Посљедице короне: Помоћ Владе Српске очекују и живинари

Из Удружења живинара Републике Српске, упозорили су институције Републике Српске и Босне и Херцеговине да је дошло до пада пласмана јаја, меса и прерађевина од меса перади, а усљед мјера уведених због пандемије вируса корона. Траже помоћ, како би ова грана успјела да опстане и како би задржали радна мјеста.

Република Српска 28.05.2020 | 20:11
Посљедице короне: Помоћ Владе Српске очекују и живинари

Током пандемије вируса корона смо у тешкој ситуацији одржали производњу и снабдјевеност грађана основним животним намирницама, а сада смо у најтежој ситуацији у посљедњих 5 година, упозоравају из Удружења живинара Републике Српске.

Мјере против вируса корона су довеле до раста цијене сировина за сточну храну, а истовремено до замрзавања цијена и маржи за јаја, месо и друге перадарске прерађевине.

На све то, уочен је и недостатак новца код купаца, јер је многима мејсецима био забрањен рад, кажу у Заједници живинара. Ако не буде помоћи државе, кажу да ће доћи  до смањења производње и пораста цијена производа. Траже  веће стимулације за производњу, заштиту домаће производње и елиминацију непоштене конкуренције.

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске одговарају да је отежана продаја присутна у свим секторима производње животињских производа. Кажу да ће већ у понедјељак у Привредној комори бити организован састанак представника ресорног министарства и живинара  како би размотрили могућност испуњавања њихових захтјева.

Стојановић упозорава и да сектор живинарства већ дуже вријеме трпи због прекомјерног увоза, као и неоправданог раста цијене сировина за сточну храну што није надлежност ресорног министарства.  

Произвођачи кажу да нема пуно времена за чекање јер како тврде,  досадашње мјере институција Републике Српске и Босне и Херцеговине нису имале очекивани ефекат на овај сектор производње. Упозоравају да неће моћи издржати дужи период рада са губицима.

 

БН ТВ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

агреx

28.05.2020 22:38

том Лазару Миркиц никад доста ...пљује на дрзаву а од исте се 30 година гребе

ОДГОВОРИТЕ