i „Nitesa“, a poštovanje ugovora je višestruko potvrđeno od strane menadžmenta „Elektrokrajine“ kroz zapisnike i referentna pisma“.

Na optužbe da su očitanja bila nepouzdana, u „Nitesu“ priznaju da je to moguće, ali ne zbog njih, već, kako navode, zbog mreže „Elektrokrajine“.

„AMM sistem podrazumijeva prenos podataka, između ostalog, putem elektroenergetske mreže. Obzirom na kvalitet i stanje pojedinih segmenata mreže „Elektrokrajine“, te tipa brojila i vrste komunikacije sa brojilom, taj prenos nije uvijek stabilan i može doći do neočitanih podataka sa brojila“, navode u „Nitesu“.

„Dwelt“ rezultat Dodikovog i Škrbićevog pohoda na energetski sektor

Čavić je rekao da ne zna koja firma je ove godine dobila posao daljinskog očitavanja brojila, koji „Elektrokrajinu“ košta godišnje više od pola miliona KM, ali saznajemo da je to „Dwelt“.

Ugovor o tehničkoj podršci i održavanju AMM sistema sa konzorcijumom „Dwelt“ i „Sirius 2010“ sklopljen je 26. februara ove godine. „Elektrokrajina“ će im za taj posao platiti 497.988 KM bez PDV-a u idućih godinu dana.

Zanimljivo je da je tender za taj posao raspisan 28. avgusta prošle godine, a rok za prijavu ponuđača je sa 23. septembra pomjeran nekoliko puta, sve do kraja novembra 2019. godine, kada su otvorene ponude.

Istovremeno, u septembru, „Dwelt“ je ozvaničio saradnju sa „Prointerom“ kako bi zajedno mogli da rade „na projektima digitalne transformacije energetskog sektora“.

Zatim se u novembru zatvara tender „Elektrokrajine“, a njihova ponuda ocjenjena je prihvatljivom.

„Dwelt“ je kompanija Stefana Krnete, zeta bivšeg SNSD-ovog ministra zdravlja i današnjeg dekana Medicinskog fakulteta Banjaluka Ranka Škrbića.

Firma „Dwelt“ osnovana je 2015. godine, iste godine kada je osnovan i „Prointer“ i te godine je bilježila dobit od svega 1.153 KM, ali je rast profita ubrzo došao.

Ova godina bi trebala da bude još uspješnija za novog IT favorita vlasti u Srpskoj jer je upravo sa „Dweltom“, bez tendera, „Elektroprivreda Republike Srpske“ sklopila posao od čak 12,3 miliona KM za softversku platformu za podršku snabdijevanju električnom energijom za 500.000 potrošača.

Pored toga, ERS je kupila od firme „Dwelt“ i softver za obračun struje, što je urađeno takođe bez raspisivanja tendera i zbog „hitnosti i izuzetne važnosti“.

(Capital)

Komentari / 36

Ostavite komentar
Name

Deba

28.05.2020 23:07

Kum Ranko je ojadio ovaj narod nego svi neprijatelji s pocetka 19-og vijeka, sjeme mu se zatrlo!

ODGOVORITE
Name

Uhh

28.05.2020 23:34

Ko sa papcima tikve sadi od glavu mu se razbile.

Name

Laz

29.05.2020 00:33

Seljačkoj populaciji odgovaraju seljački vođe. Kraj priče.

Name

Banjalucanka

29.05.2020 05:28

Nista nije bitno samo da Dodova djeca imaju da zive za nasu nije bitno

Name

Pitanje Predsjednici:

29.05.2020 06:35

Do kada cemo se boriti sa Milokradom i njegovim kumicima, sestricima i *icicima? Do kada cemo camiti u mraku neznanja, nemorala i opste otimacine?

Name

ŠKRBČE

29.05.2020 06:50

Škrbče je ojadio zdravstveni sektor i iz njega isisao sve što se moglo isisati, i sada je uzeo da delja energetski sektor. Jedna bila zlatna koka dok je bilo para i zaduživanja, a druga će sada postati. Neka nam je sa srećom, glupi glasači-birači.... i na kraju otirači

Name

skrbic i zetovi

29.05.2020 07:00

Gdje nagazimo tu trava ne raste. Uzor nam je glavni kum.

Name

RASPUCHIN

29.05.2020 08:09

"Deba" , Није коректно нападати само "кума" Ранка када је читав систем труо. Јавна је тајна да неки од запосленика "Електро-Крајине" намјештају бројила да некима , тј. подобнима , показују мању потрошњу ел. енергије а другима , тј. онима који нису подобни , намјештају да показује више. И та "даљинска" бројила , као и она старије производње , иду на "баждарење" у "Електро-Крајину" а прије тога га је "баждарио" произвођач (знамо да их производи фирма блиска властима). Нема НЕЗАВИСНЕ установе која би се бавила тим послом а преко тога прелазе и тзв. "Агенција" из Требиња као и ЕУ иако смо дио јединственог тржишта па би требали важити сви услови за потрошаче као и у ЕУ. Све ово знају сви запослени у систему али они ту "само раде".

Name

re

29.05.2020 08:20

Ima li u RS i jedna firma koja radi i ima profit a da nije nije bliska vlastima sve su to stranacko,rodjacko kumovske firme i sve imaju samo jedan cilj namjestanje tendera i pljacka

Name

Nada

29.05.2020 09:29

U RS nema dovoljno zatvora da se u njih smeste svi oni koji su to zaslužili. Zato im treba dati u ruke motiku, kramp, lopatu, metlu pa da očiste i fino uglancaju Republiku Srpsku.

Name

Re

29.05.2020 11:42

Važno je da su brojila srpska, preduzeće srpsko, elektro privreda srpska,...etc ,mi smo za ideale ginuli. Možeš samo zamisliti da je situacija drugačija, pa gdje bi nam bio kraj pu pu pu ne mogu ni zamisliti.

Name

Čava Ljiga

28.05.2020 23:10

Čava Ljiga odradio posao za onoga ko ga postavio.

ODGOVORITE
Name

Niko

28.05.2020 23:11

Tako to ide da stvarima koje su entitetske bile a sad su privatne i beru pare . U principu prodali su sami sebi. Gdje tu patriotisam

ODGOVORITE
Name

daka

28.05.2020 23:18

Lanaco je najbolja it firma ostali su smešni

ODGOVORITE
Name

baka

28.05.2020 23:56

Lanaco digitalna transformacija, u zadnji nekoliko godina im je otišlo oko 100 ljudi. I ne bilo kojih. Da je tamo dobro, ljudi ne bi odlazili.

Name

re baka

29.05.2020 08:24

Ljudi ce odlaziti i kad bi im dao najbolje uslove i plate 3000 km.Nije sve u plati i novcu prosto sredina tjera ljude kriminal,korupcija nesigurnost pravna politicka i svake druge vrste .Gradovi u Njemackoj nude mnogo vece perspektive za zivot nego kaljuge po RS i BIH.I jos nesto najvise iseljavaju oni koji imaju najvece plate,sirotinja i neobrazovani njima je dobro i ovako samo da ne puca

Name

re re baka

29.05.2020 09:22

Naravno da nije sve u plati i novcu. Neki odlaze i zbog plate, a neki zbog ponizavajuceg polozaja radnika. Ali vecina radnika koja je otisla iz Lanaca je ostala u RS/BiH prelazeći u druge domace firme gdje se cijene prije svega kao ljudi, pa onda kao strucnjaci

Name

Miromo

28.05.2020 23:22

Očekivano: Pokušat če da sakriju pljačku i ptuđene milijstde natoda

ODGOVORITE
Name

Re

28.05.2020 23:27

Narod ce opet za njih glasati, dzaba ukazivanje na lopovluke. Narod je neopravljivo glup!

ODGOVORITE
Name

Bonibon

28.05.2020 23:48

Šta reći, čava, Srebrenica, dwelt, sramota, bruka, jadan smo mi narod, sve je jasno, škrbić ranko, dragan čavić,dil, klasični, ali neće tako lako proći, polako, odgovara će za sva nedjela, koja su načinili srpskom rodu! Dosta je bilo,prodaje, i sramote, odgovaraćete, narodu! To su ljudi, bez morala, i časti, bliži se kraj, i novembar!

Name

replika

29.05.2020 08:07

Ajde Bonibon reci gdje ,kad i kome ce odgovarat i dali je ikad iko odgovarao za bilo sta. Nije i nece eh drugo je ako mislis na onom drugom svijetu da ce odgovarat al to se nepika.Tamo od nas niko nikog nece vidjeti ni pisat mu ovako replike i komentare.Po pravilu bi trebalo gdje si zlocin napravio tu i odgovaraj i budi kaznjen.

Name

Zdrava logika

29.05.2020 00:00

Kako može biti neko odgovoran za podatke, a da tim podacima nikad nije ni pristupio jer mu nije dozvoljeno

ODGOVORITE
Name

Pravnik

29.05.2020 00:01

Kako je moguće da Elektrokrajina ne raspolaže svojim podacima nego taj Notes. Ko je uopšte i kad potpisao tako štetan ugovor za Elektrokrajinu, taj treba odgovarati

ODGOVORITE
Name

Gramatičar

29.05.2020 00:35

Nije Notes nego Nites. Ako oni raspolažu podacima na osnovu katastrofalnog ugovora, onda niko drugi i ne može prići podacima. Pa ni Elktrokrajina

Name

Jing jang

29.05.2020 00:29

Mala bara ,puno krokodila.Nema veze narod placa i kad "ofrljoke"naplacuju.Samo mi nije jasno ima li kraja prokletinji?

ODGOVORITE
Name

Re

29.05.2020 07:46

Bolesnici kojima nema pomoci. To je dg ovog drustva.

Name

Obican covjek

29.05.2020 01:01

Samo kradete od postenog naroda

ODGOVORITE
Name

100-NJAK MILIONA

29.05.2020 01:48

NISTA I NE RADE SAMO SMISLJAJU NA KOJU NACIN UZETI PARE OD NARODA (OVACA) ? TO SVAKAKO MI PLACAMO PRILIKOM UPLATE RACUNA ZA STRUJI ! SKRBIC UNISTIO ZDRAVSTVO PA PRESAO NA ELEKTROPRIVREDU, ZAVRSICE KAO I ZDRAVSTVO STIM DA CE ON BITI PUNIJI ZA KOJI PAR STOTINA MILIONA , LAKU NOC - TAMA JE ODAVNO SAMO DA ZACRNI DO KRAJA......

ODGOVORITE
Name

Laki

29.05.2020 07:31

U el distribucija svi kradu, od radnika, direktora pa do građana kojima su ti radnici prodavali uređaje za krađu struje a da ne pričam o vlasti koja iz svih državnih firmi izvlači pono novca...

ODGOVORITE
Name

Radovan

29.05.2020 07:48

Zato ih narod zove sekta čuvaju svoje lopovluke interese i niko ništa ne smije reći desit će se zades

ODGOVORITE
Name

Dragan

29.05.2020 07:55

Stari papak izabrao novu firmu jer mu ona vise daje u padze, poznat je Cava ljigavac

ODGOVORITE
Name

Prika

29.05.2020 09:01

A nama prekjuce promjenise brojilo,skim je bijeljinska distribucija usla u dil.ni dosad nisu ocitavali kako treba ,,uvjek vise,,sta ce sad biti kad vecina naroda nezna ni ocitat brojilo.dokle cemo zivjet postenoDOKLE

ODGOVORITE
Name

Kleptokratija

29.05.2020 09:55

Kakav softver kakvi bakaraci, treba kao i u cijelom normalnom svijetu uvesti ocitavanje brojila jednom godisnje, mjesecno se placa neki prosjek a u toku godine se jednom svedu racuni i svi zadovoljni ili imas pretplate ili trebas nesto sitno doplatiti. Kod nas je sve naopako jbg. Kada cujem Elektrokrajina, "odrzavanje" softvera i milione KM u istoj recenici digne mi se kosa na glavi, pa nije softver bandera drvena koja kisne i gnije, turbina na centrali ili neki dizel generator pa da mu treba milionsko godisnje odrzavanje, smijurija.

ODGOVORITE
Name

Njemačka

29.05.2020 10:09

Meni stigao račun za struju kao da je porodica živjela u kući, a odavno smo pobjegli od SNSD mafije i saradnika u Njemačku tako da je kuća prazna. Potrošnja bila uvijek 0 a sada odjednom kao da smo tamo. Izgleda kako ne mogu očitavati pa upišu broj napamet, kako stignu. Ne možeš od lopova ni u Njemačku pobjeći.

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

29.05.2020 15:58

Čuvaj račune, uslikaj brojilo i nemoj plaćati. Sve to na kraju daj advokatu pripravniku i ima da ih razbuca.

Name

Opa

29.05.2020 19:21

Treba zatvoriti Viskovica

ODGOVORITE